Harrastuksena Taekwon-Do!


taekwon-do taekwondo potku
Taekwon-Dossa korostuvat potkut – ja siitähän me tykätään! ?
taekwon-do verryttely
Eepi valmistautumassa keltaisen vyön kokeeseen.

Jee! Vihdoin se alkoi – nimittäin kesäloman jälkeen Taekwon-Do! ?

Aloitimme vuosi sitten syksyllä Eemil-Eepin kanssa yhteisen harrastuksen. Se, että päädyimme Taekwon-Doon, oli oikeastaan sattumaa. Reni ehdotti, että Eepi kävisi kokeilemassa vaikka karatea, mutta treenit olisivat olleet kaupungissa asti. Paikallisen kansalaisopiston lehteä selatessani huomasin, että siellä on tarjolla Taekwon-Don peruskurssi. En tiennyt etukäteen yhtään mitään kyseisestä lajista, mutta tuumasin, että tuotahan meidän pitää kokeilla Eepin kanssa. Ajattelin, että olisi hauska harrastaa yhdessä lapsen kanssa.

Niinpä lähdimme Eepin kanssa ensimmäisiin treeneihin katsomaan, miltä laji vaikuttaa. Innostuimme molemmat heti! Huomasin, että tätähän minä olen kaivannut koko ikäni! Olen aina ihaillut elokuvissa ja sarjoissa olevia aseettomia taistelukohtauksia. Esimerkiksi Matrix-elokuvien jälkeen (katso hieno esimerkki Youtubessa) jään aina yli-innostuneeseen tilaan, jossa kuvittelen osaavani tehdä yhtä hienoja hyppyjä, potkuja ja väistöjä! Ihmettelenkin, miksi ihmeessä en ole aiemmin lähtenyt harrastamaan mitään kamppailulajia! Tuskin minusta ihan Neon kaltaista supersankaria sukeutuu muuta kuin hyvän mielikuvituksen avulla, mutta hauskaa ainakin riittää harjoitellessa! ?

taekwondo keltainen vyö testi
Jee, ensimmäinen vyökoe onnistuneesti läpi!

Vuoden aikana olemme ehtineet oppia vaikka ja mitä – perustekniikkaa, ottelun alkeita, murskausta, potkuja, perusliikesarjoja ja perusasioita itsepuolustuksesta. Monipuolinen harjoitteleminen kehittää mm. keskittymistä, kehonhallintaa, tasapainoa, muistia ja korean kielen osaamista. Taekwon-Don voi aloittaa kuka tahansa ja harjoituksissa kukin voi edetä oman osaamistasonsa mukaan.

Meillä Eepin kanssa on takana ensimmäinen vyökoe: suoritimme keltaisen vyön viime maaliskuussa. Oma ohjaaja antaa luvan vyökokeeseen osallistumiseen eli hän kertoo, koska on valmis testiin. Koe oli todella jännittävä paikka: perustekniikat suoritetaan pienissä ryhmissä tuomarin edessä, loppuryhmä takana. Tekniikat kannattaa osata niin hyvin, että ne tulevat lihasmuistista, koska tilanteessa ainakin minulla aivot menivät ihan lukkoon. ? Mutta jännityksestä huolimatta testistä selvittiin ja keltaiset vyöt saatiin. Ja eiköhän homman tuntuisi vähän helpottavan ajan kanssa – seuraava vyökoe lienee henkisesti hieman helpompi, vaikka tekniikat tietenkin vaikeutuvat.

Taekwon-Do on myös filosofiaa

Taekwon-Don todellinen voima tulee sekä mielen että vartalon hallinnasta, toinen ilman toista ei ole Taekwon-Doa. Taekwon-Don kehittäjä Kenraali Choi Hong Hi, 9. Dan

taekwon-do murskaus
Eepin toinen suosikkipuuha on voimamurskaus.

Taekwon-Do ei ole ainoastaan kamppailulaji, vaan yhtä tärkeä osa on taustalla oleva filosofia. Perusperiaatteet ovat hienoja: kohteliaisuus, rehellisyys, uutteruus, itsehillintä ja lannistumaton henki. Nämä tulee jokaisen Taekwon-Doa harrastavan tietää ja sisäistää. Lisäksi tulee vannoa vala, johon kuuluu mm. opettajan ja ylempien vöiden kunnioitus sekä lupaus olla käyttämättä Taekwon-Doa väärin. Tärkeimpänä ohjenuorana ovat rauhallisemman maailman rakentaminen sekä vapauden ja oikeudenmukaisuuden puolesta puhuminen. ?

taekwondoleiri
Viikonloppuleirillä on mukava herkutella raskaiden treenien jälkeen.

Treeneissä kohtelias ja kunnioittava käytös on ensiarvoisen tärkeää ja siihen kuuluu mm. kumartaminen sekä ohjaajalle että kanssaharrastajille. Ystävällisyys, erilaisuuden hyväksyminen, tasa-arvo ja toisten tukeminen ovat tärkeä osa kulttuuria. Kuten 7. Dan Mikko Allinniemi eräällä Do-luennolla kertoi, Taekwon-Dolla on jokaiselle jotain annettavaa: ujoille ja hiljaisille se antaa parempaa itsetuntoa ja rohkeutta, kun taas liian itsevarmoille se opettaa nöyryyttä ja kohteliaisuutta.

Vaikka Taekwon-Dossa voi kilpailla eri osa-alueissa, tärkeimpänä asiana on itsensä voittaminen. Pahimman vastuksen antavat omat fyysiset ja henkiset rajoitukset, kuten laiskuus, epävarmuus ja pelot. Taekwon-Do-harjoittelu kehittääkin ihmistä kokonaisvaltaisesti.

taekwon-do potku gifTaekwon-Don juuret ovat Aasiassa, kuten karatenkin. Taekwon-Dossa korostuvat potkut ja harjoituksissa tehdäänkin paljon erilaisia potkuja potkumaaleihin. Ne ovat sekä Eepin että minun suosikkijuttuja – sattuma osasi nakata meidät juuri oikeisiin treeneihin. ? Haaveissani hallitsen joskus erikoistekniikat eli näyttävät hyppypotkut, joihin mallia voi katsoa vaikka SM-tason kisoista.

Kaiken kaikkiaan Taekwon-Do on mahtava harrastus, jota suosittelemme kaikille itsensä monipuolisesta kehittämisestä kiinnostuneille. Taekwon-Do sopii hyvin sekä aikuisille että lapsille. Harrastuksen parissa saa liikoja höyryjä pois esimerkiksi potkuharjoitusten parissa. Samalla saa onnistumisen kokemuksia sekä opitaan mm. kuria, kohteliaisuutta, ystävällisyyttä ja tavoitteellisuutta. Ja siinä sivussa kunto varmasti kasvaa kohisten!

? ? ?  Tervetuloa kokeilemaan hienoa lajia! ? ? ?
Vielä varmasti ehtii syksyn peruskursseille mukaan!

Lisätietoa: Suomen ITF Taekwon-Do, Taekwon-Do Akatemia (Pohjois-Suomen Taekwon-Do-yhdistys)


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *