Aina joskus on hyvä pysähtyä hetkiseksi miettimään, mitä elämältä oikein haluaa. Ja mikäs loistavampi hetki kuin nyt uuden vuoden alussa! Eräs hyvä keino unelmien toteuttamisen apuna on aarrekartta eli unelmakartta eli tavoitekartta, millä nimellä sitä haluaakaan kutsua.
Aarrekartan avulla voi visualisoida omia unelmia ja pitää unelmat mielessä, jolloin oikeasti ryhtyy tekemään asioita tavoittaakseen ne. Tiedättehän: poissa silmistä, poissa mielestä – toisaalta minkä näet, se pysyy varmasti mielessä!
Aarrekartan tekeminen on lisäksi hauskaa puuhaa ja siitä innostuvat kaiken ikäiset, myös lapset! On hauska pohtia omia unelmia ja koota niistä itselle aarrekarttaa!
Aarrekartta on kuvia ja/tai tekstejä, jotka kertovat omista unelmista. Aarrekartta tehdään omaan tarkoitukseen, joten kenenkään muun ei tarvitse sitä ymmärtää kuin sinun itsesi.
Aarrekartan tekeminen
Käytännössä otetaan (iso) paperi ja aletaan leikkelemään ja liimailemaan siihen unelmiin liittyviä kuvia ja halutessaan kirjailemaan lyhyitä tekstejä, jotka kertovat unelmasta. Tekstejä voi myös leikata lehdistä. Jos kirjoittaminen sujuu paremmin, voit myös kirjailla itsellesi kirjeen kertoen unelmastasi.
Kuvia voi etsiä lehdistä tai miksei vaikka netistä ja tulostaa ja liimata ne paperille. Tai mikä estää tekemästä koko jutun tietokoneella, jos se tuntuu itselle luontevammalta, kunhan muistaa lopuksi tulostaa sen oman aarrekartan näkyville.
Tekotapoja on monia, mutta tärkeintä on, että aarrekartan laittaa johonkin, missä sen näkee joka päivä. Hyvä paikka on vaikkapa jääkaapin ovi. Voihan unelmakartan laittaa vaikka tietokoneen näytönsäästäjäksi tai taustakuvaksi, jos konetta käyttää usein.
Yksi vaihtoehto on tehdä taskuun tai lompakkoon mahtuva aarrekartta. Kun unelmat tulevat osaksi joka päiväistä elämää, ne eivät huku arjen keskellä, vaan pysyvät mielessä.
Se, mikä pysyy mielessä, alkaa elämään.
Unelmat voivat olla suuria (esim. matka maailman ympäri) tai pieniä (esim. elokuvailta kavereiden kanssa), konkreettisia (esim. 10 kilon laihdutus) tai jotain muuta (esim. oleilu lasten kanssa). Ihan mitä vain itse tavoittelet; mikä tekee elämästäsi parempaa.
Tärkeintä on, että unelmat siirtää näkyville – näin niitä on helppo katsoa ja niitä kohti on helpompi alkaa pyrkiä, sekä tietoisesti että tiedostamattomasti. Aivothan tekevät koko ajan työtä taustalla, myös nukkuessa!
Jos on kyse jostain isommasta, pidemmän tähtäimen unelmasta, kannattaa miettiä välitavoitteita matkan varrelle ja visualisoida niitä. Näin palastelemalla unelma on helpompi toteuttaa, eikä se tunnu niin kaukaiselta. Tällöin myös huomaa matkan varrella asioiden edistymisen.
Yhteen aarrekarttaan ei kannata ympätä kaikkia mahdollisia unelmia. Rajaa yhden aarrekartan unelmat 1-5 kappaleeseen riippuen unelmien koosta.
Esimerkkikuvat aarrekartoista
Ensimmäisessä kuvassa on esimerkki eräästä omasta aarrekartastani. Siinä olevat unelmat liittyvät lasten kanssa tekemisiin eli haaveissani oli viettää hauskaa aikaa lasten kanssa esimerkiksi naamiaisten, pelaamisen ja erilaisten liikunnallisten juttujen kuten melomisen ja luistelun parissa.
Alanurkassa näkyy myös vanha kuva Viipurista, joka kertoo pidempiaikaisesta haaveestani käydä joskus rajan taakse jääneessä Karjalassa sukuni juurilla.
Toisessa kuvassa näkyy palanen Eemil-Eepin aikanaan tekemästä unelmakartasta. Siinä on esimerkiksi grillimakkaroita, jäätelöä, matkustelua, kesäistä puutarhaa ja legojuttuja!
Kiitoksia muistutuksesta! Joskus olen aarrekarttoja väsännyt, mutta syystä tai toisesta jäännyt näin tekemättä ainakin pariin vuoteen. Pitääkin ottaa työn alle tämän vuoden aarrekartta ja visualisoida ajatukset paperille 🙂 Hyvää alkanutta vuotta, toivottavasti kaikki unelmat toteutuu enemmin tai myöhemmin 🙂
Hienoa, että innostuit taas aarrekartoista! Hyvää alkanutta vuotta myös Sinulle! 🙂
Hei, olenkin tehnyt aiheesta useita postauksia ja on kiva huomata, että muutkin ovat innostuneet.
Aarrekartta on hauska ja hyödyllinen juttu, josta on kiva kertoa muillekin 🙂
Moikka 🙂 Sori huomasin viestisi blogiini vasta tänään. Itse asiassa teen säännöllisesti aarrekarttoja liimailemalla tekstejä ja kuvia lehdistä paperille, esim. "Älä luovuta", kissn kuvia kun haluan kissan, "Laihdu 10 kg" yms. Ja on muuten tehokas menetelmä tai ainakin tulee hyvä fiilis aina kun näkee seinälle kiinnitetyn aarrekartan 🙂 Kiitos blogiini tutustumisesta, täytyypä tutkia sunkin blogia tarkemmin. ~ Laura
Totta, näitä kommentteja ei aina oikein tahdo huomata 🙁 Sähköpostiinkaan ei aina jostain syystä saavu viestiä uudesta kommentista – joskus tulee, joskus ei.
Kuulostaa hyvältä tuo aarrekartan säännöllinen tekeminen. Hauskoja aarrekartan tekohetkiä tulevaisuuteenkin 🙂
Kirsi-Maria
Kuulin ensimmäisen kerran aarrekartasta naisten AA-tukiryhmässä.Menin sitten nettiin ja löysin paljon vinkkejä ja tietoa kartan tekemisestä yms. MAHTAVA IDEA.
Me teemme seuraavalla tapaamisella yhdessä; itsekukin omansa . Tämä on varmasti todella auttava/ tukeva apu meidän alkoholiongelmassamme mutta uskoisin että jokaiselle ”normi-ihmisellekin” rentouttavaa askartelua:
EPA
Aarrekartta on kyllä tosi mahtava työkalu ja sopii monenlaisiin tilanteisiin. Mukavia askartelu- ja unelmointihetkiä ja tsemppiä eteenpäin! Terveisin Kiiki