Makea (gluteeniton) kinuskitäytekakku, Roope Ankan rahasäiliö


Alla olevalla ohjeella leivot makoisan kinuskitäytekakun joko normaalina tai gluteenittomana. Tästä synttärikakusta tuli päivänsankarin toivomana Roope Ankan rahasäiliö. (Väritys on tosin omanlainen, eikä esikuvansa mukainen.)
Syntymäpäiväkakuksi sopii makea kinuskitäytekakku, jonka voi tehdä normaalina tai gluteenittomana. Kakusta loihdittiin Roope Ankan rahasäiliö, kuten 8-vuotta täyttävä Eemil-Eepi toivoi.

Kakku on täytetty vadelmahillolla, itse tehdyllä kinuskilla ja kermavaahdolla ja päällystetty itsetehdyllä sokerikuorrutteella.

Täytekakkupohjan voi tehdä gluteenittomana versiona tai kuppiohjeella – jälkimmäisellä on tehty kaikki lapsuuteni kakut.

Ja voi nam, kuinka hyvää taikinaa kuppiohjeella tehty onkaan! Voisimme lasten kanssa syödä sitä vaikka kuinka paljon! 😋 Yleensä teemmekin sokerikakkutaikinaa niin paljon ylimääräistä, että saamme syödä sitä yllin kyllin.

Lapsena piukutin äidiltäni aina taikinaa niin paljon, että erään kerran äitini teki minulle ihan oman syöntitaikinan – liekö peräti neljästä munasta! Taikinan syönnin jälkeen tuli niin huono olo, että ei tainnut hetkeen taikina maistua tuon jälkeen… Mutta kyllä taas maistuu! 😜

Roope Ankan rahasäiliö a’la Kiiki ja Kaisa-täti. Ja hyvää oli! 😋

Itse tehty kinuski on mielestäni parasta – täydellisen herkullista! 😋 Kinuskin tekeminen ei ole vaikeaa, kunhan jaksaa koko ajan hämmentää seosta, eikä jätä sitä yksinään unohtumaan ja pohjaan palamaan.

Aikaa kinuskin tekemiseen menee jonkin verran. Minusta hämmentäminen oli niin unettavaa ja hypnotisoivaa puuhaa, että meinasin nukahtaa kesken kaiken! 😵

Jos kinuskia jää yli, sitä voi herkutella lusikalla kinuskikarkkina. 💛

Aina ei mene niinkuin Strömsössä

Kuten aiemmassa synttäriblogipostauksessa kerroin, yritin tehdä Roope Ankan rahasäiliökakun jo vuosi sitten Eepin synttäreille. Kakun koristelun kanssa tuli (kas kummaa) niin kiire, että aloin mitäpäs muuta kuin häsläämään.

Pelkäsin, etten ehdi koristella kakkua ennen vieraiden saapumista ja yritin tehdä sokerikuorrutteen mahdollisimman nopeasti. Niinpä vain kippasin munanvalkuaista kulhoon ja aloin lisätä tomusokeria.

Munanvalkuaista tietenkin humpsahti aivan liikaa, eikä tomusokeri riittänyt – ei tullut massaa, vaan litkua. Isäni kävi kaupassa ostamassa lisää tomusokeria, mutta eihän sekään paketti riittänyt, vaan seos jäi yhä liian valuvaksi.

Massa olisi varmaan jähmettynyt odottamalla hetken aikaa, mutta paniikissa menin kippaamaan seoksen kakun päälle. Ja lopputuloksena kakun päällinen valui litkua! 😱

😋 Taikina maistuu aina! 😋

Hetken kauhisteltuani laitoin epäonnisen kakun päälle kermavaahtoa ja koristelin kuumaisemaksi. Ripottelin päälle keksinmurusia ja nomparelleja tuomaan kivistä, kuumaista pintaa, ja kruunasin komeuden Eepin avaruusolioleluilla. Kakusta tuli onneksi hauskan näköinen maisema.

Aikaa kakunkoristeluhäsläykseen meni lopulta niin paljon, että olisin ihan hyvin ehtinyt tehdä sokerimassan rauhassa, ohjeen kanssa! Aina ei kaikki onnistu niin kuin pitäisi!

Tänä vuonna kakku onnistui hieman paremmin, vaikka kiirehän sen kanssa taas meinasi tulla.

Toivottavasti teillä onnistuu leipomispuuhat paremmin ja ilman kiireitä! 😜
Makoisia leivontahetkiä!
Viime vuoden Roope Ankan rahasäiliöstä tulikin kuumaisema! 😜 Hyvää oli, vaikka ei mennytkään kuin Stromsössä.

(Gluteeniton) kinuskitäytekakku

Kakkupohja (2 vaihtoehtoa)

Pari leivontavinkkiä (molempiin taikinoihin):

  • Voit testata kananmuna-sokerivaahdon valmistumista valuttamalla seosta vatkaimen avulla kahdeksikon muotoon. Kun saat tehtyä näkyvän kahdeksikon, on vaahto riittävän kuohkeaa ja voit lopettaa vatkaamisen.
  • Vuoraan irtopohjavuoan pohjan aina leivinpaperilla, jolloin sitä ei tarvitse voidella tmv. Irrota irtopohjavuoasta pohja, laita pohjan päälle leivinpaperi ja laita reuna paikoilleen (leivinpaperi jää väliin). Voit leikata vuoan yli tursuavaa paperia pienemmäksi.
  • Voit testata kakun valmiutta työntämällä hammastikun eri kohdille kakkua. Kun hammastikkuun ei tartu taikinaa, on kakku valmis.

Vaihtoehto 1: Gluteeniton kakkupohja
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota kananmunat ja sokeri vatkauskulhossa kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita perunajauhojen joukkoon leivinjauhe ja sekoita varovasti kananmuna-sokerivaahtoon.
Laita taikina leivinpaperilla pohjustettuun irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

Vaihtoehto 2: Sokerikakkupohja kuppiohjeella (eli kaikkea saman verran)
4 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Varaa kaksi samanlaista lasia/kuppia.
Riko kananmunia lasiin ja kaada vatkauskulhoon.
Tarkista, minkä verran kananmunia lasilla laitat, jotta osaat laittaa muita aineita saman verran.

Mittaa toisella lasilla saman verran sokeria kuin kananmunia.
Vatkaa munat ja sokeri vatkauskulhossa kuohkeaksi vaahdoksi.

Mittaa lasilla saman verran vehnäjauhoja kuin sokeria / kananmunaa.
Sekoita leivinjauhe jauhojen joukkoon.
Sekoita kuiva-aineseos varovasti kananmuna-sokerivaahtoon.

Laita taikina leivinpaperilla pohjustettuun irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

Kinuski

(Ohje kirjasta Sami Garam: Pidot Ankkalinnassa. Sanoma Magazines 2006.)
2 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
6 dl kermaa
50 g voita

Laita kattilaan kaikki muut ainesosat paitsi voi ja kiehuta niin kauan, että kinuski on melko paksua.
Vatkaa lämpöiseen kinuskiin voi – se antaa kinuskille kiillon ja ihanan maun.

Vinkit:

  •  Tee kinuski riittävän isossa kattilassa, jottei kerma kuohahda yli.
  •  Voit testata kinuskin paksuutta ottamalla seosta lusikkaan ja laittamalla hetkeksi jääkaappiin. Kun kinuski hyytyy, on se valmista.

Sokerimassa

2 kananmunan valkuaista
2 rkl glukoosisiirappia
noin 700-800 g tomusokeria
Varaa tomusokeria reilusti, sillä tarvitset sitä myös kaulintavaiheeseen.

Laita munanvalkuaiset, glukoosisiirappi ja osa tomusokerista kulhoon, sekoita hieman.
Lisää loput tomusokerista ja vaivaa puhtain käsin massaksi.

Vinkkejä sokerimassan tekemiseen:

  • Käytä puhdasta ja kuivaa kulhoa.
  • Sokerimassan voi tehdä joko juuri ennen kakun koristelua tai edellisenä päivänä. Säilytä sokerimassa kelmuun käärittynä ilmatiiviissä paketissa huoneenlämmössä. Massa säilyy noin viikon.
  • Minulla jäi aika paljon sokerimassaa jäljelle, joten pakastin sen pötkylöinä seuraavaa käyttöä varten.

Roope Ankan rahasäiliökakun kokoaminen

Kaksi kakkupohjaa (joko kaksi gluteenitonta pohjaa tai kaksi normaalia pohjaa kuppiohjeella)
Annos kinuskia
Vadelmahilloa
2 dl kermaa
Kostuttamiseen maitoa

Halkaise molemmat kakkupohjat.
Muotoile kakkupohjista neliön malliset. Ota jäännöspalaset talteen.

Vaahdota kerma jämäkäksi vaahdoksi.
Kostuta alin kakkupohja maidolla. Laita väliin kerros vadelmahilloa, kermavaahtoa ja kinuskia.
Laita päälle seuraava kerros, kostuta ja laita väliin samat aineet. Lisää näin kaikki neljä kerrosta.

Kostuta jäännöspaloja hieman ja laita ne erilliseen astiaa. Näistä muotoillaan puolipyöreä kupoli kuten Roope Ankan rahasäiliössä.

Laita kakku ja jäännöspalat jääkaappiin tekeytymään yön yli kannellisissa astioissa / kakkukuvun alla.

Koristelu
2 dl kermaa
Annos sokerimassaa
Elintarvikevärejä: punaista ja sinistä tai vihreää (kuten tässä)

Vaahdota kerma jämäkäksi vaahdoksi ja päällystä kakku ohuehkolla kerroksella.

Ota valkoista sokerimassaa ja kaulitse iso, ohuehko levy. Leikkaa levystä kakun jokaiselle neljälle sivulle neliöt ja paina ne nätisti kiinni kakkuun.

Ota jäljelle jääneestä sokerimassasta puolet erilliseen kippoon ja lisää vihreää elintarvikeväriä haluamasi määrä. Vaivaa massaa, kunnes olet tyytyväinen tulokseen – tässä on käytetty eläväisempää massaa, jossa väri ei ole täysin sekoittunut.

Kaulitse vihreästä massasta iso, ohuehko levy. Leikkaa levystä kakun päällisen kokoinen neliö ja nosta se kakun päälle. Jos levy on liian iso, sitä voi leikata ja muotoilla vielä kakun päällä sopivan kokoiseksi.
Leikkaa neljä suorakaidetta, joilla peität kakun nurkkiin jääneet aukkopaikat.

Nyt kakun tulisi olla kauttaaltaan vihreän ja valkoisen sokerimassan peittämä.

Muotoile sokerikakun jäännöspalasista kakun päälle puolipyöreä kupoli, kuten Roope Ankan rahasäiliössä. Jos kakunpalaset eivät ole kostuneet, voit kostuttaa niitä uudelleen maidolla.
Päällystä kupoli kermavaahdolla.

Värjää jäljelle jäänyt valkoinen sokerimassa punaiseksi ja kaulitse siitä ohuehko levy. Leikkaa punaisesta levystä ympyrä ja peitä sillä kupoli.
Leikkaa pieni ympyrä ja aseta se yhdelle sivulle valkoisen neliön päälle.

Muotoile joko lakritsasta tai, kuten tässä, vihreästä sokerimassasta kirjaimet R ja A ja aseta ne sivulla olevan punaisen ympyrän päälle.

Vinkkejä sokerimassalla päällystetyn kakun tekemiseen:

  • Näin sokerikuorrutteen kaulitseminen onnistuu.
    • Sirottele leipomisalustalle ja kaulimen päälle hieman tomusokeria.
    • Ota sokerikuorrutetta ja muotoile palloksi ennen kaulitsemista. Jos massa on jähmeää, voit muovata sitä jonkin aikaa.
    • Kaulitessa massaa kannattaa välillä nostaa alustalta ja käännellä, jottei se tartu kiinni alustaan.
    • Pidä käyttämättä oleva sokerimassa tiiviisti muovikelmun sisällä, jottei se pääse kuivumaan.
  • Voit täyttää kakun edellisenä päivänä maustumaan ja tekeytymään jääkaappiin. Koristelu eli sokerimassan laittaminen kannattaa tehdä juhlapäivän aamuna.
  • Kakkuainekset ovat niin makeita, että kermaan ei tarvita mitään lisämakeutta (sokeria, vaniljasokeria tmv.).
  • Ennen esille laittamista kakun voi kruunata vielä Roope Ankalla ja muilla tutuilla hahmoilla, vaikka Karhukoplalla. Kakun ympärille voi halutessaan laittaa vielä vaikka suklaakolikoita tai tehdä pieniä kylttejä kuten Roopella tmv.
  • Kinder-munista saadut pikkulelut ovat loistavia kakun koristeita – ne ovat tarpeeksi kevyitä ja tuskin myrkyllisiä, koska tulevat suklaamunien mukana. Monet niistä pystyy myös pesemään/pyyhkimään helposti (sekä ennen että jälkeen kakun päälle laiton).

Ja ei ku herkuttelemaan! 😜😋

Voisit tykätä myös näistä:


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.