Vinkkejä, kun lapsi ei saa unta tai näkee painajaisia


kun lapsi ei saa unta
Mitä tehdä, jos lapsi ei saa unta tai näkee painajaisia?

Lue tästä vinkkejä, kun lapsi ei saa unta tai näkee painajaisia. Nämä on meidän lasten kanssa hyviksi koettuja keinoja. ?

Varmasti jokaisella lapsella on joskus vaikeuksia saada unta tai hän herää öisiin painajaisiin. Näin meilläkin – vuosien varrella sekä Eepiä (nykyisin 10v) että Roosaa (pian 6v) on saanut nukuttaa ja lohduttaa iltaisin ja öisin monia kertoja. Niinpä kehitin muutaman kikan, joiden avulla ainakin meidän lapset ovat nukahtaneet ja toenneet painajaisistaan. Toivottavasti näistä on apua muillekin.

Uniretki ja unitreffit jonnekin?

Jos lapsi ei saa illalla unta, olemme alkaneet pohtia, mihin menisimme uniretkelle eli unitreffeille. Olemme siis sopineet näkevämme unessa ja lähtevämme yhdessä seikkailemaan. Mukaan on kutsuttu tietenkin monia muitakin, esimerkiksi kaikki lapsen rakkaat pehmolelut ja muut kaverit.

Olemme yhdessä miettineet, mitä kaikkea tekisimme näillä unitreffeillä. Mahdollisuuksia on lukemattomia – vain mielikuvitus on rajana! Tekeminen voi olla mitä tahansa, mistä lapsi tykkää. Kun alat pohtia mahdollisia paikkoja ja tekemisiä, lapsi keksii itse varmasti paljon lisää! Paikat ja tekemiset voivat olla realistisia, mistä lapsi normaalistikin pitää, tai (koska on kyse unista) ihan mitä tahansa mielikuvituksellista!

Me olemme tehneet ainakin seuraavia asioita unitreffeillämme:

  • leikkineet vesipuistossa, huvipuistossa ja eläinpuistossa,
  • lentäneet lentokoneella jonnekin mahtavaan paikkaan,
  • ajaneet karting-autoilla ja voittaneet kisoja (totta kai!),
  • ratsastaneet ja lentäneet yksisarvisilla,
  • lentäneet raketilla kuuhun ja Marsiin,
  • laskeneet hurjaa vauhtia sateenkaarta alas,
  • vierailleet rakkaan pehmolelun, kuten Hupsu-Pupsun, perheen luona,
  • leikkineet karkki- ja jäätelömaassa, jossa saa syödä niin paljon karkkia ja jäätelöä kuin haluaa,
  • lentäneet ihan itse kuuhun – tokihan nyt unessa voi lentää ilman siipiäkin!

Jonkin aikaa olemme suunnitelleet senöisiä unitreffejä ja jossain vaiheessa olen sanonut, että nyt minä kyllä haluaisin kovasti sinne treffeille jo! Ja olen sanonut, että mitä nopeammin nukahtaa, sen nopeampaa pääsee tekemään niitä kaikkia mahtavia asioita. Olenpa saattanut sanoa, että kukahan pääsee ensimmäisenä sinne ensimmäiseen treffipaikkaan, esimerkiksi karkkimaahan.

Eipä aikaakaan, kun lapsi itsekin haluaa jo innolla nukahtaa ja päästä tekemään kaikki ne mahtavat asiat, joista on keskusteltu! Ja yöuni on pelastettu. ?? ?

kun lapsi ei saa unta
Näillä vinkeillä lapsi innostuu nukkumaan menemisestä. ?

Mitä tehdä, kun lapsi näkee painajaisia?

Mutta entäpä, jos lapsi näkee painajaisia ja herää kesken yön, mitä sitten? Tai jos häntä pelottaa mennä illalla nukkumaan, koska hän pelkää jonkun mörön tai muun tulevan?

Tietenkin voi kokeilla yllä mainittua unitreffiä, jolloin saa käännettyä lapsen ajatukset mukaviin asioihin. Mutta jos se ei auta, vaan tarvitaan järeämpiä keinoja, voi alkaa miettiä, ketä kaikki lasta suojelevat.

Tässä vaiheessa otetaan kaikki lapsen lähellä olevat ihmiset, pehmonallet ja -puput, nuket, sotilaslelut, Star wars -alukset ja kaikki mahdollinen mukaan. Nehän kaikki ryntäävät auttamaan lasta, jos joku yrittää tulla pelottelemaan!

Voit ottaa vaikka sen pehmopupun käteen ja sanoa, että jos joku yrittää tulla pelottelemaan, pupu hyppää pomppimaan päälle ja karkottaa. Iso pehmonalle hyppää istumaan päälle ja pelottelija ei voi muuta kuin juosta karkuun. Star wars -alukset, lentävät supersankarit ja muut lentojutut lentelevät ympärillä ja pukkivat pyllylle ja joka paikkaan ja pelottelija juoksee kiljuen karkuun. Vatsavaivainen lelu-virtahepo voi pieraista pelottelijaa nokkaan, jolloin pelottelijan naama muuttuu vihreäksi ja ei voi muuta kuin lähteä karkuun.

Tätä voi jatkaa niin kauan, että lapsi alkaa kikattaa ja unohtaa pelkonsa. Hulluttelu on sallittua, jotta ajatukset kääntyvät aivan muihin juttuihin ja lapsi nauraa mielikuville vaikka siitä virtahevosta rupsuttelemassa pelottelijan naamaan!

Mitä hulvattomammaksi ryhdytte, sen paremmin uni tulee eikä peloista ja pelottavista unista ole enää tietoakaan! Meillä lapset alkoivat itse kyselemään, että mitäs tämä lelu tekee; miten se auttaa? Ja mitä hullunkurisempia keinoja keksii, sen hauskempaa.

kun lapsi ei saa unta
Hyviä öitä lapsukaiselle. ?

Toivottavasti näistä keinoista on apua myös teidän perheessä! Millaisia keinoja olet itse kokeillut, kun lapsi ei saa unta tai näkee pahoja unia, ja mitkä ovat toimineet parhaiten?

Mukavia iltahetkiä ja kauniita unia! ???

PS: Varsinkin nyt korona-aikaan lapsilla (kuten meillä aikuisillakin) voi olla monenlaisia pelkoja, jotka aiheuttavat ongelmia nukahtaa ja painajaisia. Siksi tämä lienee monessa perheessä ajankohtainen asia. Vielä kun keksisi keinon, jolla omista painajaisista pääsee eroon. ?

PPS: Jos muuten tarvitset leikkivinkkejä lasten kanssa, katso Leikki-aiheiset postaukset. ?


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *