Kevään etenemistä ja merkkejä orastavasta kesästä!


kevät saapuu
Varmoja kevään merkkejä: krookukset alkavat kukkia ja joesta ovat jäät lähteneet. Roosa ihmettelee rannalle ajautuneita suuria jäälohkareita. Jääpeite Siikajoessa oli paksu menneenä talvena!

Kevät on edennyt hurjaa vauhtia tänä vuonna! Vielä pari viikkoa taaksepäin laskimme kotipihan mäessä liukureilla ja pulkilla, nyt lunta on enää paikoitellen läjissä ja varhaisimmat kevätkukat ovat jo nousseet!

Luonnon voima on uskomaton! Siikajoessa oli tänä talvena kunnon tukeva jääpeite, mutta nyt joki on jo aivan sula! Jäät lähtivät tosi nopeasti.

Viime torstaiaamuna (26.4.) katselin ikkunasta, kuinka jäälautat kerääntyivät sumaksi joenmutkan jälkeiseen matalikkoon. Joki oli täynnänsä jäätä – sekä ajelehtivaa että vuoreksi kerääntyvää. En aamulla ehtinyt mennä jokirantaan kuvaamaan, joten ajattelin iltasella kotiin palattuani käydä.

Mutta kuinkas kävikään? Siinä vaiheessa, kun pääsin jokirantaan, ei jäälauttoja näkynyt oikeastaan missään! Yksi ainoa isompi jäälautta lipui ohitse ja suuri jääsuma oli kadonnut!

huhtikuu joella
Torstai-iltana 26.4. ei Siikajoessa ollut enää kuin yksittäisiä pieniä jäälauttoja. Mutkaan kertynyt jääsuma, paremminkin kokonainen jäävuori, oli kadonnut päivän aikana.

Vapun jäiden lähtö

Ollessani vielä lapsi, väki kerääntyi Siikajoen rantaan vappuna katsomaan jäiden lähtöä. Viime vuosina tapahtuma on aikaistunut, eikä vappuna enää ole ollut jäidenlähtöä katsottavaksi – kuten kävi tänäkin vuonna.

Koska lumet sulivat niin nopeasti parin viikon aikana, on jokivesi noussut tosi paljon. Tonttimme toisessa laidassa, jossa jokitörmä on matala, vesi on noussut törmän tasalle asti.

Talon kohdallakin, jossa jokitörmä on reilu pari metriä korkea, vesi on noussut ja peittänyt alleen törmällä kasvavat koivut. Jos nyt tipahtaisi jokitörmältä, humpsahtaisi uppeluksiin – vettä on niin paljon. Ja se on tosiaankin virtaavaa vettä!

joki tulvii
Keväinen tulva on nostanut veden joen törmälle asti tonttimme toisella laidalla, jossa jokitörmä on matalampi. Törmällä lienee pian parisen metriä vettä, jos tuonne kävelisi!

Aiemmin, kun Siikajoen ylävirralla ei ollut Uljuan tekoallasta, joki tulvi yli äyräidensä myös tässä Koikkelan kohdalla. Vesi nousi kuulemma tielle asti eli eteni monen kymmenen metrin matkan joelta. Kiitos tekoaltaan, jokirannan talot pysyvät nykyään kuivina.

Kuvia esim. Instassa seuratessa on taas tullut selväksi, kuinka pitkä maa Suomi onkaan: eteläisessä Suomessa alkaa jo olla kesäinen fiilis, täällä eletään kevättä, kun taas pohjoisessa Suomessa vielä lasketellaan ja hiihdetään! Huomenna vietetään koko Suomessa iloista juhlaa, vappua!

Tässä iloksenne kevätvideo sekä alla lisää kuvia kevään etenemisestä täällä Siikajoen rannalla.

? ? ? Oikein mukavaa kevättä ja vauhdikasta vappujuhlaa kaikille! ? ? ?
kevään merkki
Herkän kaunis sinivuokko on aloittamassa kukintaansa.
Siikajoki tulvii
Korkealla jokitörmällä alimmat koivut ovat veden alla. Matkaa törmän yli on vielä eli säästymme kuivin jaloin, kiitos Siikajoen ylävirralla olevan Uljuan tekoaltaan.
jäiden lähtö Siikajoella
Isäni tekemä vene on säästynyt tulvavedeltä. Viereiselle joentörmälle on noussut suuren suuria jäälohkareita.
kevättulva Siikajoella
Roosa sai luvan mennä pienen pienelle jäälohkareelle seisomaan. Kauemmas ei missään tapauksessa ollut menemistä, sillä liukkaiden lohkareiden päältä olisi livahtanut jokeen lohkareiden väliin.
Siikajoki tulvii
Tässä on oikeasti jyrkkä jokitörmä, mutta nyt näyttää petollisesti vain jokirannalta. Jos tuonne menisi, humps vain, humpsahtaisi päätä myöten veteen!
kevät saapuu
Varjoisilla paikoilla talventörröttäjät ilmaantuvat lumenrippeiden alta.
kevään merkki
Viereisessä kukkapenkissä krookukset kukkivat.

Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

2 Replies to “Kevään etenemistä ja merkkejä orastavasta kesästä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *