Sommittele seinälle vaikuttava kokoelma yhteensopivista tauluista ja koristeista


sisustaminen tauluilla
Koikkelan makuuhuonessa on kokoelma uskonnollisia tauluja, teoksia ja ristejä. Työhuoneen seinää koristavat erilaiset kunniakirjat (kuten Suomi-Ruotsi marja- ja apurehumaaottelusta saatu!). Vihertävä paperitapetti on vanhaa, kuten lähes kaikki Koikkelan tapetit.

Tauluista ja erilaisista koristeista syntyy ihania kokoelmia seinälle. Yhdessä ne muodostavat kauniin tarinan ja tehokkaan yksityiskohdan – ne ovat enemmän kuin osiensa summa!

Seinäasetelmaan kannattaa koota tauluja ja muuta koristetta niin, että jokin juju kokoaa ne yhteen. Esimerkiksi kaikki osaset voivat olla samasta aihepiiristä, samanlaisissa kehyksissä, mustavalkoisia tai vaikka samasta sävymaailmasta. Jos lempivärisi on vaikkapa pinkki, mikset keräisi pinkkiä kokoelmaa! Lisää vinkkejä postauksen alaosassa.

Koikkelan makuuhuoneen hirsiseinällä on kokoelma vanhoja uskonnollisia tauluja, ristejä, kastetodistus ja muuta aiheeseen sopivaa. Työhuoneesta puolestaan löytyy mm. vanhoja diplomeja ja Suomen itsenäisyysjulistus.

Uskonnollinen kokoelma on vuosien varrella karttunut eli olen laajentanut sommitelmaa. Taulut ja muut esineet ovat löytöjä kirpputoreilta, rompetoreilta ja antiikkimessuilta sekä Suomesta että maailmalta. Mukaan on päässyt myös muutama koruksi tarkoitettu pieni risti.

tauluilla sisustaminen
Uskonnollisessa seinäsommitelmassa on mm. ristikoruja, 1800-luvun kastetodistus sekä vanha huoneen taulu, jossa lukee ”Sinun tykös Herra ylennän minä sieluni” (Ps 25:1).

Tauluissa on aiheena enkeleitä, Maria, Jeesus, rukoileva nunna ja tyttö jne. Mielenkiintoiset yksityiskohdat ovat 1800-luvun kastetodistus sekä vanha uskonnollinen huoneentaulu tekstillä.

Vaikka kaikki taulut ovat erilaisia, erilaisilla kehyksillä jne., kokonaisuus on toimiva yhteneväisen, hillityn sävymaailman takia. Sommitelma on osittain symmetrinen. Tasapainopiste on keskellä suuressa Maria ja Jeesus -taulussa, jonka löysin Espanjasta. Kokoelman alareuna seuraa alapuolella olevan ovaalin peilin muotoja.

Uskonnollinen kokoelma hakee vielä kolmatta pyöreää seinätaulua, jolle on selkeä tyhjä paikkansa. Pariton määrä on aina tehokkaampi määrä kuin parillinen. Ehkä taulu joku päivä tulee vastaan jossain.

Työhuoneen kunniakirjakokoelmassa on mm. pappani ja mummoni saama maidonhoitokilpailupalkinto, Renin isän turvallisuusasiantuntija-diplomi sekä kunniakirja Suomi-Ruotsi marja- ja apurehumaaottelusta vuodelta 1942!

Kokoelmasta löytyy kehystettynä faksimile-jäljennös Helsingin Yliopiston Kirjastossa olevasta alkuperäisestä Suomen Senaatin Suomen Kansalle osoittamasta itsenäisyysjulistuksesta.

Kunniakirjakokoelma vaatisi vielä toisen pyöreän presidentti-reliefin tai muun pienen esineen löytämistä – haluaisin sijoittaa sen Kyösti Kallion reliefin yläpuolelle, jossa on tällä hetkellä hassu tyhjä tila.

kunniakirjat sisustuksessa
Työhuoneen seinäsommitelmassa on mm. kunniakirja Suomi-Ruotsi marja- ja apurehumaaottelusta vuodelta 1942! Vasemmalla on jäljennös Suomen itsenäisyysjulistuksesta.

Vinkkejä seinäkokoelman suunnitteluun

 • Kokoelman osasilla kannattaa olla jotain yhteistä / yhteinen teema, kuten esimerkiksi
  • sama aihepiiri (uskonnollinen, lapset, koirat, fantasia, kunniakirjat tmv.),
  • samantyyliset kehykset (malli, sävy, profiili),
  • sama sävymaailma (murrettuja sävyjä, kirkkaita värejä, mustavalkoisia tai vaikka pinkkejä).
 • Voit käyttää kokoelman luomiseen paitsi tauluja, myös muita esineitä, jotka voi ripustaa seinälle. Mieti valitsemaasi teemaa ja käytä mielikuvitustasi.
 • Mieti, millaisen sommitelman haluat.
  • Symmetrisen kokonaisuuden?
  • Johonkin tiettyyn muotoon laitetun sommitelman?
   • Esim. aurinko eli iso taulu keskellä, pienet taulut säteittäin ympärillä.
  • Jonkin isomman taulun ympärille kootun kokoelman?
  • Nurkasta valuvan sommitelman, jossa isoin ja keskeisin taulu/esine onkin nurkassa ja muut soljuvat siitä alas ja sivulle?
  • tmv.
 • Kokoelma kannattaa sommitella ensin lattialla haluamaasi muotoon.
  • Jätä kunkin taulun/esineen ympärille hieman tilaa, mutta ei liikaa.
  • Yritä pitää välimatkat taulujen/esineiden välillä suunnilleen samanlaisina, niin saat tasapainoisen, soljuvan kokonaisuuden.
  • Aloita seinään kiinnittäminen ryhmän keskeisestä eli tärkeimmästä teoksesta (oli se sitten laidalla tai täysin keskellä) ja jatka kiinnittämällä ympärille muita kokonaisuudeksi.
 • Sommitelmaan voi jättää halutessaan tilan jollekin, jos tuntuu että se kaipaa vielä jotain.
  • Esimerkiksi molemmat yllä mainitut (sekä uskonnollinen että kunniakirja) kokoelmat kaipaavat vielä pyöreän teoksen löytämistä. Molemmissa on jätetty tila, kunhan sopiva teos tulee jossain vastaan.
 • Pienemmät taulut/koristeet kannattaa yleensä laittaa alemmas, jotta ne näkee vaivatta. Tätä ohjetta voi toki halutessaan surutta rikkoa.
  • Esimerkiksi Koikkelan kunniakirjaseinällä pieni Kyösti Kallio -reliefi on Suomen itsenäisyysjulistuksen yläpuolella. Julistus sisältää tekstiä, joten se kannatti sijoittaa alas lukemisen helpottamiseksi.
Kuulisin mielelläni Sinun kodistasi – minkälaisia teoksia tai kokoelmia teillä onkaan? ?
? ? ? Inspiroivia suunnitteluhetkiä! ? ? ?
boheemi sisustus vanha talo
Makuuhuoneen sisustusta. Vanhat hirsiseinät sekä ihana Sametti-paperitapetti (Pihlgren&Ritola, Koikkelan ainoa uutena ostettu tapetti) ovat kaunis tausta tauluille. Vasemmalla olevan nurkkahyllyn tarinan löydät aiemmasta postauksesta. Oikealla ikkunan edessä olevat ruskeat kaapit ovat makuuhuoneessa niin kauan, kun Roosa muuttaa vaatteineen omaan huoneeseensa. (Huom: verhotangot ja verhot odottavat vielä laittajaansa!)

Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

2 Replies to “Sommittele seinälle vaikuttava kokoelma yhteensopivista tauluista ja koristeista

 1. Onpa siellä vaikuttavat kokoelmat. Huokaus. Meiltä löytyy vain valokuvia lapsista, lapsenlapsista ja heidän lapsistaan. Mukavaa viikon jatkoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *