Etsitkö ohjelmaa pihajuhliin, juhannukseksi tai mökille? Me vietimme viikonloppuna 85-vuotisjuhlia pihalla pihaolympialaisten merkeissä sekä pomppulinnan, paljun ja rantasaunan parissa. Onneksi sää suosi: aurinko paistoi ja oli tosi lämmintä. ? Niinpä itikatkaan eivät päivällä vaivanneet.
Minun ja Renin syntymäpäivät (40v + 45v = 85v) olivat jo alkuvuodesta, mutta päätimme pantata juhlat kesään, jolloin juhlien järjestäminen onnistuu ulkona ja tekemistä riittää. Niinpä meidän piha tupsahti täyteen ystäviä perheineen viime lauantaina. Saatte uskoa, että vilskettä, vilinää ja ääntä riitti, kun lapsia oli 19 – aikuisia hieman vähemmän.
Vuokrasimme pomppulinnan Ruukin FK-kerholta ja 10 hengen paljun Siikajoen Palokuntalaisilta. Iltapäivästä juhlien alkaessa pomppulinna oli suosittu lasten keskuudessa ja pomppijoita (ja ääntä!) riitti. Alkuillasta lapset lilluivat paljussa rusinoiksi asti. ?
Kun lapset oli kuskattu yökylään, alkoivat aikuisten juhlat, joissa rantasauna ja palju olivat ahkerassa käytössä. Mökin terassilla jokirannassa oli kiva istua keskiyöhön – hyttyset pysyivät poissa hyttyskarkottimen avulla. Keskiyön jälkeen siirryimme mökin sisälle – kesäkuussa yöt ovat vielä viileitä ja todella kosteita!
Hauskaa yhdessä pihalla: pihaolympialaiset
Päiväkahvittelujen jälkeen (siinä pomppimisen ja paljuilun välissä) pistimme pystyyn pihaolympialaiset. Lajeina meillä oli hevosenkengän heitto, kettinginheitto, koripalloheitto, jalkapallon maalipotku, tikanheitto ja ilmakivääriammunta. (Lisäksi mukana olisi voinut olla esimerkiksi jousiammunta, frisbeen heitto, mölkky tai kyykkä, mutta näissä kuudessa lajissakin riitti pitkäksi aikaa tekemistä.)
Jaoimme olympialaisiin osallistuvat kuuteen pienempään ryhmään niin, että jokaisessa ryhmässä oli sekä lapsia että aikuisia. Ryhmät kiersivät rastilta toiselle kirjaten tuloksensa ylös. Jokaisella kuudella rastilla oli lappu ja kynä tuloksia varten.
Ilmakivääriammunta on sen verran vaarallinen laji, että Reni oli koko ajan siellä ohjaamassa ja katsomassa osallistujien perään. Ammuntapiste myös sijoitettiin mökin taaksen, kauas kaikista muista pisteistä ja ihmisistä. Ammunta tapahtui metsään päin, selkä pihaa kohti, jottei varmasti sattuisi vahinkoja.
Hevosenkengän heiton säännöt
Hevosenkengän heitossa maahan laitetaan puutappi (esim. kroketin tappi), johon yritetään heittää hevosenkenkiä, viisi yhdellä heittovuorolla, kenkä kerrallaan. Heittoetäisyys on miehillä 8 metriä, naisilla 6 metriä ja lapsilla vielä lähempää (2-4 metriä riippuen iästä?). Pisteitä saa sitä enemmän, mitä lähemmäs keppiä hevosenkengän saa.
Heittovuorossa oleva heittää kaikki viisi hevosenkenkää ja sen jälkeen lasketaan kunkin hevosenkengän tuottamat pisteet yhteen. Pisteitä varten kannattaa tehdä pahvista pistesabluuna: 2,5 sentin välein viivoja, joiden väliin numerot 1-12, kuten alla.
Mittasabluuna laitetaan kiinni tappiin niin, että numero 12 on tapissa kiinni. Sabluuna laitetaan aina hevosenkengän puolelle tappia ja katsotaan, minkä pistemäärän kohdalle kenkä ulottuu. Jos keppi jää täysin hevosenkengän väliin, saa täydet 20 pistettä, puolittaisesta väliin jäämisestä 15 pistettä. Samoin 15 pistettä saa, jos hevosenkenkä jää nojaamaan tappia vasten.
Laji on yllättävän vaikea, sillä hevosenkenkä voi pomppia arvaamattomasti pitkänkin matkan päähän maahantulopaikasta tai jämähtää suoraan paikoilleen – kumpikin onnistuu allekirjoittaneelta. Vaikka heitto osuisi tappiin, voi hevosenkenkä silti pomppia kauas – näin tapahtuu usein ainakin minulle. Ilmeisesti kyse on tekniikkalajista, jossa pitää oppia oikea heittotapa.
Sanon ilmeisesti, koska minulla heittäminen on joko on tai off: joko ne pomppivat todella kauas tai sitten saan yhdellä ainoalla hevosenkengällä suuret pisteet. Olympialaisten jälkeen heittelin kenkiä itsekseni pihalla ja kappas: sain yhen kerran hevosenkengän nojaamaan tappiin ja kokonaista kahdella eri heittovuorolla nakattua hevosenkengän niin, että se oli tapin ympärillä! ? Muut menivätkin tuttuun tapaan lähinnä metrien päähän, ilman pistesaalista. ?
Kettinginheitto
Naapurimme toi pihaolympialaisiin kettinginheittopelin lainaan. Peliin kuuluu viiden kettinginpätkän lisäksi teline, jossa on kahdeksan koloa. Kettingit pyritään heittämään näihin koloihin ja kustakin kolosta saa eri pisteet – vaikeimmasta ja pienimmästä tietenkin eniten. Jos kettinki menee kolosta, se päätyy alla olevaan pistelokeroon (kullekin kololle oma lokero), joten heiton jälkeen on helppo kantta nostamalla tarkistaa, paljonko pisteitä tuli tienattua.
Kettinginheitto on vaikea laji, ainakin minulle. On tosi vaikea heittää kettinki niin, että se oikeasti menee koloon! Joko se valuu suoraan alas tai liukuu ylöspäin telineen yläreunaan. Joiltain laji tuntuu tosin sujuvan kuin luonnostaan.
Muita pihaolympialaisten lajeja
Koripallon heitossa heiteltiin yhdeksän kertaa tietyltä välimatkalta koripalloa koriin – lapset lähempää, aikuiset kauempaa. Korista sai yhden pisteen, ohiheitosta 0. Lopuksi pisteet laskettiin yhteen.
Liekö lasten heittomatka ollut liian lyhyt tai sitten he ovat harjoitelleet rutkasti enemmän – joka tapauksessa lapset pesivät aikuiset mennen tullen! Suurin osa lapsista heitti paremman tuloksen kuin kukaan aikuisista!
Jalkapallon maalipotkussa yritettiin potkaista jalkapallo pieneen lasten jalkapallomaaliin. Palloja oli kolme ja kukin sai potkaista kolmeen kertaan eli yhteensä yhdeksän potkua. Jokaisesta maalista sai yhden pisteen, ohipotkaisusta 0 pistettä. Pisteet laskettiin yhteen.
Tikanheitossa heitettiin viisi tikkaa yhdellä heittokerralla – taas lapset lähempää ja aikuiset kauempaa. Kolmen heittokierroksen jälkeen kultakin merkittiin ylös paras tulos.
Ilmakivääriammunnassa sai ampua kolme kertaa ja tulokset laskettiin yhteen. Lapset saivat halutessaan ensin kokeilla ampumista ja vasta sitten aloittaa kilpailukierroksensa. Lapsia varten paikalla oli tuki – ilmakivääri painaa sen verran paljon, että lapset eivät saa pidettyä sitä ilman tukea. (Itsellänikin piippu heiluu ihan liikaa… ?)
Lopuksi laskettiin tulokset – erikseen lasten sarjalle ja aikuisten sarjalle. Kunkin lajin voittaja sai sen verran pisteitä kuin lajissa oli osallistujia (esimerkiksi jos osallistua lajissa oli 13, parhaan tuloksen tehnyt sai 13 pistettä), toinen sai pisteen vähemmän (esimerkissä toinen saisi 12 pistettä) jne. Nämä yhteenlaskettuna saatiin koko pihaolympialaisten voittaja tietoon sekä lasten että aikuisten sarjassa.
Lopputuloksena hauskat pihajuhlat
Uskoisin, että kaikilla oli tosi hauskaa näissä juhlissa – sekä lapsilla että aikuisilla. Riitti tekemistä ja rupattelua, kavereita ja uusia tuttavia.
Päivän tarjoilut hoiti Juhla Lumo Raahesta – kiitos heille ihanista herkuista. En olisi ehtinyt millään leipoa, sillä aika meni muissa käytännön järjestelyissä kuten pöytien ja tuolien laittamisessa mökin terassille (lainasimme kalusteita, sillä näin isolle väelle ei omat pihakalusteet olisi riittäneet), tarjoiluastioiden roudaamisessa jne. Pihajuhlien järjestelyssä riittää monenlaista puuhaa.
Kiitos kaikille juhliin osallistujille – teitte ikimuistoiset juhlat meille! Harmillista, kun kaikki eivät juhliin päässeet, mutta eiköhän tällaiset voisi järjestää toistekin – sen verran mukavaa oli! Niin kuin joku sanoi, etenkin lapset tulevat muistamaan tällaiset hetket koko lopun ikäänsä – sen verran suuria elämyksiä nämä ovat.
? ? ? Hauskoja pihajuhlia kaikille! Suosittelemme lämpimästi! ? ? ?
☀️ ? ? ? Ja oikein hauskaa juhannusta! ☀️ ? ? ?