Tekemistä kotona lapsille – 15 vinkkiä lapsiperheille!


tekemistä kotona lapsille
Mitä tehdä kotona neljän seinän sisällä? Tässä erilaisia vinkkejä naamiaisista askarteluun, taikatempusta sokkopiirustuksiin!

Etsitkö tekemistä kotona lapsille ja koko perheelle? Etenkin nyt, kun koronavirusepidemian vuoksi joutuu olemaan paljon kotosalla ja mahdollisesti kotikaranteenissa, ideat lasten viihdyttämiseksi ovat kallisarvoisia. Perheen ollessa keskenään päivästä toiseen voi välillä mökkihöperöityä ja hermot voivat kiristyä itse kullakin, mutta koitetaan nauttia(kin) tästä ajasta, sillä vihdoin perheet ovat koolla ja yhdessä!

Ja tässä niitä vinkkejä eli tekemistä kotona lapsille ja meille kaikille! Vinkkejä löytyy sokkopiirtämisestä naamiaisiin, tanssiliikkeiden opettelusta askarteluohjeisiin – yhteensä 15 erilaista juttua. Tästä varmasti jokainen löytää jotain itselleen sopivaa tekemistä!

Tässä lista (linkkien kanssa) artikkelin vinkeistä:

Musiikkiin liittyvää tekemistä kotona

Jos pidätte musiikista, tässä teille sopivia vinkkejä levyraadista tanssimiseen! ?

Vinkki 1: Levyraati

tekemistä kotona lapsille ja perheille
Levyraati on jännittävää! Ennen levyraadin aloittamista on hauska askarrella äänestyslaput kaikille osallistujille.

Järjestäkää oma levyraati. ? Tiedättehän sen ohjelman, jossa kuunnellaan kappaleita, jokainen saa arvioida jokaisen kappaleen ja antaa arvosanan, ja lopuksi laitetaan kappaleet kuulijoiden antamaan suosittuusjärjestykseen?

Levyraadissa voi toki käyttää omia levyvalikoimia, mutta esimerkiksi YouTubesta löytyy musiikkia laidasta laitaan, joten sieltä varmasti jokainen voi poimia omia suosikkeja. Jos mukana on koko perhe, saadaan levyraadista tosi mielenkiintoinen – löytyykö eri sukupolvien väliltä yhteisiä suosikkeja? Samalla jokainen voi löytää itselleen uusia suosikkeja.

Ennen levyraatia lapset voivat askarrella jokaiselle osallistujalle kartongista viisi lappua, joihin kirjoitetaan numerot yhdestä viiteen – siis yhteen lappuun numero 1, toiseen 2, kolmanteen 3 jne. Näillä äänestyslapuilla jokainen osallistuja voi antaa pisteet kullekin musiikkikappaleelle.

Yhden kuulijoista kannattaa pitää kirjaa soitetuista kappaleista ja annetuista pisteistä. Lopuksi voidaan kappaleet laittaa pistemäärien mukaiseen järjestykseen. Kenen kappale veikään voiton?

Meidän järjestämässä levyraadissa voiton vei Eepin valitsema Marshmellon Stars:

Vinkki 2: Tanssiminen ja tanssiliikkeiden opettelu

Pistäkää hyvää musaa soimaan ja tanssikaa! ??‍♀️ Voitte tanssia vapaasti lempimusiikkinne tahdissa tai etsiä YouTubesta tanssivideoita ja opetella niistä uusia tansseja ja tanssiliikkeitä. Tai jos tiedätte itse jotain liikkeitä, esimerkiksi Fortniten tansseja tmv., voitte opettaa toisillenne niitä.

Tässä muutama YouTube-video, joista voi harjoitella tanssiliikkeitä. Ensimmäisessä videossa löytyy 100 liikettä, joilla ällistyttää tanssikaverit! Osa näistä on todella helppo oppia, osa on vaikeampia. Ensimmäisessä videossa on kuuden minuutin verran legendaarisia tanssityylejä sekä alkuperäisversioina että Fortnite-versioina – tiedätkö entuudestaan kaikki? Viimeisessä videossa riittää opettelua, sillä tanssityylejä on lähes 50 minuutin verran! (Huom. video alkaa kesken, sillä ensimmäisen liikkeen suosittelen skippaamaan… nimikin on niskanmurtuminen… ? Eli kannattaa käyttää järkeä myös siinä, mitä kannattaa opetella ja mikä jättää väliin! ?)

Käsillä tekemiseen liittyviä ideoita

Jos pidät käsillä tekemisestä, nämä ideat ovat juuri sinulle! ✂️ Kokeile askarteluohjeita tai suunnatkaa katseenne murehtimisen sijaan tulevan unelmointii.

Vinkki 3: Askartele pääsiäiseksi tai leikkikulkuvälineitä kierrätysmateriaalista

Askartelu on aina hauskaa ja kehittävää! Alla oleviin ohjeisiin ei tarvita kovin erikoisia materiaaleja, joten niitä ei tarvitse lähteä hakemaan kaupoista.

Askartele lasten kanssa söpöt puput kartongista.

Pääsiäinen lähestyy, joten miksette askartelisi pääsiäiskoristeita? Blogista löydät esimerkiksi seuraavanlaiset ohjeet:

  • Söpöt puput
    Pupujen tekemiseen tarvitset vain kartonkia tai pahvia, värikyniä/tusseja ja halutessasi kaapeista löytyviä kankaan paloja ja liimaa.
  • Ihanat ikkunakoristeet.
    Ikkunakoristeiden tekemiseen tarvitaan kalvoa ja permanent-tusseja.
    Jos kotoa ei löydy piirtoheitinkalvoja tmv., voit käyttää erilaisista pakkauksista löytyviä kalvoja. Jos saatavilla olevat kalvot ovat pieniä, voit piirtää vain osan kuvista, esimerkiksi yhden kukan ja yhden pupun.
  • Lisäksi löydät Pääsiäis-kategoriasta helppoja pääsiäiskoristeita sekä iki-ihanan tipukranssin ohjeet.
Askartele suloisia ikkunakoristeita pääsiäiseksi blogin ohjeilla.

Leikkikulkuvälineiden askartelua

Monenlaista kierrätysmateriaalia löytyy varmasti jokaisesta kodista, joten katso erilaiset kierrätysaskarteluohjeet. Miltä kuulostaisi pahvista taiteiltu lentokone tai avaruusraketti vessapaperihylsyistä?

Vinkki 4: Aarrekartta eli unelmoi tai unelmoikaa yhdessä!

Meidän perheen yhteinen aarrekartta vuodelta 2017 – ajatuksia perheaarrekartan tekemisestä löydät aiemmasta blogipostauksesta.

Tässä vinkissä yhdistyvät askartelu ja unelmointi! ? Jotta elämä ei olisi pelkkää koronaviruksen miettimistä ja pelkäämistä, miksette unelmoisi elämää eteenpäin ja keskittyisi haaveiluun? Ohjeet unelma-aarrekartan tekemiseen löydät blogista. Aarrekartan avulla voi kartoittaa omia toiveita ja toisaalta myös auttaa suuntaamaan toimintojaan niitä kohti – se, mihin keskitymme, kasvaa! Samalla saa käsille tekemistä eli askartelua. ✂️

Lisävinkki: jos lapset tekevät aarrekarttaa keskenään, kannattaa antaa heille nippu lehtiä, joita saa leikellä. Muuten voi pian huomata, että lempilehti, jota ei ole ehtinyt vielä lukea, on saksittu. ?

Koko perhekin voi tehdä yhdessä unelmakartan – esimerkiksi meidän perheemme unelmakartan löydät blogista. Minkälaisia unelmia teidän perheellänne on?

Taiteiluun liittyvät vinkit

Pidätkö piirtämisestä ja värittämisestä? Sitten nämä vinkit ovat sinulle! ?‍?

Vinkki 5. Kuvita lastenkirja!

piirtäminen lastenkirja
Vihdoin saa luvan kanssa piirtää satukirjaan! Eepi ja Roosa kuvituskirjan kimpussa.

Miltä kuulostaisi kokonaisen lastenkirjan kuvittaminen?! ✏️ Koikkela Kustannukselta löytyy hauska kirja Aliisa ja Eetvartti & kaverisynttärit, joka on muuten normaali lastenkirja eli sisältää hauskan tarinan luettavaksi, mutta siitä puuttuu suurin osa kuvituksesta. Esimerkiksi tarinan hahmoille annetaan pelkästään nimet, ja muuten ne saa suunnitella ja piirtää itse. Kertoisiko sinun tai lapsesi tarina kenties lohikäärmeistä, noidista, merirosvoista tai vaikkapa pupuista?

Jos lapsesi tai sinä pidätte piirtämisestä ja kuvittamisesta, tämä kirja on ehdoton hitti! Sen parissa viihtyy tovin jos toisenkin, ja kuvituksen valmistuttua omaa tarinaversiota on mahtava lukea uudelleen ja uudelleen.

Lue lisää tästä upeasta uutuudesta Koikkela Kustannuksen lukutoukan verkkokaupasta ja tilaa omasi!

Muista käyttää kassalla alennuskoodi kotoilu, niin saat 10% alennuksen tilauksestasi! (Voi käyttää yli 20€ tilaukseen.)

Vinkki 6. Piirtäkää yhdessä sokkopiirrustuksia!

tekemistä kotona lapsille
Näitä hahmoja on hauska tehdä yhdessä! Juju on siinä, että kukin piirtää osan hahmosta ilman, että tietää mitä muut ovat aiemmin piirtäneet!

Piirtäminen on mukavaa puuhaa, ja siinä aika kuluu rattoisasti! ? Ottakaa paperi ja kynät esiin ja päästäkää luovuutenne valloilleen!

Oletteko kokeilleet hauskaa piirtämistehtävää, jossa jatketaan sokkona toisen piirrustusta? Yhteen hahmopiirrustukseen voi osallistua kaksi tai kolme piirtäjää.

Tarvitaan vain A4-paperia ja kyniä. Tarkoituksena on piirtää niin, etteivät muut näe, mitä vuorossa oleva piirtäjä piirtää, mutta he joutuvat silti jatkamaan piirrosta. Ensimmäinen piirtää hahmolle pään, toinen vartalon ja kolmas jalat – kaikki näkemättä muiden piirroksia! Lopputuloksena voi siis olla omituisen hauskoja ja mitä mielikuvituksellisempia hahmoja!

Paperiarkki taitellaan pitkittäissuunnassa kolmeen osaan, joista keskimmäinen osa voi olla hieman pienempi ja alin osa isoin. Ylimmäiseen osaan tulee hahmon pää, keskimmäiseen vartalo ja alimpaan jalat. Hahmoja voi tehdä samalle paperiarkille joko yhden tai kaksi (meidän versioissa on jokaisessa kaksi.) Alla selitetty helppouden vuoksi yhden hahmon piirtäminen.

(Lasten kanssa tämä etukäteen taittelu on helpointa. Toinen vaihtoehto on, että vuorossa oleva piirtäjä tekee seuraavan taitoksen oman piirustuksensa jälkeen – tässä on se hyvä puoli, että silloin voi piirtää rauhassa oman osuutensa, ja taitos tulee varmasti oikeaan kohtaan, mutta toisaalta vaarana on oman piirroksen venyminen niin pitkäksi, ettei muille piirtäjille jää riittävästi tilaa. Kokeilkaa kumpi sopii teille paremmin.)

Sitten alkaa piirtäminen

tekemistä lapsille sisällä
Taita paperi kolmeen osaan, joihin kukin piirtää MUISTA TIETÄMÄTTÄ oman osuutensa.

Piirroksen aloittaja piirtää paperin ylälaitaan (eli ylimpään kolmannekseen) pään niin, että hahmon kaula tulee ensimmäisen eli ylimmän taitoksen kohdalle. Piirtäjä jatkaa kaulan viivoja keskimmäisen taitoksen puolelle niin, että seuraava piirtäjä pystyy jatkamaan hahmoja ilman, että näkee hahmon päätä. Lopuksi pään piirtäjä taittaa paperin niin, että pää jää piiloon. Paperi annetaan seuraavalle piirtäjälle niin, että seuraava osio (eli paperin keskimmäinen osio) näkyy ja siinä näkyy ainoastaan kauloista merkit, joista hän osaa jatkaa hahmoja.

piirtäminen yhdessä
Ohjeet yhteispiirrustuksen tekemiseen.

Toinen piirtäjä jatkaa siis hahmoa kaulamerkinnöistä niin, että piirtää hahmolle keskiruumiin ja kädet. Tärkeää siis on, että tämä piirtäjä ei tiedä eikä näe, mitä ensimmäinen piirtäjä piirsi. Toinen piirtäjä lopettaa hahmot suunnilleen navan kohdalle tai siihen, mistä jalat alkavat. Hän jatkaa ruumiin ääriviivoja alimman taitteen yli niin, että seuraava piirtäjä tietää, mistä hän jatkaa hahmon alaosan eli jalat. Lopuksi toinen piirtäjä taittaa paperin ja antaa sen seuraavalle niin, että tämä näkee vain alimman taiton ja siinä hahmon ääriviivojen merkit. Kolmas piirtäjä ei siis tiedä, minkälaisen pään ensimmäinen teki eikä millaisen vartalon toinen piirtäjä teki.

Kolmas piirtäjä (joka voi siis olla myös sama kuin ensimmäinen, jos kolmea piirtäjää ei ole) jatkaa nyt hahmoille jalat jatkaen piirustusta toisen piirtäjän merkeistä.

Jännitys tiivistyy: minkälaisia hahmoja saitte aikaiseksi? Lopuksi siis paperiarkki aukaistaa ja vo’la: esiin tulee teidän erikoishemmonne! Hauskoja sokkopiirrustushetkiä!

tekemistä kotona lapsiperheelle
Hassunhauskat hahmot a’la meidän perhe! Mitäs sanot esimerkiksi pupurobottiballerinasta? ?

Vinkki 7. Värittäkää!

Värittäminen on aina hauskaa ajanvietettä! ? Jos joku teistä on erityisen hyvä piirtämään, hän voisi piirtää muille väritettäviä kuvia. Ainakin meillä lapset värittävät mielellään minun piirtämiäni kuvia. Valmiita värityskuvia, kuten hauskoja eläinhahmoja, voit tulostaa esimerkiksi Koikkela Kustannuksen sivuilta – sieltä löydät mm. autoja ja eläimiä.

Väritys- ja puuhakirjoissa riittää tekemistä. Koikkela Kustannuksen väritys-ja puuhakirjat ovat siitä hauskoja, että ne ovat monipuolisia sisältäen väritettävää, puuhaa ja pientä lukemista. Ne innostavat lapsia touhuamaan monenlaista.

Miltä kuulostaisi lasten kuvittama puuhakirja, jossa on väritettävää, loruja, tehtäviä ja vitsejä? Värittämisen jälkeen lapsi saisi ikioman, persoonallisen lorukirjan! Tai sopisiko väritys- ja puuhakirja, jossa suloiset eläinhahmot viettävät harrastuspäivää? Puuhakirjassa esittäytyy mahtavia harrastuksia: karting, frisbeegolf, uinti ja lentopallo. Tai miten olisi väritys- ja puuhakirja, jossa eläinystävykset seikkailevat Oulussa (ja vähän muuallakin)?

Lisätietoja lastenkirjoista löydät Koikkela Kustannuksen sivuilta, josta voit myös tilata kirjan kotiisi.

Alennuskoodilla kotoilu saat nyt 10% alennuksen Koikkelan verkkokaupasta.

Kirjoittamiseen liittyvät vinkit

Innokkaille kirjoittajille löytyy monenlaisia hauskoja juttuja! ?

Vinkki 8. Kirjoittakaa yhdessä hauska tarina!

Oletteko kokeilleet tarinaa, jossa jätetään adjektiivien kohtia tyhjäksi, ja nämä tyhjät kohdat täytetään sokkona? ? Toisin sanoen yksi henkilö kirjoittaa jonkin lyhyen tarinan, johon jättää mahdollisimman paljon erilaisille adjektiiveille tilaa. Kun tarina on valmis, muut osallistujat saavat heitellä summamutikassa erilaisia adjektiiveja eli millainen jokin on, ja tarinan kirjoittaja kirjaa näitä järjestyksessä tarinan tyhjiin kohtiin.

Tärkeintä tässä tarinoinnissa on, että muut kuin tarinan kirjoittaja eivät tiedä tarinasta mitään, eivätkä tiedä, mihin he ovat adjektiiveja antamassa. He siis vain keksivät summamutikassa kuvailevia sanoja.

Jos haluatte oikein hauskan tarinan, kirjoittakaa tarina teistä itsestänne! Kirjoittakaa vaikka päivästänne tai keksikää jokin muu hauska juttu teistä.

Tässä esimerkkitarina. Adjektiivien (eli millainen jokin on) kohdalla on __________ eli viiva, jotka on tarkoitus täyttää muiden antamilla adjektiiveilla.

Olipa kerran _______________________ nallekarhu, joka asui yksinään ___________________ vuorella _______________ talossa. Eräänä __________________ päivänä hän päätti lähteä __________________ retkelle __________________ laaksoon. Hän pakkasi _____________________ reppunsa __________________ eväillä ja matkaan! Vuoren rinteellä tarpoessaan ___________________ nallekarhu tapasi _________________ tyttökarhun, joka oli matkalla ylös ___________________ vuorelle. ________________ nallet alkoivat juttelemaan. _____________ tyttönalle kertoi asuvansa ihan yksin ________________ laaksossa _________________ talossa. Molemmat _______________ nallet kertoivat kaipaavansa _________________ ystävää. Niinpä makeat nallet päättivät tavata jokaisena ___________ päivänä ____________ rinteellä. Sen pituinen se.

Nyt siis henkilöt, jotka eivät ole kirjoittaneet tarinaa, antavat adjektiiveja. Tässä lista tähän tarinaan muilta sokkona saatuja adjektiiveja: kiva, hassu, majesteetillinen, epätietoinen, nokinen, vaarallinen, siisti, rakastava, höpsö, vauhdikas, mutkitteleva, räiskyvä, sininen, ihana, jäätävä, yllättävä, ihmeellinen, makea, nopea, hajamielinen.

Ja tässä tarina kokonaisuudessaan (adjektiivit lisätty viivojen kohdalle siinä järjestyksessä, kuin ne on annettu):

Olipa kerran kiva nallekarhu, joka asui yksinään hassulla vuorella majesteetillisessa talossa. Eräänä epätietoisena päivänä hän päätti lähteä nokiselle retkelle vaaralliseen laaksoon. Hän pakkasi siistin reppunsa rakastavilla eväillä ja matkaan! Vuoren rinteellä tarpoessaan höpsö nallekarhu tapasi vauhdikkaan tyttökarhun, joka oli matkalla ylös mutkittelevalle vuorelle. Räiskyvät nallet alkoivat jutella. Sininen tyttönalle kertoi asuvansa ihan yksin ihanassa laaksossa jäätävässä talossa. Molemmat yllättävät nallet kertoivat kaipaavansa ihmeellistä ystävää. Niinpä makeat nallet päättivät tavata jokaisena nopeana päivänä hajamielisellä rinteellä. Sen pituinen se.

Vinkki 9. Runoilkaa yhdessä!

tekemistä lapsille
Roosan ja minun taidonnäyte! Runosta tuli aika hauska, vai mitä?

Runous on siitä mukava harrastus, ettei sen tarvitse olla vakavaa, vaan se voi olla hauskaa sanaleikkiä. ?‍♂️ Kokeilkaa erilaisia keinoja kirjoittaa runoja yhdessä.

Leikatkaa jokainen läjä sanoja vanhoista lehdistä – kuinka monta kannattaa kunkin leikata riippuu osallistujamäärästä. Yhteensä 20-30 sanaa voisi olla sopiva määrä. Leikatkaa erilaisia sanoja – sekä verbejä, substantiiveja, adjektiiveja jne. – jotta niistä saa aikaiseksi jotain. Sanat voi valita itse tai antaa sattuman valita ne: aukaise lehti joltain kohdalta ja tökkää sormi johonkin. Mihin sormi osuu, siinä on haluamasi sana.

Kun olette löytäneet mielestänne sopivan määrän sanoja, alkakaa laatimaan runoa eli laittakaa sanoja mieleiseenne järjestykseen niin, että lopputuloksena on jokin hauska runo. Kaikkia sanoja ei välttämättä saa käytettyä, ja toisaalta voi olla, että jotain sanoja joutuu vielä etsimään, jotta saa tehtyä jotain. Esimerkiksi runon tekemisen aikaan voi huomata, että substantiiveja ei ole tarpeeksi (näin kävi meillä).

Voitte liimata paperilapuista muodostuneen runon paperille, jolloin siitä syntyy hauska taulu. Taulun voi vielä halutessaan koristella piirroksilla, väreillä tai lehdistä leikatuilla kuvilla, kuten meillä.

Teimme kuvassa näkyvän runon Roosan kanssa kahdestaan, kun muut eivät ehtineet tähän hätään auttamaan. Roosa ei vielä lue, mutta hän etsi mukavan näköisiä, suuria tekstejä ja pyysi minua lukemaan ne. Sitten hän valitsi niistä sopivat. Runon rustasimme vasta, kun olimme summamutikassa saksineet sanoja läjän. Tuon viimeisen tekstin kirjoitin paperille, sillä Roosa halusi välttämättä sen tuon lammaskuvan kaveriksi! ?

Tässä vielä minun ja Roosan kirjoittama runo kokonaisuudessaan.

Jos avaruuden myrsky räjähtäisi
Uimme kuin pelikone sydämiin
Tiesitkö?
Ystävät tarvitsee ihmeitä
Päivänsäde metsään
Mieli kirkastuu
Ilo horisonttiin
Anna maanmainio ihmerohto
Sydän harvinainen
Nautin maailman ihania!
Lammas tekee pirtelöä.

Yllätyksellisiä runohetkiä!

Esittävään taiteeseen liittyvät vinkit

Jos pidätte esiintymisestä ja esittämisestä, tässä vinkkejä teille! ?

Vinkki 10. Järjestäkää naamiaiset!

naamiaisasuja
Naamiaisten pitäminen on hauskaa! Tässä naamiaisasuja a’la Eepi ja Roosa.

Oman perheen keskenkin voi järjestää naamiaiset! Onko hauskempaa tapaa viettää vaikka yhteistä lauantaipäivää? Käyttäkää mielikuvitustanne, kehittäkää itsellenne olemassaolevista vaatteista ja asuisteista jokin naamiaisasu ja juhlat pystyyn! Vinkkejä erilaisiin asuihin löydät aiemmasta blogipostauksesta.

Mikä estää jakamasta iloa myös muille esimerkiksi soittamalla videopuheluita naamiaisasuissa isovanhemmille ja kavereille! Ja SoMe:ssa on aina mukava jaksaa hauskoja perhepotretteja!

Naamiaisasuissa on kiva leikkiä erilaisia leikkejä, kuten Kuka kummajainen takanani tai Aarreluola. Näihin leikkeihin löydät ohjeet aiemmasta blogipostauksesta. Jos pidätte leipomisesta, voisitte loihtia naamiaisiin myös oudon näköisiä ruokia ja herkkuja. Esimerkiksi Valion sivuilta löytyy monenlaisia halloween herkkuja.

Oikein hifistelijöille vinkkinä vielä koristeluideoita, joita on koottu aiempaan blogipostaukseen. Askarteluineen, koristeluineen, herkkuineen ja leikkeineen perheen naamiaisjuhlissa vierähtää vaikka viikonloppu hauskasti!

Jännittäviä naamiaishetkiä!

Vinkki 11. Käsinukketeatteriesitys

Jos teiltä löytyy käsinukkeja, lapset voisivat suunnitella ja järjestää aikuisille käsinukkenäytöksen! ? Jos käsinukkeja ei löydy, voi myös normaaleja nukkeja käyttää.

Kätevimmän näyttämön saa aikaiseksi kahdella verholla, kuten meillä tehdään silloin, kun halutaan leikkiä käsinukeilla. Tai pingota jokin kangas käytävälle. Jos sohvan tai sängyn taakse pystyy menemään nukkejen kanssa, sekin käy.

Ei kun suunnittelemaan esitystä! ??

Matematiikkaan liittyvät vinkit

Matematiikan avulla voi tehdä monenlaisia hauskoja juttuja. ➕ Tässä hämmästyttävä (mutta helppo) taikatemppu ja viestien salauskoneen rakennusohjeet. ?‍♂️ ?

Vinkki 12. Taikatemppu: Möbiuksen nauha

Oletkos kuullut Möbiuksen nauhasta? Sen avulla voit tehdä taikatempun! ?‍♂️

Jos sinulla on rinkula ja halkaiset sen, mitä mielestäsi tapahtuu? Lopputuloksena on kaksi erillistä nauhaa, eikö totta? Jos et hoksaa, mitä tapahtuu, voit testata leikkaamalla paperista nauhan, teippaamalla sen ympyräksi ja halkaisemalla sen keskeltä – tuloksena on kaksi nauhaa, kuten Roosakin huomasi.

testataan normaalin nauhan halkaisua
Roosa 5v testasi, mitä tapahtuu, kun päistään yhteen teipattu nauha halkaistaan. Lopputuloksena on kaksi erillistä nauhaa.

Mutta Möbiuksen nauhassa ei käykään näin, vaan tuloksena on yksi pitkä nauha! ?

Voit testata tätä alla olevan videon ohjeen avulla. Tarvitset vain paperia, teippiä ja sakset. Kokeile ensin itse ja hämmästytä sitten koko loppuperhe! ?

Tässä helpot ohjeet:

Veikkaaminen / haaste!
Kysy ensin haastettavalta, mitä hänen mielestään tapahtuu, jos päistä yhteen teipattu nauha halkaistaan keskeltä. Sano sen jälkeen, että voit halkaista tällaisen nauhan niin, että tuloksena on yhä yksi ainoa nauha. Jos hän ei usko, näytä!

tekemistä kotona lapsille taikatemppu
Kyllä, totta se on! Kun Möbiuksen nauhan halkaisee keskeltä, tuloksena ei suinkaan ole kaksi erillistä nauhaa, vaan pidempi nauha! ??

Hämmästyttäviä hetkiä Möbiuksen nauhojen parissa! ?

(Joko ymmärrät, miksi näin käy? Tutki sekä normaalilla tavalla halkaistuja rinkuloita ja Möbiuksen nauhaa. ?)

Vinkki 13. Salauskone ja salattujen viestien lähettäminen!

Onko viestien salaaminen tuttua? ? Salauksen avulla voidaan viesti lähettää niin, ettei kukaan ulkopuolinen pysty (ainakaan helposti) lukemaan oikeaa viestiä – ulkopuoliselle viesti on vain esimerkiksi epämääräinen rivi kirjaimia.

Erilaisia salausjärjestelmiä on monenlaisia ja salaamiseen on tehty monenlaisia koneita – esimerkiksi toisen maailmansodan aikaan Saksalla oli käytössä Enigma-salauslaite.

Nyt voit rakentaa oman salauslaitteen ja lähettää kavereille salattuja viestejä! Ohjeet Ceasarin salauskirjoitukseen ja salauskoneen rakentamiseen löydät Oulun yliopiston LUMA-keskuksen sivuilta.

Tarvitset salauslaitteen rakentamiseen kartonkia, tussin, viivottimen ja haaraniitin. Jos salattuja viestetä lähetetään ja vastaanotetaan, täytyy molemmille rakentaa oma salauslaite. Lisäksi lähettäjän ja vastaanottajan tulee sopia keskenään avain eli luku väliltä 2-29, jolla viestit salataan ja aukaistaan.

Mukavia salaushetkiä! ?️‍♀️?️‍♂️

(Tästä vinkistä ei ole vielä kuvaa, sillä emme ole ehtineet vielä tehdä omaa salauskonetta. Aiomme sen tehdä, joten seuratkaa mm. Instaa. Laitamme sinne oman versiomme salauskoneesta, jahka se valmistuu.)

Maantietoon liittyvät ideat

Vinkki 14. Nojatuolimatkailua kartan ja tarinoiden avulla

tekemistä kotona lapsille nojatuolimatkailu
Nojatuolimatkailu on kivaa! Voitte käyttää joko karttapalloa ja kirjallisuutta tai etsiä tietoa Google Mapsista ja netistä.

Ottakaa kartat esiin ja nojatuolimatkailkaa ympäri maapalloa! ? Voit käyttää saatavilla olevia välineitä eli esimerkiksi karttapalloa (oma suosikkini), paperista karttaa/karttakirjaa tai tabletilla/tietokoneella Googlen karttaa. Lisäksi tarvitset joko maantietoon/maihin liittyvää kirjallisuutta tai koneen (tabletti/tietokone/älypuhelin), jolla voit etsiä netistä tietoa.

Valitkaa maa tai alue – esimerkiksi joku vuoristo – missä haluatte piipahtaa. Etsikää kyseisestä maasta tietoa joko netistä tai kirjoistanne. Esimerkiksi meiltä löytyy todella mielenkiintoinen kirja Iso matkailukirja (kuva yllä), johon on koottu hämmästyttäviä tietoja kaikista maailman maista.

Myös netin avulla löytyy paljon mielenkiintoisia asioita maailman maista ja alueista. Jos esimerkiksi haluaisin tietää Intiasta, löytyy haulla Intia perustietoja helposti – esimerkiksi Intian lippu ja väkiluku (1,339 miljardia (2017)).

Monista maista löytyy myös perinteisiä lasten satuja tai tarinoita, joita on mukava lukea.

Vinkki 15. Matkailupäivä kotona!

Jos haluat tutustua maihin vielä paremmin, voit laajentaa maahan tutustumista musiikkiin ja ruokaan! ? Etsi YouTubesta kyseiseen maahan liittyvää musiikkia, ja kuunnelkaa sitä samalla, kun luette kyseisestä maasta. Esimerkiksi tästä löydät intialaista musiikkia: hakutermi music from India.

Lisäksi voitte etsiä ruokaohjeita kyseisestä maasta ja tehdä kokonaisen aterian jälkiruokineen yhdessä. Esimerkiksi intialaisia ruokaohjeita löytyy todella paljon.

Jos muuten tykkäätte visailuista, netistä löytyy maihin liittyviä visoja, kuten Miten monta maailman maata muistat -visa.

Mukavia kotoilupäiviä!

tanssi
Muistetaan pitää kotipäivinä myös hauskaa!

Muistetaan pestä käsiä ja pitää etäisyyttä perheen ulkopuolisiin. Videopuhelut ovat sallittuja, joten mikset esimerkiksi tekisi vinkin 12 taikatemppua isovanhemmille? Eepi ja Roosa tekivät ja kaikilla oli mukavaa, vaikka ei samassa tilassa voidakaan olla.

Jos tämän blogipostauksen vinkit loppuvat kesken, kaivakaa kaapeista pelit esiin! Nyt on hyvää aikaa tehdä perheen kanssa vaikkapa 1000 palan palapeli iltapuhteena!

Koronatonta kevättä kaikille!


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *