Halloween-askartelua: kummituslinna, jonka ikkunoista tuikkii valoa!


halloween askartelua kummituslinna
Huhuu! Tämän kummituslinnan ikkunoista kajastaa kelmeä valo!

Halloween-askartelu on hauskaa puuhaa! Tähän kummituslinnaan tarvitset vain pahvia, papereita, silkkipaperia, joulukynttelikön ja ta-da: ikioma hohtava kummituslinnasi on valmiina halloweenia varten! ? Koska linnan valmistumiseen tarvitaan lähinnä leikkaamista ja liimaamista, askartelu onnistuu hyvin pientenkin lasten kanssa yhdessä.

Tein kummituslinnan vuosia sitten siskoni kanssa meidän halloween-juhlia varten. Käytimme lähinnä kierrätysmateriaaleja eli erilaisista pakkauksista tulleita pahveja ja kartonkeja sekä muovipusseja. Ainoastaan sininen päällyspaperi on uutta kartonkia ja kummitukset valkoista paperia. Valmistumisestaan lähtien linna on ollut tärkeä osa naamiaisten viettoa – naamiaisiahan voi viettää koska vain, eikä ainoastaan halloweenin aikaan!

halloween teeseitse kummitukset
? Kuka uskaltaa kulkea kummituslinnaan? ?

Viimeisissä kuvissa on viitteelliset kaavat linnaa varten, mutta ennen kuin leikkaat linnan pahvista, kokeile kaavaa oman kynttelikkösi kanssa. Kyntteliköissä voi olla erilaisia mittoja ja lamput voivat olla eri kohdissa, joten lopputulos ei välttämättä ole halutunlainen suoraan kaavoista kopioimalla. Ennen ikkunoiden leikkaamista tarkista myös niiden paikat kynttelikön avulla – ikkunoista tuikkii valo parhaiten, jos ne sijaitsevat juuri lamppujen kohdalla.

Linnaa on helppo muunnella eri tavoin omanlaiseksi. Piirrä haluamasi linnan malli – kunhan muistat ottaa kynttelikkösi mallin huomioon, jotta se peittyy linnan taakse. Tee linnasta eri värinen tai päällystä se jollain kuviopaperilla.

Käytä kattoihin erilaisia materiaaleja (kiiltäviä, mattapintaisia, eri värejä) ja koristele ne eri tavoin (kimalteet, paperinpalaset, paperisuikaleet tmv.). Piirrä omanlaisia kummituksia tai muita otuksia, vaikka luurankoja, ja laita niitä liihottelemaan/laahustamaan eri paikkoihin. Myös linnan portista voi laittaa kummituksen liihottamaan ulos.

halloween askarteluohje halloweenkoriste diy
Kummituslinna normaalissa valaistuksessa. Linnaa on helppo muokkailla oman näköiseksi erilaisten yksityiskohtien avulla.

Tee puista omanlaisiasi ja piirrä ja leikkaa niihin vaikka korppeja istumaan. Halutessasi voit tehdä myös oviaukosta hohtavan eli leikkaa oviaukko, liimaa sisäpuolelle keltainen silkkipaperi ja liimaa ovet aukon reunaan. Voit tehdä linnaan niin paljon yksityiskohtia kuin haluat – vain mielikuvitus on rajana. ?

Turvallisuushuomio!

Ennen kuin sytytät valot linnan taakse, varmista etteivät lamput ole suoraan kiinni ohuessa silkkipaperissa. Ainakin tämä linna pysyy sopivasti kaukana lampuista, vaikka nojaakin kynttelikköä vasten. Kun linnan valot on sytytetty, sitä ei kannata jättää yksinään vartiotta, jotta ei tule vahinkoja.

Tarvikkeet:

– joulukynttelikkö (tässä käytetty perinteistä seitsemän lamppuista)
– iso pahvi linnaa varten
Käytä riittävän paksua, jotta linna pysyy pystyssä.
Jos pahvi ei ole haluamasi väristä, voit päällystää sen värillisellä paperilla (tässä käytetty tumman sinistä).
– eri värisiä pahveja, kartonkeja, muovia (vaikka muovipussista) tai foliota tornien kattoja varten
– eri värisiä papereita:
valkoista paperia kummituksiin
mustaa paperia puihin
tummanpunaista kimallepaperia oviaukkoa varten
ruskeaa aaltopahvia oviin
keltaista silkkipaperia ikkunoihin
– musta tussi kummitusten yksityiskohtia varten
– liimaa, teippiä ja sakset

Askarteluohje kummituslinnaan

halloween kaava kummitukset linna
Kummituslinnan kaavat löytyvät jutun lopusta isompana tiedostona.

Suunnittele oma linnamallisi tai käytä yllä olevaa mallia ja hahmottele linna pahville. Ennen kuin leikkaat pahvin, laita se pystyyn kynttelikön eteen ja tarkista, että kynttelikkö jää hahmottelemasi linnan taakse piiloon. Leikkaa.

Jos pahvi pitää päällystää tummansinisellä paperilla, liimaa se pahvilinnan päälle ja leikkaa oikean malliseksi. Nyt sinulla on sininen linnaosa valmiina.

Laita linna taas pystyyn kynttelikön eteen paikoilleen. Piirrä ikkunat linnaan oikeisiin kohtiin niin, että kynttelikön lamput tulevat juuri ikkunoiden kohdalle. Leikkaa ikkuna-aukot ja liimaa aukkojen taakse keltaiset silkkipaperin palaset ikkunoiksi.

halloween askarteluohje kummituslinna
Ovien takana on tummanpunainen kimallepaperi.

Leikkaa tummanpunaisesta kimallepaperista linnan oviaukon kokoinen ja mallinen yhtenäinen pala ja liimaa oviaukon kohdalle.

Leikkaa aaltopahvista ovet ja liimaa ne saranapuolelta oviaukon kohdalle niin, että ne saa keskeltä hieman auki.

Leikkaa haluamasi värisestä paperista neljä ”saranaa” eli suorakaiteen mallista palasta ja liimaa ne oikeille paikoilleen ovien reunoihin. Voit halutessasi liimata niiden keskelle vielä eri värisestä paperista pienemmät suorakaiteet yksityiskohdiksi.

halloween askartelukaava linna
Kattojen ja puiden kaavat löytyvät myös jutun lopusta isompana tiedostona.

Piirrä ja leikkaa torneihin katot haluamasi värisistä kartongeista tai pahveista. Materiaalin kannattaa olla sen verran paksua, että katot pysyvät pystyssä omillaan. Liimaa katot paikoilleen niin, että ne ovat hieman tornien päällä. Ei haittaa, vaikka katot tulisivat osittain muiden tornien tai kattojen päälle, kuten meilläkin – se tuo vain kolmiulotteisuutta teokseen.

Voit halutessasi koristella tornien kattoja eri tavoin. Tässä yhteen torniin on leikattu paperisuikaleita eli sopivan kokoinen suorakaitale paperista, jonka alaosa on leikattu suikaleiksi ja yhtenäisestä yläosasta liimattu kattoon. Kahteen torniin on liimattu pieniä paperin palasia koristeeksi. Kaksi on päällystetty säihkyvällä materiaalialla: toinen foliolla ja toinen kiiltävällä, punaisella muovikalvolla.

Piirrä kummitukset (4 kpl) valkoiselle paperille mustalla tussilla ja leikkaa ne reilusti tussipiirroksen ulkopuolelta. Näin ne näyttävät enemmän kummituksilta. ?

askartele kummituslinna joulukynttelikkö
Kummituslinnaa on vahvistettu takapuolelta pahvisuikaleilla.

Liimaa kummitukset omille paikoilleen. Tässä kaksi kummitusta on liimattu linnan päälle ja kaksi leijailee linnan yläpuolella niin, että ne on liimattu alaosastaan linnan taakse.

Piirrä puut (2 kpl) mustaan paperiin, leikkaa ja liimaa portin molemmin puolin. Puiden oksat voivat tulla osittain ikkunoiden ja kummitusten päälle.

Varmista lopuksi, että linna pysyy napakasti pystyssä, eikä taivu. Tarvittaessa voit tehdä tukirakennelmia teippaamalla pahvisuikaleita takapuolelle sopiviin kohtiin. Voit myös varmistaa kattojen ja kummitusten kiinnipysymisen teippaamalla niitä vielä takaa.

Ja nyt linna onkin valmis juhlia varten!

Tässä kaavat:

Kaava 1: kummituslinna ja kummitukset
Kaava 2: tornien katot ja puut

? ? ? Mukavia askarteluhetkiä! ? ? ?

Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *