
Mitä tehdä ylimääräisille kahveille? Heitä ne kattoon!
Vakavasti puhuen, meillä on tosiaan käsitelty kattoja oikein vahvalla kahvin ja teen seoksella! Keittiön tasokin sai kahviteepinnoitteen. Näin saa aikaiseksi ihanaa, vanhan puun näköistä, samettista pintaa myös uudesta puusta.

Keräsin kattilaan ison läjän kahvinpuruja (käy myös käytetyt) sekä teetä ja keitin niitä kauan. Mitä kauemmin jaksaa keittää, sen tummempaa tököttiä saa. Keittämisen jälkeen sihtasin kaikki purut liuoksesta pois. Ja ei kun maalaamaan!
Katon käsittely on hieman sottaista puuhaa, sillä liuoshan on, no, vetistä. Mutta kyllä se onnistuu. Keittiön tason käsittely onnistui tietenkin helpommin.

Kahviteekäsittelyn saivat keittiön ja yläkerran televisiohuoneen katot. Keittiössä alaosan panelointia ja kaapistoja lukuunottamatta hirsiseinät ovat näkösällä, joten vanhan näköinen katto sopii sinne erittäin hyvin
Yläkerran televisiohuoneessa puolestaan on tumman ruskeat seinät ja yksi seinä tapetoitu vanhalla ruskeasävytteisellä tapetilla, joten sinnekin vanhan näköinen puu sopii mainiosti.

Keittiössä maalasin kahviteekäsiteltyihin kattoparruihin koristekuvion itse tehdyn sabluunan avulla – maali siis tarttuu ja pysyy hyvin, vaikka puu on käsitelty tällä tavalla. Katon nurkkiin tehtiin puiset koristejutut, joihin maalasin samantyyliset kuviot. Maalit ovat itse tehtyjä – niistä myöhemmissä blogijutuissa.

Keittiön taso oli alkujaan ihan normaali koivupuinen taso eli erittäin vaalea. Sellaisenaan se ei mitenkään sopinut meidän keittiöön. Mutta kahviteekäsittelyn jälkeen sävy on ihana. Lisäksi käsittelen puutason säännöllisen epäsäännöllisesti perinteisellä pellavaöljyllä. Näin puu pysyy hyvänä.
Tasolla oleva leikkuulauta on muuten rakentamisesta ylijäänyt paksu lauta, joka hiottiin ja putsattiin.
PS: tämä maali on sitten varmasti myrkytön ja luonnonmukainen. 👍

Kuinka paljon kahvinpuruja ja teenpuruja pitää laittaa esim. litraan vettä?
(Anteeksi, että vastaaminen kesti. Pyöritän yksin Koikkela-pienkustantamoa, joten hommia riittää.)
Riippuu käsiteltävästä laudasta/puusta ja halutusta lopputuloksesta. Voit vaikka testata, kun keittelet kahvia – ota pensselillä pikkuisen ja testaa, tapahtuuko mitään. Mitä mustempaa kahvi/teesekoitusta tekee, sen helpompi on maalata – maalaus tällaisella nesteellä on aika sotkuista. Itse laitoin kattilaan puruja puolet tai 1/4 verrattuna vesimäärään eli aika paljon. Lisäksi keittelin niitä kauan, jotta vesi värjäytyy kunnolla. Kahvilla tulee tummempi lopputulos verrattuna teehen.
Toivottavasti käsittely onnistuu! Mukavia kahvimaalaushetkiä 🙂
Kiiki
Tuli mieleen että eikö puupintaan tule hometta vai lisäätkö ”kahvimaaliin” jotain muuta säilöntäaineeksi?
Hei. Kiitos kysymyksestä. Kunhan pinta pääsee kuivamaan kunnolla, ei se homehdu. Puu imee väriä sisäänsä ja kuivaa. En ole siis lisännyt mitään säilöntäaineita. Olen käyttänyt tosiaan kahvimaalia esimerkiksi puupanelikattoon ja puiseen keittiötasoon. Keittiötason olen myöhemmin käsitellyt pellavaöljyllä (ja uusin käsittelyn tarpeen mukaan) – kannattaa antaa kahvikäsittelyn kuivaa kunnolla ennen öljykäsittelyä.
Mukavia kahvimaalaushetkiä!
Terveisin Kiiki