Ohjelmaa pihajuhliin: pihaolympialaiset, palju, pomppulinna


ohjelmaa pihajuhliin
Pihajuhlissa riittää monenlaista kivaa: pomppulinna ja pihaolympialaiset. Illalla/yöllä aikuiset voivat jatkaa illanistujaisia. Pikkukuvassa oikealla (kuva Tiina Pietarila) näiden juhlien synttärisankarit Kiiki ja Reni ilta-asuissaan.

Etsitkö ohjelmaa pihajuhliin, juhannukseksi tai mökille? Me vietimme viikonloppuna 85-vuotisjuhlia pihalla pihaolympialaisten merkeissä sekä pomppulinnan, paljun ja rantasaunan parissa. Onneksi sää suosi: aurinko paistoi ja oli tosi lämmintä. ? Niinpä itikatkaan eivät päivällä vaivanneet.

Minun ja Renin syntymäpäivät (40v + 45v = 85v) olivat jo alkuvuodesta, mutta päätimme pantata juhlat kesään, jolloin juhlien järjestäminen onnistuu ulkona ja tekemistä riittää. Niinpä meidän piha tupsahti täyteen ystäviä perheineen viime lauantaina. Saatte uskoa, että vilskettä, vilinää ja ääntä riitti, kun lapsia oli 19 – aikuisia hieman vähemmän.

lasten juhlasuosikki: pomppulinna
Juhliin vuokrattiin pomppulinna, joka oli suosittu lasten keskuudessa. Vaikka välillä väkeä oli riittämiin kerralla, kaikki sujui hyvin – eivät lapsetkaan jaksa montaa tuntia yhteen soittoon pomppia, joten välillä väljenee! ?

Vuokrasimme pomppulinnan Ruukin FK-kerholta ja 10 hengen paljun Siikajoen Palokuntalaisilta. Iltapäivästä juhlien alkaessa pomppulinna oli suosittu lasten keskuudessa ja pomppijoita (ja ääntä!) riitti. Alkuillasta lapset lilluivat paljussa rusinoiksi asti. ?

Kun lapset oli kuskattu yökylään, alkoivat aikuisten juhlat, joissa rantasauna ja palju olivat ahkerassa käytössä. Mökin terassilla jokirannassa oli kiva istua keskiyöhön – hyttyset pysyivät poissa hyttyskarkottimen avulla. Keskiyön jälkeen siirryimme mökin sisälle – kesäkuussa yöt ovat vielä viileitä ja todella kosteita!

Hauskaa yhdessä pihalla: pihaolympialaiset

pihajuhlissa olympialaiset
Pihajuhlien eräs kohokohta alkamassa: vuorossa pihaolympialaiset! Osallistuvat lapset ja aikuiset kokoontuneina sääntöjen kertomiseen. (Kuva Tiina Pietarila)

Päiväkahvittelujen jälkeen (siinä pomppimisen ja paljuilun välissä) pistimme pystyyn pihaolympialaiset. Lajeina meillä oli hevosenkengän heitto, kettinginheitto, koripalloheitto, jalkapallon maalipotku, tikanheitto ja ilmakivääriammunta. (Lisäksi mukana olisi voinut olla esimerkiksi jousiammunta, frisbeen heitto, mölkky tai kyykkä, mutta näissä kuudessa lajissakin riitti pitkäksi aikaa tekemistä.)

Jaoimme olympialaisiin osallistuvat kuuteen pienempään ryhmään niin, että jokaisessa ryhmässä oli sekä lapsia että aikuisia. Ryhmät kiersivät rastilta toiselle kirjaten tuloksensa ylös. Jokaisella kuudella rastilla oli lappu ja kynä tuloksia varten.

tekemistä kesäjuhliin
Pihaolympialaisiin osallistujat jakautuivat eri rasteille pienissä ryhmissä, jotka koostuivat sekä lapsista että aikuisista. Kuvassa koripallonheittopiste, kettinginheittopiste ja takana hevosenkengän heittopiste. Ammuntapiste sijaitsi rantamökin takana.

Ilmakivääriammunta on sen verran vaarallinen laji, että Reni oli koko ajan siellä ohjaamassa ja katsomassa osallistujien perään. Ammuntapiste myös sijoitettiin mökin taaksen, kauas kaikista muista pisteistä ja ihmisistä. Ammunta tapahtui metsään päin, selkä pihaa kohti, jottei varmasti sattuisi vahinkoja.

Hevosenkengän heiton säännöt

pihasynttäreille tekemistä
Hevosenkengän heitto on hauska ja yksinkertainen laji, joka toisaalta myös haastaa. Heittäminen ei olekaan niin helppoa kuin kuvittelisi. Kokeile vaikka!

Hevosenkengän heitossa maahan laitetaan puutappi (esim. kroketin tappi), johon yritetään heittää hevosenkenkiä, viisi yhdellä heittovuorolla, kenkä kerrallaan. Heittoetäisyys on miehillä 8 metriä, naisilla 6 metriä ja lapsilla vielä lähempää (2-4 metriä riippuen iästä?). Pisteitä saa sitä enemmän, mitä lähemmäs keppiä hevosenkengän saa.

Heittovuorossa oleva heittää kaikki viisi hevosenkenkää ja sen jälkeen lasketaan kunkin hevosenkengän tuottamat pisteet yhteen. Pisteitä varten kannattaa tehdä pahvista pistesabluuna: 2,5 sentin välein viivoja, joiden väliin numerot 1-12, kuten alla.

hevosenkengän heiton säännöt
Tällaisella pistesabluunalla on helppo tarkistaa, paljonko heitosta saa pisteitä. Pisteiden väli on 2,5 senttiä.

Mittasabluuna laitetaan kiinni tappiin niin, että numero 12 on tapissa kiinni. Sabluuna laitetaan aina hevosenkengän puolelle tappia ja katsotaan, minkä pistemäärän kohdalle kenkä ulottuu. Jos keppi jää täysin hevosenkengän väliin, saa täydet 20 pistettä, puolittaisesta väliin jäämisestä 15 pistettä. Samoin 15 pistettä saa, jos hevosenkenkä jää nojaamaan tappia vasten.

ohjelmaa pihajuhliin
Näillä kahdella hevosenkengällä saa 20 pistettä, sillä puutappi jää hevosenkengän sisälle. Jos hevosenkengän kärjet olisivat korkeintaan puutapin tasalla, pisteitä saisi 15.

Laji on yllättävän vaikea, sillä hevosenkenkä voi pomppia arvaamattomasti pitkänkin matkan päähän maahantulopaikasta tai jämähtää suoraan paikoilleen – kumpikin onnistuu allekirjoittaneelta. Vaikka heitto osuisi tappiin, voi hevosenkenkä silti pomppia kauas – näin tapahtuu usein ainakin minulle. Ilmeisesti kyse on tekniikkalajista, jossa pitää oppia oikea heittotapa.

pihajuhlat ohjelma
Esimerkki hevosenkengän heiton pistelaskusta. Kauempana olevasta hevosenkengästä saa 8 pistettä (vasen kuva), lähempänä olevasta 12 pistettä (oikea kuva), yhteensä 20 pistettä. Jos muut kolme kenkää heitettiin niin kauas, ettei pistesabluuna yllä niihin, tältä kierrokselta saisi siis 20 pistettä.

Sanon ilmeisesti, koska minulla heittäminen on joko on tai off: joko ne pomppivat todella kauas tai sitten saan yhdellä ainoalla hevosenkengällä suuret pisteet. Olympialaisten jälkeen heittelin kenkiä itsekseni pihalla ja kappas: sain yhen kerran hevosenkengän nojaamaan tappiin ja kokonaista kahdella eri heittovuorolla nakattua hevosenkengän niin, että se oli tapin ympärillä! ? Muut menivätkin tuttuun tapaan lähinnä metrien päähän, ilman pistesaalista. ?

Kettinginheitto

ohjelmaa pihajuhliin
Kettingin heitto onnistuu sekä lapsilta että aikuisilta, vaikkakin siinä riittää myös haastetta. Tämäkään laji ei välttämättä ole helppo hallita, kokeile vaikka!

Naapurimme toi pihaolympialaisiin kettinginheittopelin lainaan. Peliin kuuluu viiden kettinginpätkän lisäksi teline, jossa on kahdeksan koloa. Kettingit pyritään heittämään näihin koloihin ja kustakin kolosta saa eri pisteet – vaikeimmasta ja pienimmästä tietenkin eniten. Jos kettinki menee kolosta, se päätyy alla olevaan pistelokeroon (kullekin kololle oma lokero), joten heiton jälkeen on helppo kantta nostamalla tarkistaa, paljonko pisteitä tuli tienattua.

Kettinginheitto on vaikea laji, ainakin minulle. On tosi vaikea heittää kettinki niin, että se oikeasti menee koloon! Joko se valuu suoraan alas tai liukuu ylöspäin telineen yläreunaan. Joiltain laji tuntuu tosin sujuvan kuin luonnostaan.

Tämä kettinginheittoa varten tehty teline on viimeisen päälle hieno: koloihin menevät kettingit valuvat alla oleviin pisteluukkuihin, josta saa helposti heittovuoron päätyttyä laskettua tuloksen.

Muita pihaolympialaisten lajeja

Koripallon heitossa heiteltiin yhdeksän kertaa tietyltä välimatkalta koripalloa koriin – lapset lähempää, aikuiset kauempaa. Korista sai yhden pisteen, ohiheitosta 0. Lopuksi pisteet laskettiin yhteen.

Liekö lasten heittomatka ollut liian lyhyt tai sitten he ovat harjoitelleet rutkasti enemmän – joka tapauksessa lapset pesivät aikuiset mennen tullen! Suurin osa lapsista heitti paremman tuloksen kuin kukaan aikuisista!

ohjelmaa pihajuhliin
Etualalla jalkapallon maalipotkurasti, jossa piti potkaista maaleja.

Jalkapallon maalipotkussa yritettiin potkaista jalkapallo pieneen lasten jalkapallomaaliin. Palloja oli kolme ja kukin sai potkaista kolmeen kertaan eli yhteensä yhdeksän potkua. Jokaisesta maalista sai yhden pisteen, ohipotkaisusta 0 pistettä. Pisteet laskettiin yhteen.

ohjelmaa pihajuhliin
Tikanheitto oli sekä lapsista että aikuisista hauskaa. Aikuisten täytyy vain muistaa valvoa lajia, jottei satu vahinkoja. Siksi jokaisessa ryhmässä oli vähintään yksi aikuinen.

Tikanheitossa heitettiin viisi tikkaa yhdellä heittokerralla – taas lapset lähempää ja aikuiset kauempaa. Kolmen heittokierroksen jälkeen kultakin merkittiin ylös paras tulos.

Ilmakivääriammunnassa sai ampua kolme kertaa ja tulokset laskettiin yhteen. Lapset saivat halutessaan ensin kokeilla ampumista ja vasta sitten aloittaa kilpailukierroksensa. Lapsia varten paikalla oli tuki – ilmakivääri painaa sen verran paljon, että lapset eivät saa pidettyä sitä ilman tukea. (Itsellänikin piippu heiluu ihan liikaa… ?)

ohjelmaa pihajuhliin
Olympialaisiin osallistujia. Ilmakivääriammunta oli mökin takana kaukana muista rasteista. (Vasemmanpuoleinen kuva Tiina Pietarila)

Lopuksi laskettiin tulokset – erikseen lasten sarjalle ja aikuisten sarjalle. Kunkin lajin voittaja sai sen verran pisteitä kuin lajissa oli osallistujia (esimerkiksi jos osallistua lajissa oli 13, parhaan tuloksen tehnyt sai 13 pistettä), toinen sai pisteen vähemmän (esimerkissä toinen saisi 12 pistettä) jne. Nämä yhteenlaskettuna saatiin koko pihaolympialaisten voittaja tietoon sekä lasten että aikuisten sarjassa.

Lopputuloksena hauskat pihajuhlat

synttäritjuhlat ulkona
Rantamökin terassille lainattiin pitkiä pöytiä, jotta kaikki vieraat saatiin mahtumaan. Tällaisiin pihaolympialaisiin voi vallan hyvin osallistua myös kesämekolla, kuten allekirjoittanut synttärisankari päiväasussaan (bling-bling-rantasandaalit jalassaan)! (Kuvat Reni Mäki-Uuro)

Uskoisin, että kaikilla oli tosi hauskaa näissä juhlissa – sekä lapsilla että aikuisilla. Riitti tekemistä ja rupattelua, kavereita ja uusia tuttavia.

Päivän tarjoilut hoiti Juhla Lumo Raahesta – kiitos heille ihanista herkuista. En olisi ehtinyt millään leipoa, sillä aika meni muissa käytännön järjestelyissä kuten pöytien ja tuolien laittamisessa mökin terassille (lainasimme kalusteita, sillä näin isolle väelle ei omat pihakalusteet olisi riittäneet), tarjoiluastioiden roudaamisessa jne. Pihajuhlien järjestelyssä riittää monenlaista puuhaa.

aikuisten kesäjuhlat
Aikuisväellä jäimme istumaan iltaa, tai paremminkin yötä, mökin terassille ja myöhemmin mökkiin sisälle vilun yllättäessä.

Kiitos kaikille juhliin osallistujille – teitte ikimuistoiset juhlat meille! Harmillista, kun kaikki eivät juhliin päässeet, mutta eiköhän tällaiset voisi järjestää toistekin – sen verran mukavaa oli! Niin kuin joku sanoi, etenkin lapset tulevat muistamaan tällaiset hetket koko lopun ikäänsä – sen verran suuria elämyksiä nämä ovat.

synttärijuhlat
Saimme Renin kanssa ihania kortteja – tietenkin 85-vuotiskortteja! Ja eräässä kirjekuoressa luki ”Kohta eläkeläiset”! ?

? ? ? Hauskoja pihajuhlia kaikille! Suosittelemme lämpimästi! ? ? ?

☀️  ? ? ? Ja oikein hauskaa juhannusta! ☀️  ? ? ?


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *