On punaviinimarjojen aika, slurps! ? Osa on vielä kypsymässä, mutta aurinkoisemmilla paikoilla ainakin meillä pensaat ovat jo punaisenaan näitä vitamiiniherkkuja. Marjoja on ihana napsia suoraan pensaasta, pakastaa talven varalle ja pyöräyttää erilaisia jälkiruokia ja leivonnaisia. Tässä jälkiruoassa punaherukka makeutuu sokerilla ja jäätelöllä. Ja kaiken kruunaa ah-niin-ihana kaurahiutale-voi-seos, nam! ?
Meidän lapsukaiset (2 v. ja 7 v.) tykkäävät kaikkein eniten juuri punaviinimarjoista, mitä olen usein ihmetellyt. Monihan pitää näitä marjoja liian kirpeinä! Mutta meillä lapset tahtovat etenkin talvisin pakkasesta juuri näitä kirpakoita marjoja, kuten he nimittävät. Mansikat ja mustikat täytyy piilottaa esimerkiksi smoothien sekaan, mutta punaisia viinimarjoja menee ihan sellaisenaan sekä tuoreena että pakkasesta.
Kaikki herukat (puna-, musta-, viher- ja valkoherukka) sisältävät runsaasti C- ja E-vitamiineja, karotenoideja, kaliumia, flavonoideja, ravintokuituja ja orgaanisia happoja. Eli ne tosiaankin ovat terveellisiä! ?
Punaherukkajälkiruoka
1 l tuoreita tai pakastettuja punaviinimarjoja
3 dl kaurahiutaleita
1,5 dl voita sulatettuna
1,5 dl luomuruokosokeria
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
Tarjoiluun vaniljajäätelöä
Jos käytät pakastettuja marjoja, levitä jäiset punaherukat uunivuokaan tasaiseksi kerrokseksi.
Sekoita voi, sokeri, kaneli, vaniljasokeria ja kaurahiutaleet.
Levitä seos pakastemarjojen päälle (viereinen kuva tästä vaiheesta).
Paista uunissa 200 asteessa noin 30-35 minuuttia.
Jos käytät tuoreita marjoja, voit paistaa pelkän kaurahiutale-voi-seoksen ja laittaa annoksiin marjat tuoreeltaan.
Tarjoile jäätelön kera. Ja ei ku herkuttelemaan! ?
Voit kokeilla jälkiruokaan myös muita marjoja. Esimerkiksi mansikoista saa erityisen makean herkun.
PS. Lisätietoa herukoista ja niiden terveysvaikutuksista mm. Hyvä terveys -artikkelista ja MTV:n sivuilta.