Päätimme viime kesänä rakentaa lasten – ja meidän lastenmielisten aikuisten! – iloksi merirosvolautan pihallemme. Vanhoista porakivistä sai hyvän alustan. Pihaltamme löytyy hirsiä, joita alkujaan kokosimme purkutaloista talomme rakentamista varten (kuten vanhoja hirsitaloja remontoineet tietävät, hirsitalojen korjaamisessa tarvitaan varahirsiä), ja niistä saatiin hieno lautta.
Puunkarsinnasta saatu pitkä ja kapea puunrunko päätyi lippumastoksi keskelle lauttaa. Lautan peräosaan tehtiin vielä peräsin – lapset tykkäävät kovasti ohjata lauttaa kääntelemällä peräsintä! Koko komeus käsiteltiin aidolla hautatervalla.
Merirosvolipun kanssa auttoi siskoni Sari – minä ja Eemil-Eepi suunnittelimme lipun ja Sari-systerini taitavana ompelijana toteutti sen. Eemil-Eepi halusi lipusta sopivasti pelottavan ja tulihan siitä aikasta karmiva, vai mitä? 🙂
Lipun oikeaan yläkulmaan Eemil-Eepi taiteili ihan itse koristetilkun, johon hän ompeli Sarin avustuksella eri väreillä erilaisia ommelkuvioita. Lipun ala- ja ylälaitoihin laitettiin pyöreät metallirenkaat.
Itse lipputankoon kiinnitettiin nyöri, jonka päihin laitettiin vanhoista kulkukorttikaulanauhoista irrottamani papukaijalukot. (Mitään ei kannata laittaa hukkaan, sillä aika tavaran kaupittaa 😉 )
Toiveissa on vielä istuttaa lautan ympärille matalia, helppohoitoisia kukkia – sellaisia sinisenä kukkivia niin, että ympärillä näyttäisi lainehtivan meri. Lautalle tehdään irtonainen lankkusilta, jonka voi nostaa myös lautalle, etteivät ulkopuoliset pääse kyytiin!
Lautan valmistuttua vietimme mukavan merirosvopäivän oman perheeni sekä siskoni ja hänen lastensa kanssa. Kaikki olivat pukeutuneet merirosvoiksi. Päivän teemaan liittyen leikimme esimerkiksi aarteen metsästystä. Ja kaikilla oli tosi mukavaa!
Alta löydät tarkemmat ohjeet lautan ja lipun tekemiseen.
Mukavia merirosvoiluja myös teille!
Ohjeet merirosvolauttaan
Ensin pohjatyöt – Reni vaihtoi jonkin verran maata hiekalle, koska meidän piha on vanhaa peltosavimaata.
Lautan alla me käytimme vanhoja porakiviä eli jokaisessa lautan nurkassa on porakivi. Kahdelle sivulle porakivien päälle laitettiin pitkät tukihirret – kiven ja hirren väliin kannattaa laittaa kattohuopasuikale.
Näiden tukihirsien päälle ladottiin varsinaiset lautan päällihirret poikittain. Lauttahirret työnnettiin toistensa lomaan kunnolla, mutta niitä ei laitettu kiinni mitenkään – rakenteesta tuli tarpeeksi tukeva muutenkin.
Lautan kumpaankin päähän Reni laittoi vanhan lattialankun, joka on ohuempi kuin hirsi, jolloin lautalle on helpompi päästä molemmista päistä. Lauta kiinnitettiin päistä tukihirsiin. Mutta kuten sanottu, haaveissa on tehdä vielä lankkusilta, jonka voi nostaa lautalle, jolloin sinne eivät pääse tunkeilijat 🙂
Lippusalkoa varten lautan keskelle porattiin lippusalon paksuinen reikä. Reiän alapuolelle maahan kannattaa laittaa kivi (tai vaikka tiili), jolloin lippusalko ei tule maata vasten, vaan lepää kiven päällä. Lippusaloksi laitettiin oksittu ohut puu.
Lippusalkoon porattiin yläosaan reikä, josta laitettiin kuminen köysi läpi. (Lippusalon tulee olla riittävän paksu yläosastaan, jotta se pysyy ehjänä.)
Lippusalon alaosaan sopivalle korkeudelle (noin lantion korkeudelle) kiinnitettiin puiset isot rullat, joiden varaan köyden voi kieputella kiinni (katso kuva). Nämä puiset rullat ovat olleet aikanaan joko narua tai nyöriä varten.
Köyden molempiin päihin solmittiin papukaijalukot, joilla lipun saa kiinni köyteen. Kuten aiemmin mainitsin, otin papukaijalukot vanhoista kulkukorttikaulanauhoista – toki niitä myydään liikkeissäkin.
Lautan perälle tehtiin kolmiomainen lovi peräsintä varten. Peräsin tehtiin punaisesta vanerinpalasesta, joka kiinnitettiin pulttaamalla pitkään, lovettuun puukeppiin. Puukeppi puolestaan pultattiin loven yläpuolelle kiinni. Nyt peräsintä voi liikuttaa ihan kuin oikeaa – lapsista se on tosi mahtavaa!
Koko merirosvolautta kannattaa käsitellä jotenkin. Me käsittelimme koko lautan lippusalkoineen ja peräsimineen aidolla hautatervalla.
Merirosvolipun ompeluohje
– mustaa ja valkoista tukevaa kangasta (mielellään pientä sadetta kestävää)
– liimakangasta
– pienet metallirenkaat lipun kiinnittämistä varten
Leikkaa mieleisesi kokoinen suorakaide mustasta kankaasta lippua varten. Ota huomioon saumanvarat ja huolittele reunat käänteillä ympäriinsä.
Siihen reunaan, josta lippu nostetaan ylös, tehtiin samasta mustasta kankaasta tukeva nauha/naruntapainen (useamman kerran kangasta taittamalla), hieman pidempi kuin lipun reuna ja kyseinen naru ommeltiin lipun reunaan taitosten alle visusti kiinni.
Näin saatiin hyvin tukeva reuna, jottei lippu repeäisi ja lisäksi lipun ylä- ja alareunoihin jäi näkyviin lyhyet nauhanpätkät. Näihin nauhanpätkiin kiinnitettiin pienet metallirenkaat, jotta lippu saadaan kiinnitettyä salkoon.
Leikkaa valkoisesta kankaasta pääkallokuvioon tarvittavat osat haluamasi suuruisina. Voit käyttää meidän suunnitelmiamme (alla olevassa dokumentissa mallit, joita voit suurentaa/pienentää tietokoneella ja tulostaa) tai keksiä omanlaisesi.
Pääkallokuviot kannattaa tukea liimakankaalla – me silitimme kuvioihin peräti kolme kerrosta liimakangasta. Helpoiten se tapahtuu silittämällä kuvio liimakangaspalaseen ja vasta sen jälkeen leikkaamalla liimakankaan oikean muotoiseksi.
Kun liimakankaat on silitetty, kiinnitä kuviot oikeisiin kohtiin lippuun nuppineuloilla ja ompele kiinni peittävällä ompeleella. Ompelimme valkoisella langalla, jolloin lipun toisella puolella näkyy sama kuvio ääriviivoina.
Täältä löydät merirosvolipun kuviot