Hauska tutustumispäivä: Ruukin Maaseutuopisto ja hevoskeskus


Ruukin Maaseutuopisto ja hevosurheilukeskus
Roosa-Ilona 4-vuotta pääsi tutustumaan Ruukin Maaseutuopistoon ja hevoskeskukseen yhdessä ystävänsä kanssa. Jännittävän parituntisen aikana ehdittiin mm. ratsastaa ponilla sekä ajaa hevoskärryillä ja traktorilla.

Ruukin Maaseutuopisto ja hevoskeskus tulivat tutuiksi neljävuotiaille Roosa-Ilonalle ja hänen ystävälleen viime viikolla, kun opiston opiskelijat kutsuivat lapset tutustumiskäynnille. Voitte uskoa, että tytöillä oli hauskaa: sai ratsastaa, ajaa traktorilla, katsella lehmiä, ajaa hevoskärryillä ja hoitaa ponia. Samalla maaseutuopiston opiskelijat saivat sekä suunnittelu- että käytännön kokemusta siitä, miten lapsiasiakkaat huomioidaan vaikkapa ratsutallilla.

Ruukin Maaseutuopisto on monipuolinen oppilaitos, josta valmistuu erilaisia maaseudulla tarvittavia osaajia: maaseutuyrittäjiä, eläintenhoitajia, hevoshoitajia, ratsastuksenohjaajia, luonto-ohjaajia. Lisätietoa linjoista löydät opiston sivuilta.

Opistolla on oma opetusmaatila, johon kuuluu 40 lypsylehmän pihattonavetta, 80 hehtaaria peltoa, 18 hevosta, 20 ravihevosta sekä 20 täyshoitohevosta. Viime vuonna Ruukin Maaseutuopistossa alkoi muuten koiralinja, jolta valmistuu koirien hoitamiseen ja kouluttamiseen erikoistuneita eläintenhoitajia – lisätietoja esim. Facebook-sivulla.

lapsille esitellään eläimiä
Maaseutuopiston opiskelijat olivat valmistaneet lapsille sopivan diaesityksen, jossa tutustuttiin opiston eläimiin.

Traktorikyytiä ja hauskoja lehmiä

Aamu alkoi oikean koulun tapaan luokkahuoneessa. Opiskelijat olivat valmistelleet diaesityksen, jossa kerrottiin maaseutuopiston eläimistä. Kuvin ja tarinoin tutustuttiin mm. poniin, jolla tytöt myöhemmin pääsivät ratsastamaan.

Roosaa ja ystävää taisi hieman jännittää – he istua nököttivät paikoillaan katsoen eläinten kuvia, eivätkä uskaltaneet päästää hiiskaustakaan! Vai mitäs olette mieltä Roosan ilmeestä?

tutustumassa Ruukin Maaseutuopistoon ja hevoskeskukseen
Päivän aikana lapset saivat kokea monta mukavaa asiaa, mm. ajella hevoskärryillä ja traktorilla.

Tutustumisen jälkeen päästiin traktorin kyytiin. Roosa kertoi suureen ääneen, ettei ole ollut koskaan aiemmin traktorin kyydissä, vaikka meillä on itselläkin traktori ja on istunut siellä monet kerrat! ?  Olikohan hän vain kohtelias vai pätkiikö nelivuotiaalla muisti? ? Aina ei oikein pysy kärryillä pienempien ajatuksissa. ?

Äitikin pääsi traktoriin, sillä eihän Roosa suinkaan yksin uskaltautunut vieraan kuljettajan viereen. Kolmisin kiersimme katselemassa maaseutuopiston rakennuksia.

Lapset tutustuvat hevoseen.
Hevoskärryajelu kauniissa säässä oli lapsista jännittävää!

Traktorikyydin jälkeen suuntasimme isoon navettaan. Itse navettaan ei saanut mennä eli emme päässeet lehmien ja vasioiden lähelle. Sen sijaan pääsimme navettarakennuksen luokkahuoneeseen, joka sijaitsi toisessa kerroksessa navetan pitkällä sivulla. Lähes koko pitkä seinä oli ikkunaa, joten näkymät navettaan olivat mainiot. Lapset viihtyivät kauan aikaa nenä kiinni ikkunassa tutkien lehmien touhuja.

Vaikka olen maalta kotoisin, olen käynyt käytössä olevassa navetassa vain joitakin kertoja (vanhoissa, eri käytössä olevissa navetoissa olen käynyt – meilläkin on sellainen pihalla!). Niinpä kyseltävää ja ihmeteltävää riitti. Tutustumiskäynnin jälkeen huomasin, että unohdin vallan ottaa valokuvia navetassa. ?

Ratsastusta ja hevoskärryajelua hevoskeskuksessa

Hevosta on kiva hoitaa.
Roosakin uskaltautui hoitamaan hevosta pienen harkinnan jälkeen!

Seuraavaksi siirryimme viereiseen hevoskeskukseen. Siellä lapset pääsivät vuorollaan ajelemaan hevoskärryillä. Roosalle kärrykyyti oli elämän ensimmäinen ja luulenpa, että häntä taisi hieman jännittää (kuten myös äitiäkin!). Hienosti Roosa piti kiinni ja pysyi kyydissä – vauhti oli juuri sopiva pienelle lapselle. Hauskaa oli ilmiselvästi!

Kärryajelun jälkeen siirryttiin maneesiin, jossa lapset pääsivät ratsastamaan suurikokoisella ponilla. (Minusta eläin näytti kyllä hevoselta, mutta ponista kyllä puhuttiin. ? Hevoset ja ratsastaminen ovat minulle aika vieras maailma, sillä olen tosi allerginen eläimille, siitepölylle ja kaikelle mahdolliselle.)

pieni hevosenhoitaja
Roosa 4 vuotta ratsasti ja hoiti hevosta onnellisena!

Roosa on aiemminkin ratsastanut kaksi kertaa – Ruukin Maaseutuopisto oli ainakin toisella kerralla paikkana, liekö ratsukin ollut sama. Niinpä neitiä ei jännittänyt ilmeisesti ollenkaan ja ratsastus sujui tosi hyvin. Vai mitä sanot?

Ratsastuksen jälkeen hevonen piti juottaa ja harjata ja lapset pääsivät osallistumaan tähän hevosen hoitoon. Kyllä oli onnellisia kasvoja, kun sai harjata heppaa! Ja vielä sen jälkeen pääsi taluttamaan hevosta omaan aitaukseen! Voi sitä ylpeyden määrää, kun sai vastuuta!

Tässä video mukavasta päivästä eli videomateriaalia mm. ratsastuksesta ja hevosen hoitamisesta. Katsokaapas ylpeitä ja onnellisia lapsukaisia! ?

Kiitos Ruukin Maaseutuopiston opiskelijoille ja opettajalle, kun järjestivät lapsille näin mahtavan kokemuksen! Luulenpa, että tätä videota tullaan katsomaan monet monituiset kerrat ja muistelemaan ihania hevosteluja!

? ??‍? ? Hauskaa loppuviikkoa ja ihania hetkiä (eläin)ystävien parissa! ? ??‍? ?


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *