Syökää hattua! Lippalakin mallisen syntymäpäiväkakun ohje


hattukakku
Jos haluat syödä hattusi, tässäpä mainio kakku! Hauskan ja makoisan Hupun mallisen syntymäpäiväkakun ohje löytyy alta.

Oletko lupautunut syömään hattusi tai kenties haluaisit kokeilla, miltä hatun syöminen tuntuu? Tässäpä oikeasti hyvänmakuinen hattu eli lippalakin muotoisen syntymäpäiväkakun ohje! Kakku sopii paitsi synttäreille, vaikkapa isänpäivänä isälle.

Vietimme pari viikkoa sitten Eemil-Eepin 9-vuotissynttäreitä. Kun mietimme syntymäpäiväkakkua, Eepi halusi ensin ehdottomasti Roope Ankan rahasäiliön. Mutta senhän teimme (todistettavasti) jo edellisenä vuonna. Niinpä ehdotin, josko tällä kertaa tekisimme jotain muuta.

Eepi alkoi plärätä keittiön hyllystä löytyviä juhlaleivonnaiskirjoja ja löysi Kakkukestit-kirjasta Hupun lakin mallisen kakun. Roopen lisäksi Aku Ankan veljenpojat ovat Eepin suokkareita, joten hän pyysi lippalakkikakkua. Muokkasimme ohjeesta omanlaisemme, omilla täytteillä, ja hyvää tuli! ? Alta löydät ohjeet samanlaisen makoisan kakun tekemiseen.

Täytekakun väliin tehtävä kolakerma on täydellisen ihanan makoisaa – parasta täytettä ikinä! Suosittelen kokeilemaan! Muista vain tarkistaa, ettei kukaan vieraista ole allerginen cashew-pähkinöille. Kolakerman ohjeen löysin Maailman parhaat kakut -kirjasta.

Jos tarvitset gluteenittoman kakkupohjan ohjeen, löydät sen kinuskitäytekakun ohjeesta (kakkupohja vaihtoehto 1).

Leivotaan juhliin
Lippalakin mallinen syntymäpäiväkakku on yhdistelty näistä kirjoista löytyvistä ohjeista – kakun malli on Kakkukestit-kirjasta, sisällys Maailman parhaat kakut -kirjasta. Suosittelemme molempia leivontakirjoja. ?

Täytekakkupohja uunipellillä

(Ohje kirjasta Disney Kakkukestit. Sanoma Magazines, 2013, s. 8)

  • 4 kananmunaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina sille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia eli kunnes pinta on saanut hieman väriä. Kun otat pohjan uunista, kumoa se heti toiselle leivinpaperille ja irrota pohjapaperi, jottei se takerru kiinni. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Kolakerma täytekakun väliin

(Ohje kirjasta Signe Rolf: Maailman parhaat kakut, s. 107)

  • 3 dl (laktoositonta) kuohukermaa
  • 2 rkl tummaa siirappia
  • 1 dl hienonnettuja cashew-pähkinöitä

Vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon siirappi ja pähkinäjauhe.

Voi-tomusokerikreemi sokerimassan alle

(Ohje kirjasta Disney Kakkukestit. Sanoma Magazines, 2013, s. 12)

  • 125 g voita
  • 4 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 rkl kylmää vettä

Vatkaa huoneenlämpöistä voita sähkövatkaimella ja lisää joukkoon vaniljasokeri sekä tomusokeri pienissä erissä. Lisää ruokalusikallinen kylmää vettä ja jatka vatkaamista vielä hetki.

Jos kreemi on liian pehmeää eikä levity kakun päälle hyvin, voit notkistaa sitä lämmittämällä hetkisen mikrossa.

hatun mallinen kakku
Eemil-Eepi puhaltamassa syntymäpäiväkakkunsa kynttilöitä. Ja ei kun hattua syömään!

Lippalakin muotoisen täytekakun kokoaminen

(Lippalakkimallin ohje mukailtu kirjasta Disney Kakkukestit. Sanoma Magazines, 2013, s.30-31)

  • 2 täytekakkupohjaa uunipellillä
  • 2-kertainen annos kolakermaa
  • (laktoositonta) maitoa kakun kostuttamiseen
  • 1 annos voi-tomusokerikreemiä
  • vihreää, punaista tai sinistä sokerimassaa (riippuen kenen ankanpojan lakin teet)
  • lakritsamattoja 3-4 kappaletta

Kokoa kakku kulhoon

Tarvitset täytekakun kokoamiseen halkaisijaltaan noin 20 senttisen, pyöreän (teräs)kulhon. Vuoraa kulho tuorekelmulla niin, että kelmua jää sen verran reilusti yli, että saat taiteltua sen lopuksi koko kulhon eli kakun päälle. Jätä tässä vaiheessa kelmun päät roikkumaan kulhon ulkopuolelle.

Leikkaa veitsellä kakkupohjasta eri kokoisia ympyröitä. Käytä pienimpään ympyrään mallina kulhon pohjaa ja isoimpaan kulhon suuaukkoa. Muotoile väliin 3 ympyrää, joista kukin on hieman seuraavaa suurempi. Laita jäännöspalat astiaan ja talteen jääkaappiin – tarvitset niitä myöhemmin koristeluvaiheessa.

Kokoa kakku kulhoon. Laita pohjalle pienin ympyrä, kostuta maidolla ja laita kolakermaa väliin. Lado loput ympyrät kostuttaen samalla tavalla maidolla ja laittaen väliin kolakermaa. Kun laitat viimeisen ympyrän päällimmäiseksi, älä enää kostuta sitä tai laita sen päälle kolakermaa – muuten kakku kostuttaa tarjoilulautasen.

Käännä tuorekelmun päät kakun päälle ja nosta kakku kulhoineen jääkaappiin jähmettymään vähintään kahdeksi tunniksi.

Lippalakin raidat sokerimassasta ja lakritsasta

Halkaise lakritsamatot, jotta saat ohutta lakritsalevyä.

Kumoa jähmettynyt kakku tarjoiluvadille: nosta tuorekelmuliehukset kakun päältä, aseta tarjoiluvati kakun päälle ja kiepauta molemmista kiinni pitäen ympäri. Nosta kulho kakun päältä ja kuori tuorekelmu pois. Peitä kakku kokonaan voi-tomusokerikreemillä.

Kaulitse sokerimassasta reilunkokoinen levy. Leikkaa levystä suunnilleen neljäsosakakun kokoinen kolmio. Nosta kolmio kaulimen avulla kakun päälle niin, että kolmion kärki tulee kakun huipulle. Silota kolmio kiinni kakun pintaan ja leikkaa ylimääräinen massa pois alapäästä.

Leikkaa lakritsamaton suikaleihin vino reuna ja asettele vierekkäin viistottain niin, että niistä syntyy kolmiomuoto. Asettele kolmion muotoon sokerimassakolmion viereen niin, että kolmioiden päät ovat yhdessä kakun huipulla. Näin saat mustan sektorin vihreän viereen.

Leikkaa sokerimassasta toinen kolmio ja asettele lakritsakolmion viereen niin, että kolmion kärki on muiden kolmiokärkien kanssa yhdessä kakun huipulla. Nyt sinulla on kolme sektoria.

Nyt jäljellä pitäisi olla enää yksi kolmioalue, josta näkyy voi-tomusokerimassa. Täytä se lakritsasuikaleista leikkaamillasi palasilla.

Muotoile sokerimassasta lippalakin päälle nappi ja kiinnitä huipulle.

Kaulitse vihreästä sokerimassasta hieman paksumpi levy ja leikkaa siitä lippalakin lipan muotoinen kappale. Laita sokerikakun palasia lippalakin vihreän sektorin eteen eli tulevan lipan kohdalle niin, että palaset tukevat lipan kaarevaa muotoa.

Minä käytin hyödyksi myös tarjoilulautasen reunaa, jota vasten lippalakki lepää.

Laita kakku vetäytymään jääkaappiin ja se on valmis herkuteltavaksi!

? ?‍? ?‍? Makoisia leipomishetkiä ja

vielä makoisampia herkutteluhetkiä! ? ? ?


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *