Vanhat ikkunat ovat osa vanhan talon sielua!


Aiemmin kerroin blogissani kotimme vanhoista lankkulattioista sekä vanhoista ovista. Tällä kertaa katseet siirtyvät kotimme ikkunoihin, jotka ovat myös vanhoja. Halusimme ehdottomasti vanhat ikkunat – muuten talo menettää ison osan sielustaan. Vanhat, puiset ikkunat ovat laadukkaita, sillä ne tehtiin parhaasta puusta.

vanha ikkuna entisöitynä
Vanhat ikkunat ovat osa talon sielua.

Ikkunat kestävät kymmeniä, jopa satoja vuosia, jos niitä vain huoltaa oikein. Nämä meidänkin ikkunat ovat nähneet jo lähes sata vuotta – osa jo ylikin. Osa kotimme ikkunoista on suupuhallettua lasia, jossa on kupruja ja ilmakuplia. Maisema näyttääkin lumoavalta näiden vanhojen, suupuhallettujen ikkunalasien läpi! ?

Kuten ovia ja lattialankkuja, ikkunoitakin on hamstrattu taloomme sieltä täältä. Alakerrassa suurin osa ikkunoista on siirtämämme Kurikan talon peruja, mutta lisäksi ikkunoita on erinäisistä purkutaloista. Yksittäisiä ikkunoita on yhteensä satamäärin – pelkästään ruokasalikuistilla, jossa on ikkunoita kahdella seinällä, on 40 yksittäistä ikkunaa, jotka muodostavat viisi ikkunakokonaisuutta. Niinpä emme alkaneet itse entistämisurakkaan, vaan laitatimme ikkunat osaavilla ikkunantekijöillä, jotka kunnostavat vanhoja ikkunoita esimerkiksi kirkkoihin.

vanhat kauniit koristeikkunat
Nämä vanhat pikkuruutuiset ikkunat on tehty ainutlaatuisella tekniikalla!

Meidän ikkunoihin oli päässyt eräs hieno yllätys – olimme saaneet eräästä purkutalosta läjän ikkunoita, mm. kaksi pieniruutuista, koristeellista ikkunaa (kuvassa näkyvät sisältä päin kuvattuna). Alkaessaan purkaa näitä ikkunoita kunnostusta varten, entisöijä huomasi törmänneensä outoon tekniikkaan. Osoittautui, että ikkuna on tehty tekniikalla, jota ei ilmeisesti löydy mistään kirjoista tai kansista – tekniikka oli nähtävästi ennennäkemätön! ?

Entisöijä kertoi, että ikkunan tekijän on täytynyt olla mestari, koska hän keksi täysin uuden tavan rakentaa pikkuruutuinen ikkuna. Käytännössä ikkunamestari oli yhdistänyt kaksi ikkunoiden tekotapaa ja tuloksena oli palapeli, joka täytyy koota juuri oikeassa järjestyksessä, jos sen haluaa saada uudelleen kokoon!

vanha koristeikkuna signeeraus
Tämä pikkuruutuinen ikkuna on signeerattu.

Hienona yksityiskohtana ikkunan tekijä oli kaivertanut nimensä ja vuosiluvun yhteen pikkuruutuun (”Kirjoitti Heikki Piilola 1909”). Entisöintipaikassa harjoittelua suorittava opiskelija teki lopputyön meidän ihanista aarreikkunoista. ?

Meidän siirtämässämme hirsitalossa oli alkujaan kauniit ja koristeelliset ikkunalistat ulkopuolella – kauniina yksityiskohtana kolmiulotteinen salmiakkikuvio. Nämä listat olivat aikojen saatossa menneet niin huonoon kuntoon, että ne täytyy tehdä uusiksi.

vanhat ikkunat vaativat entisöintiä
Vanhat, entisöintiä kaipaavat ikkunat.

Listoitusten tekeminen on aikaavievää puuhaa ja keskeneräisiä juttuja riittää muuallakin ihan tarpeeksi asti, joten esimerkiksi kaikista yläkerran ikkunoista koristelistoitukset vielä uupuvat. Talon ulkonäkö kyllä kohenee huomattavasti, kun nuo kaikki listoitukset saadaan valmiiksi! Olen niin ihastunut tuohon malliin ?

Kunhan vanhat ikkunat ovat kunnossa ja niissä on ehjät tiivisteet, ne kyllä pitävät ihan hyvin lämmön. Ainakin meidän talo on kymmenen vuoden kokemuksemme mukaan vähän lämpöenergiaa vievä, vaikka onkin hengittävä, rossipohjainen ja vanhoilla ikkunoilla varustettu.

? ? ? Nautitaan kauniista ikkunoista ja niiden vaihtuvista taulunäkymistä! ???

Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *