Askartele syksyinen kranssi palleroporonjäkälästä


kranssi jäkäläkranssi askarteluohje
Valmis palleroporonjäkäläkranssi.

Kuten aiemmin kerroin, Roosa-Ilona innostui keräämään metsäretkellä puolukoiden sijaan palleroporonjäkälää. Päätimme tehdä jäkälästä syksyisen kranssin etuoveen.

Huomaa, että jäkälän keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Me keräsimme ainoastaan irronneita, metsätiellä olevia jäkäliä. Maastohan oli täynnä juoksevia lapsia, joten teillä riitti irronneita turppaita. Kranssintekoon turppaiden ei tarvitse olla isoja, koska jäkälät kiinnitetään nipuissa – palasetkin riittävät.

Palleroporonjäkälä on kaunista kuin pilven hattara. Ulkona se pysyy hyvänä etenkin tällaisella kostealla syysilmalla. Yhdistin jäkäläkranssiin roikkuvan, metallisen sydänkoristeen, jossa istuu kaksi lintua. Lopputuloksesta tuli mielestäni ihanan söpö. ?

Kranssin tekeminen ei ole monimutkaista ja se onnistuu lapsenkin kanssa. Ainakin Roosa oli hyvänä apuna ja niputti näppärästi palleroporonjäkälöitä minulle. Roosa myös osallistui suunnitteluun. Rautalankatyöt tein itse – siihen ei vielä kolmevuotiaan sorminäppäryys vielä riittänyt.

lasten kanssa askartelu kranssiohje
Roosa suunnittelee kranssia.

 

Kranssin tekemiseen tarvitset:

– palleroporonjäkälää
Meillä oli jäkälää kolme pikkuämpärillistä (yhteensä vajaa 3 litraa) ja kaikki menivät.
– kranssipohjan
Me käytimme vanhaa risuista ja kanervista tehtyä kranssia pohjana.
– rautalankaa
– katkaisupihdit tmv. rautalangan katkaisemiseen
(- halutessasi muuta koristetta, esim. hirven- ja torvijäkälää)

Jos kranssissa ei ole roikotuslenkkiä, voit tehdä sen rautalangasta, kuten tässä meidän kranssissa. Kiepauta rautalankaa kranssin ympärille, kiedo rautalangan pää kiinni ja kiepsauta toiseen päähän lenkki ripustusta varten.

Varsinainen koristelu aloitetaan kiinnittämällä rautalanka kranssiin esimerkiksi kiepauttamalla sitä yhden kerran kranssin ympäri ja kiertämällä rautalangan pää kiinni.

jäkäläkranssin teko-ohjeet
Kiinnitä jäkäläniput rautalangan avulla.

Niputa palleroporonjäkälää ja kiedo nippu tyvestä rautalangalla, jonka kiinnitit kranssiin. Tee rautalangalla muutama kierros nipun ympärille, mutta varo ettet katkaise jäkälää. Pidä rautalanka mahdollisimman lyhyenä ja koita saada jäkälä suoraan haluamallesi kohdalle kranssiin. Kun jäkälänippu on kiinni rautalangassa, kiepauta rautalanka kranssin ympäri pitäen kiinni jäkälänipusta ja kiristä tiukalle.

Kiinnitä seuraava palleroporonjäkälänippu kietomalla rautalankaa sen ympärille ja kiedo taas rautalanka kranssin ympärille. Taas jäkälänipun kiinnitys kietomalla tiukasti ja koko rautalanka kranssin ympäri tiukalle jne.

Välillä kannattaa tehdä ylimääräinen kierros rautalangalla kranssin ympäri ilman jäkäläsidontaa, jotta rautalanka pysyy kireänä ja kranssista tulee napakka. Jos joku jäkälänippu tai osa ei ole kiinnittynyt kunnolla, voit kiepauttaa rautalankaa jäkälöiden välistä ja yrittää saada sillä niput pysymään koossa. Jos jäkälä menee hieman väärään kohtaan, voit lisätä aukkopaikkaan seuraavalla kierroksella toisen jäkälänipun. Pikkuhiljaa kierros kierrokselta täytät kranssia haluamaasi muotoon.

kranssiohjeetHalutessasi voit kietoa kranssiin jotain muutakin palleroporonjäkälän lisäksi. Me kiinnitimme yhteen kohtaan (oikealle ylhäälle) nipun hirvenjäkälää, jonka myös löysimme irronneena maastosta. Kiinnitys tapahtui samoin kuin palleroporonjäkälän eli kokosimme hirvenjäkälän nipuksi ja kiedoin rautalankaa nipun ympärille. Joissain palleroporonjäkälänipuissa on myös mukana hieman torvijäkälää, kuten kuvista näkyy.

Huom: Hoidin jäkälöiden kiinnityksen kranssiin niin, että pidin rautalangan koko ajan rullassa. Kiepautin lisää rautalankaa sitä mukaa kun sitä tarvittiin. Katkaisin rautalangan vasta kiinnitettyäni viimeisen jäkälänipun kranssiin. Näin työ joutui sujuvasti.

En halunnut tehdä kranssista liian symmetristä tai pelkkää palleroporonjäkäläkranssia. Siksi kiinnitin jäkälänippuja näennäisen summittaisesti ja jätin näkyviin kaunista kanervakranssia. Halutessaan kranssista voi toki tehdä täysin symmetrisen ja piilottaa jäkälällä koko pohjakranssin.

? ? ? Hauskoja kranssintekohetkiä! ? ? ?
etuovi kranssi lyhdyt
Etuoven syysilmettä.

 


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

2 Replies to “Askartele syksyinen kranssi palleroporonjäkälästä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *