Vanhoja ristipistoliinoja ja muita merkattuja aarteita sekä pöytäliinojen huoltovinkkejä


merkattu käsityö koruommel
Yksityiskohdat taidokkaasti suunnitellusta ja merkatusta vanhasta liinasta, joka koristaa Koikkelan eteisen lipastoa talvisin.

Vanhat merkatut pöytäliinat ja muut tekstiilit ovat Koikkelassa arvossaan – kuten lapsuuteni kodissa ja aikanaan mummoni luona.

Olen pienestä pitäen kerännyt kirpputoreilta, rompetoreilta ja vanhan tavarain messuilta vanhoja liinoja ja muita tekstiilejä. Olen saanut niitä myös lahjaksi mm. äidiltäni. Nämä vanhat tekstiilit ovat aarteitani! ?

Itse en ole hyvä ompelupuuhissa, mutta arvostan todella paljon muiden luomuksia. Ja wanhoissa tekstiileissä on jotain ihanaa – on kiva miettiä, minkälaisissa käsissä luomukset ovat syntyneet ja missä kaikkialla ne ovat ehtineet olla ennen kuin ne saapuivat minun ja perheeni luokse.

vanha käsityö merkattu
Eteisen pikkukaapin päällä oleva pöytäliina on upea taideteos. ?

Koikkelassa on aina vuodenaikaan sopivat liinat pöydillä ja tasoilla, jopa joillain hyllyillä. Jouluna on punaiset joululiinat tonttuineen ja lumiukkoineen, pääsiäisenä keltaiset pääsiäisliinat tipuineen ja noitineen, talvella tummat liinat ja kesällä vaaleat tai valkoiset liinat.

Liinat viimeistelevät sisustuksen. Ilman niitä jotain puuttuisi – ne ovat piste iin päällä.

Ja ovathan ne niin valtavan kauniita! ?

Merkkauksessa on valtava työ. Joka on joskus kokeillut ristipistojen tai muun merkkaamisen tekemistä, tietää, ettei se ole helppoa tai nopeaa. Hyvän jäljen tekeminen vaatii taitoa ja aikaa. (Ainakaan minun ristopistojäljessäni ei ole paljoa kehumista. ?)

Ja tekstiilien värisuunnittelu – siinä taiteellinen sielu pääsee valloilleen. Jotkut liinat ovat taideteoksia hienoine sävyineen ja taidokkaine pistoineen! ?

vanha käsityö koruommel tarjottimet
Keittiön seinällä on tarjotinkokoelma merkatuissa tarjotinnauhoissa.

Lasten kanssa olen joutunut luopumaan ruokapöydän kankaisista liinoista – yksi syöntikerta ja liina olisi jo täynnä tahroja! Niinpä keittiön ruokapöydällä on nykyisin vahakangasliina – se on huoleton ja helppohoitoinen lapsiperheen liina.

Ruokasalin pöydälle olen laittanut kankaisen liinan, mutta siinäkin on päällä kirkas muovi. Toki pöytä olisi kauniimpi ilman muovia, mutta täytyy ajatella käytännöllisyyttä sen verran.

Minusta on harmillista, että monessakaan kodissa ei näy merkattuja pöytäliinoja tai liinoja ylipäänsäkään.

Toki liinojen silittämisessä on oma hommansa ja vieväthän ne kaappitilaa, jos haluaa vaihtelua kuten minä. Mutta kaunis koti on ihana palkinto tehdystä työstä. ?

vanha käsityö merkattu silkkiliina
Olohuoneen cd-kaapin päällä on kaunis pyöreä talviliina.

Pöytäliinojen huoltovinkkejä

Kun ostan vanhoja tekstiilejä kirpputoreilta, rompetoreilta tai muualta, pesen ne yleensä. Jos tekstiilit eivät vaadi pesua eli niissä ei ole tahroja ja tuoksuvat vastapestyiltä, voi ne raikastaa myös pakkasessa (talvella ulkona, kesällä umpimuovipussissa pakastimessa) tai kuumassa saunassa. Varsinkin nykyään kirpputorilta ostaessa täytyy olla tarkkana, ettei saa kutsumattomia vieraita ostosten mukana.

Pesen vanhat liinat aina käsin – ainoastaan uudemmat, esimerkiksi ruokapöydän liinat, saavat pesukonepesun. Vanhoja tekstiilejä kannattaa käsitellä varovasti, koska kangas on voinut hapertua ajan saatossa.

Joko pestäessä tai silittäessä liinat kannattaa tärkätä kevyesti. Näin ne siliävät helpommin ja myös pysyvät sileinä.

vanha käsityö merkattu taidonnäyte
Olohuoneen pöydän pitkä liina on taidokas ja lumoava. ?

Tärkin kanssa kannattaa olla valppaana: liian kanssa laitettuna pöytäliinoista tulee kovia koppuroita.

Pöytäliinoja ei tarvitse olla pesemässä jatkuvasti. Itse pesen liinojani oikeastaan ainoastaan silloin, jos niihin tulee tahroja. Ja harvemmin muualla tahrataan kuin ruokapöydän ääressä.

Yleensä liinojen vaihdon yhteydessä riittää tuuletus – pölyähän niihin kertyy ennemmin kuin likaa. Kannattaa tuulettaa vanhat tekstiilit varoen, jotteivät ne repeä.

Liinoja voi myös imuroida imurimen harjaosalla pienellä teholla samalla, kun imuroi muutenkin kotia. Tai liinat voi sutia staattisella pölyhuiskalla, joka kerää pölyn.

Muille tekstiileille, esimerkiksi seinällä oleville, riittää vallan mainiosti pelkkä tuuletus ja/tai imurointi.

??? Nautitaan vanhoista tekstiilitaideteoksista
ja niiden sävymaailmasta! ???
vanha käsityö taidokas koruommeltaulu
Kaunis, merkattu taulu sopii yläkerran vessan kukka-aiheeseen.
ruusukuvioinen käsityö vanha seinäkoriste
Ruokasalin seinää koristaa mm. lumoavan kaunis ristipistotyö.
pöytäliina merkattu käsityö
Isäni tekemä kukkapöytä sai tähti- ja sydänkuvioisen talviliinan.
lamppuliina vanha käsityö merkattu
Keittiön ikkunan suutarilampun liina vaihtuu vuodenajan mukaan.
suojakangas vanha käsityö käspaikka
Kukahan ML lie tehnyt keittiön kukkakuvioisen pyyhetelineen liinan?
uunin eteen suoja joutsenet käsityö
Tämä kaunis kipinänsuoja on tehty kankaasta ja merkattu taidokkaasti!
merkattu käsityö harjapussi borstar
Alakerran vessassa on soma harjoille tarkoitettu pussukka.
talviliina merkattu käsityö
Olohuoneen pikkukaapin päällä on tummasävyinen liina. Tarkkasilmäiset varmaan huomaavat, että kaappi vaatisi uuden kansilevyn – se uupui jo ostaessa. Mutta meillä Koikkelassa tunnelma on tärkein – ei se, että kaikki on täydellisen kunnossa. Mitäs se kolo komiasa haittaa!

 


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

8 Replies to “Vanhoja ristipistoliinoja ja muita merkattuja aarteita sekä pöytäliinojen huoltovinkkejä

 1. Hei siellä. Minulla on suuri määrä todella korkeatasoisia pellavalle ristipistokirjottuja kaitaliinoja, paljon erikokokoisia ja eri vuodenaikaan ja teemaan sopivia. Kirjojana 1906 syntynyt käsityönopettaja jonka kuolinpesästä aarteet löytyivät piilotettuna ja käyttämättöminä. Itselläni ei ole kaikille käyttöä mutta uskon että keräilijöitä kiinnostaa arvokkaat työt. Liinoja voi vaikka käyttää ns. molemmin puolin sillä ne ovat niin huolella kirjotut. Haluaisin myydä ne.
  Ystävällisin terveisin,
  Liisa Partanen
  Liisa.partanen@oranssi.org
  P. 050 5617201

  1. Hei. Kuulostaa ihanilta aarteilta. Meillä on vain kertynyt jo omiksi tarpeiksi liina-aarteita (jos mieheltä kysytään, niin jo ihan liikaa). Kannattaa laittaa myyntiin johonkin nettiin (esim. tori.fi) – linkkiä voi laittaa tännekin jos haluaa. Tai sitten voi tarjota jollekin vanhaintavarain kauppiaalle – heitä on myös tekstiileihin erikoistuneita. Toivottavasti liinat löytävät arvostavan kodin.
   Ystävällisin terveisin,
   Kirsi-Maria Hiltunen

   1. Hei. Minulla ei ikävä kyllä ole ylimääräisiä pyyheliinatelineen liinoja. Ainoastaan kaksi, joita vaihtelen omassa pyyheliinatelineessä. Molemmat ovat rakkaita, enkä niistä halua luopua. Toivottavasti löydät liinan. Kannattaa tsekata esimerkiksi tori.fi, sieltä luulisi löytyvän.

    Aurinkoista ja koronatonta kevättä!
    Terveisin Kiiki

    1. Hei.
     En ole tainnut huomata vastata tähän? Kiitos tarjouksesta, mutta minulla on jo riittävä määrä liinoja pyyhetelineisiin. Toivottavasit löydät liinoillesi niitä arvostavan uuden kodin 🙂
     Mukavaa alkanutta vuotta!
     Terveisin Kiiki

 2. Hei, kiitos! Nyt on loppiaisen jälkeinen aika ja mietin, miten puhdistaisin jouluiset pöytäliinat. Täältä löytyi vastaus. Ne, joissa ei ole tahroja, raikastan tänään pakkaspäivänä parvekkeella. Tahraiset pyykkiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *