Katsotaan Wanhoja esineitä uusin silmin


vanhat huonekalun osat uudessa käytössä
Vanhan peililipaston pikkukaappiosat pääsivät seinälle vierekkäin hauskaksi kaapiksi.

Rakastan kaikkea wanhaa (kuten lukijat varmaan ovat huomanneet!). ? Eikä kaiken tarvitse olla tip-top, vaan huonekalun osista tai hieman rikkinäisistä jutuistakin saa hienoa aikaiseksi. Tässä muutama esimerkki kodistamme.

Aikanaan tontillamme vanhan navetan takana oli pieni huussirakennelma, jossa oli myös pieni, matala varastotila. Tästä romahtamassa olleesta pikkukömmöstä löysimme monenlaista vanhaa, esimerkiksi kaksi samanlaista pienen pientä kaappia, jotka ovat ilmeisesti olleet joskus osa peililipastoa tai muuta huonekalua. Kummassakin kaapissa kun törrötti ylös pitkä puuosa, joka kaartui kussakin kaapissa omalle puolelleen peilikuvana niin, että niiden väliin voisi kuvitella korkean peilin.

Kaapeissa on kauniit, tumman vihreät koristelasit ovissa ja hienot nupit. Onneksi lasit olivat säilyneet ehjinä säilytyspaikastaan huolimatta! Toisen kaapin pohjalauta on hieman vääntynyt yhdestä kulmasta, kuten kuvastakin näkyy, mutta mielestäni kolo komiassa ei haittaa! Alkuperäinen maali on ihmeen hyvänä säilynyt, enkä tehnyt kaapeille muuta kuin pyyhin ne.

rikkinäinen hylly käyttöön
Kaunis hyllyressukka on jollakin hajonnut, mutta tavaroiden kanssa puutetta ei huomaa, joten siitä viis!

Vaikka kaapit olivat selkeästi osat jostain aikojen saatossa hukkuneesta huonekalusta ja sinällään oudon näköisiä, löytyi niillekin oma paikkansa. Kun kaapit asetti vierekkäin seinälle, kaartuvat puuosat menivät nätisti vierekkäin ja muodostivat nätin koristeen kaappien päälle. Nyt ne somistavat makuuhuoneessa peilipöydän viertä sisällään hajuvesiä.

Puupiipuloitten eteen tuli hieno paikka kellolle. Kaappien takana olevan paneloinnin maalasin itse tekemälläni munatemperalla, jonka sävytin lähes samanlaiseksi. Hyllyn alapuolella vanhassa naulakossa roikkuvat kauneimmat juhlalaukkuni. Harva se päivä ihailen tätä kokonaisuutta. ?

Erään kerran vastaani tuli kirpputorilla tosi likainen, osin rikkinäinen kulmahylly, jossa oli ihania puuleikkauksia. Olen aina ihaillut tällaisia koristeellisia hyllyjä ja tämä näytti hyljätyltä, eikä hintakaan päätä huimannut. En voinut olla ostamatta sitä, vaikka yksi koristeleikkaus oli aikojen saatossa katkennut, kuten pikkukuvasta näkyy. Kotona pyyhin hyllyn perusteellisesti Tolu-vedellä ja lian ja pölyn seasta kuoriutui esiin tummapuinen hyllykaunotar. ?

koristeleikattu vanha hylly
Nurkkahylly on todella kaunis, eikö totta? Ja enkelin kanssa yläosan rikkoutunutta kohtaa ei huomaa.

Laitoin hyllyn makuuhuoneen nurkkaan niin, että koristeellinen osa on alaspäin – koristeosaa on turha laittaa ylöspäin, kun eiväthän leikkaukset tällöin tavaran takaa kuitenkaan näkyisi. Hyllylle laitoin nätin pienen pitsireunaisen liinan ja askartelemani enkelin. Nyt ei kukaan huomaa hyllyn rikkinäistä osaa, vaan ainoastaan kauniin kokonaisuuden. Tai kuten mummoni ruukasi sanoa: ”Tyhmä ei huomaa ja viisas ei sano.” ?

Mitään muuta en sinällään näillä esineille tehnyt kuin vain putsasin ne pölystä ja liasta ja asetin uusiin paikkoihinsa. Kauneus on siinä wanhassa, menneessä elämässä, joka esineistä henkii. Wanhoilla esineillä on sielu, joka puhuttelee. ?

? ? ? Nautitaan kaikesta wanhasta kauniista! ? ? ?


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *