Makeimmat marjat luonnonvadelmapensaista


isot vatutNyt täytyy sanoa, että luonnon antimet ovat parhaimmillaan! Oletteko tutkailleet luonnonvadelmapensaita? Ainakin meillä ne pursuavat punaisenaan! En muista koskaan nähneeni niin paljon marjoja kuin tänä vuonna. Ja miten ihania ja makeita vatut ovatkaan! Mikään ei voita tuoreita luonnonvadelmia suoraan pensaasta syötynä, nam! ?

Vaikka luonnonvadelmapensaissa olisi vain parikin marjaa, aina ollaan lasten kanssa ne syöty – tai oikeammin, olen poiminut ne lasten syötäväksi.  Olemmekin antaneet luonnonvattupuskien kasvaa rauhassa siellä täällä tontilla, etenkin kun tuota lääniäkin riittää. Tänä vuonna pensaat päättivät kiittää säästäjiänsä. ?

luonnonvadelmatKun huomasin raakileiden määrän pensaissa, olin ihan varma, että eihän nuo nyt tuosta millään kaikki kypsy – pakko olla jotain hämärää. Mietin, että jos yrittävät kypsyä, niin kyllä taitavat olla matoisia tai homehtua. Mutta toisin kävi! Pakko on vain uskoa silmiään, kun pensaissa kypsyy jatkuvasti lisää makeita herkkuja! ?

Yleensä luonnonvatut ovat tosi pieniä ja niin suurin osa on nytkin. Mutta jostain kumman syystä kahdessa pensaassa marjat ovat aivan valtavan kokoisia. Itse asiassa nämä marjat eivät ole aivan yhtä makeita kuin pienemmät marjat, mutta kokoa niillä riittää. Nämä kaksi isomarjaista pensasta päättivät ilmestyä isestään meidän vuorenkilpialueen taakse (josta kerroin aiemmin blogissani).

Taidan antaa näiden pensaiden jäädä paikoilleen ja katson, kuinka käy ensi vuonna – vieläkö marjoja riittää. Isoja marjoja on mukava pakastaa talvea varten. Yleensä luonnonvatut ovat niin pieniä, että ne pistetään poskeen saman tien pensaista.

luonnonvadelmat yllättivät koollaanOlen istuttanut useamman jalostetun vadelmapensaan marjamaalle, mutta jostain syystä lähes kaikki kuolivat heti ensimmäisenä talvena. Viime vuosina on ollut niin ihmeellisiä syksyjä ja talvia ja lämpötilat ovat sahanneet jatkuvasti, etteivät nämä jalostetut näimmä kestäneet. Mutta luonnonvadelmat näyttävät vain tykkäävän! ?

Luonnonvadelmia syödessä kannattaa aina tarkistaa marja sisältä, koska joskus niissä on tosi paljon matoja. Mutta tänä vuonna olen löytänyt vasta kaksi matoa, vaikka vattuja on syöty lasten kanssa varmaan enemmän kuin muutamana edellisenä vuonna yhteensä! Ihmeellinen kesä, täytyy sanoa.

Syksy on tainnut saapua kelien puolesta. Ainakin täällä on ilma viilentynyt ja satelee aika usein. Mutta kesän makuja pääsee vielä maistelemaan luonnon herkkujen parissa.

Vadelmat, kuten muutkin luonnon marjat, ovat terveellistä herkkua. Niissä on mm. paljon C- ja K-vitamiineja ja kivennäisaineita. Kuitua on enemmän kuin missään muussa marjassamme. Vadelma hellii vatsaa ja vastustuskykyä! Luonnonvattupensaita kannattaa katsella hakkuualueilta, metsäteiden tai peltojen reunoilta ja rantalehdoista.

? ? ? Nautitaan luonnon terveyherkuista! ? ? ?

PS. Kiitä kirjoituksesta jakamalla alla olevien nappien avulla. ?

PPS. Lisää tietoa vadelmista:  Satokausikalenterin blogi, Luontoportti

PPPS: olen yrittänyt muokata blogin ulkonäköä ja nappuloita parempaan kuosiin. Homma on vielä osittain kesken, mutta toivottavasti ei haittaa käyttöä. Kommentteja otetaan vastaan uusista jutuista! ?


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *