Ruokaohje: haudutettua puuroa leivinuunissa


ruokaohje uunipuuro leivinuuni haudutettu
Leivinuunissa saa haudutettu ihanan pehmeää ja makoisaa puuroa, nam!

Vielä tätä herkkua saa – nimittäin leivinuunissa yön yli haudutettua puuroa! Nam! Sehän on (ainakin meillä Koikkelassa) talviajan herkkua – kesäkuumilla keleillä leivinuuni saa olla omillaan ilman lämmitystä (paremminkin antamassa mukavaa viilennystä), joten leivinuuniherkut jäävät talven varaan.

Uunihaudutettu puuro on paitsi herkullista, myös todella helppo ja vaivaton tehdä. Oikeastaan ainoa vaiva on uuniastian putsaaminen herkuttelun jälkeen ? Puuron voi tehdä mistä tahansa puurovärkistä. Oma suosikkini on riisipuuro (perinteisestä puuroriisistä tehtynä), mutta myös ohra-, manna- ja kaurapuurot ovat hyviä. Ja tietenkin puuroa voi säveltää ja lisätä sinne jotain makua antamaan. Leivinuunissa hauduttaminen antaa jo sinänsä puurolle aivan erilaisen maun kuin hellalla tai sähköuunissa hauduttaminen – kumma juttu!

ohje uunissa haudutettu riisipuuro
Lapsillekin maittaa uunipuuro.

Puuron voi tehdä uuniastiaan ihan normaalin puuro-ohjeen mukaisesti – ainoa ero vain, että uuni astia kannattaa voidella kunnolla ennen kuin laittaa ainesosat sinne, jottei puuro jämähdä astiaan kiinni. Eli astian voitelu, kaikki ainekset kippoon ja uuniin! Leivinuunissa saa olla noin 100 astetta, jotta puuron voi jättää huoletta yön yli hautumaan.

On tainnut joskus olla jopa noin 150 astetta, kun en ole jaksanut odottaa kovin myöhään uunin jäähtymistä – puuron pinnalle on tullut silloin rapea kuori kanneksi. Nestettä kannattaa tosin laittaa enemmän, jos uunissa on paljon yli 100 astetta. Lisäksi uunikipon alle voi laittaa tällöin ritilän, jotta astia ei kuumenisi ihan liiaksi. (100 asteiseen uuniin kipon voi laittaa suoraan arinalle.)

Jos haluaa iltapuuron, puuro on sinällään valmista jo muutamassa tunnissa 125-150 asteessa. Mutta ainakin minun mielestäni pitkä yön yli haudutus antaa vain lisää ihanaa makua puuroon!

Aamulla, silmät sikkuralla, pääsee nauttimaan uunituoreesta puurosta, slurps! Voiko olla parempaa tapaa herätä! Vielä kun joku olisi keittänyt kaffetkin valmiiksi ?

Hauskoja haudutushetkiä!

Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

2 Replies to “Ruokaohje: haudutettua puuroa leivinuunissa

  1. Uunipuuro on herkkua! Minä en ole kyllä oikein leivinuunissa haudutettua saadakaan. Eipäs kun olenpas, siinä on kyllä ihan oma tunnelmansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *