Pirjo Lindbergin akvarelleissa näkyvät pohjoisen luonnon neljä valoa. |
Mystisiä pääkalloja, hempeitä kukkamekkoja, orkesterisoittajia, valoa, sävyjä, kepeyttä, kaihoa, tummaa tunnelmaa – ajatuksia herättäviä, moninaisia öljyväritöitä, pastelleja, akvarelleja, valokuvia ja sekatekniikkatöitä. Mm. kaikkea tätä oli Viipurin Taiteilijaseuran 88. vuosinäyttely.
Toisaalla rokkaava Elvis Presley, Tarja Halonen rusetti kaulassa, Antero Mertaranta jäkismailoineen, Soinix eli Soininen Obelixina, Tanssii Sätkyjen kanssa. Yksityiskohtaisia, ilmeikkäitä, oivaltavia ja värikkäitä piirroksia, jotka saivat ilon pulppuamaan.
Lasten kanssa voi ja kannattaa käydä erilaisissa kulttuuritapahtumissa. Kävimme helmikuussa Roosan, äitini ja tätini kanssa Raahessa kahdessa taidenäyttelyssä – esillä oli Viipurin Taiteilijaseuran vuosinäyttely sekä Jari Flinkin satiirisia pilapiirroksia.
Roosa 3v kiinnostui erityisen kovasti Flinkin piirroksista – olihan kyse hauskoista ja iloisen värisistä hahmoista.
Maija Ruoslahden sinisävyiset Orkesteri sekä Orkesteri – pasunisti. |
Näyttelyssä oli kymmeniä satiirikuvia, mutta yllätyksekseni taiteilijasta ei löytynyt netistä paljon mitään tietoja. Jari Flink on joka tapauksessa Raahen Taideyhdistyksen jäsen ja ensimmäinen näyttely hänellä oli Raahessa vuosi sitten eli tuore tapaus. Toivottavasti saamme tulevaisuudessakin nähdä näitä iloisia teoksia.
Viipurin Taiteilijaseura: Pohjoinen valo
Viipurin Taiteilijaseuran näyttelyssä aiheena oli Pohjoinen valo. Aihetta oli lähestytty monesta suunnasta: osa kertoi pohjoisen luonnosta kaamoksesta yöttömään yöhön, osassa aihe näkyi sävymaailmana tai pohjavireenä.
Taidenäyttely oli monipuolinen katsaus taidetta värikkäistä öljyväritöistä herkkiin akvarelleihin, tarinaa kertovista valokuvista abstrakteihin, sekatekniikkaa käyttäviin teoksiin.
Viipurin Taiteilijaseura kokoaa yhteen Suomen Karjala-juurisia taiteilijoita – suurin osa jo toisen tai kolmannen polven karjalaisia. Lähes sata seuraan kuuluvaa taiteilijaa asuvat ympäri Suomea, mutta yhteisnäyttelyt kokoavat jäsenten kuvataidetta yhteen.
Pohjoinen valo -näyttely kokosi tällä kertaa 24 seuran taiteilijajäsenen teoksia. Allekirjoittaneen lumosivat etenkin Maria Mughalin mystiset teokset Parantaja ja Taistelija sekä Marja Ollikaisen iloisen värikäs öljymaalaus erikoisella nimellään Saattaa olla ruudullinen pöytäliina, päivänvarjo tai ehkä kuitenkin kevätjuhlamekko.
Roosa jaksoi olla ihan nätisti, vaikka ei koko aikaa jaksanut tauluja ihastella. Välillä piti leikkiä piilosta pujahtamalla penkkien alle, mutta sehän ei varmaan ketään haitannut. ?
Suosittelen lämpimästi sekä Viipurin Taiteilijaseuran näyttelyihin ja taiteilijoihin että Jari Flinkin satiiripiirroksiin tutustumista. Nämä näyttelyt ovat ohi, mutta jatkoa varmasti seuraa.
Lisätietoja Viipurin Taiteilijaseuran sivuilta. On hienoa, että Karjala-juuriset taiteilijat muistavat juurensa kuulumalla tällaiseen seuraan. (Tuumii itsekin ylpeä karjalaisjuurinen!)
Kuvien julkaisuun on saatu lupa taiteilijoilta.
PS: Erilaiseen kulttuuriin eli klassiseen musiikkiin lapset voi tutustuttaa vaikkapa musiikkiopiston konserteissa. Aiemmassa postauksessa tarinaa barokkikonsertin tunnelmista.
Kaikki tämän tyyliset jutut löydät Kulttuuri-sivulta.
Tiina Herttuan Meeting I ja Meeting II -öljymaalauksissa kuvastui pohjoisen sininen hetki. Taiteen ihastelun välillä Roosa halusi leikkiä piilosta. |
Olen ehdottomasti samaa mieltä, että lapset kannattaa altistaa pienestä pitäen myös taide-elämyksille pienestä. Tätä näyttelyä pitää katsoa pilke silmäkulmassa. Hienoa Pääsiäistä Koikkalaan 🙂
🙂 Harmi kun meidän Eepi 7v ei päässyt tuohon näyttelyyn – hän olisi varmaan myös tykännyt erityisesti noista satiirihahmoista. Joku toinen kerta sitten. Mukavaa viikkoa! 🙂