Tämä nopea ja helppo meetvurstikastike pelastaa lounaan tai illallisen niinä hetkinä, kun ruoan pitäisi olla jo valmis ja pöydässä! Sillä välin kun makaroni kiehuu, ehdit tehdä sille maukkaan kastikkeen meetvurstista, tomaattimurskasta, pakastemaissista ja sipulista. Ateria sopii erityisen hyvin paljon liikkuville kuten lapsille (eli ikiliikkujille!).
Olen käyttänyt kastikkeeseen sekä normaalia meetvurstia että valkosipulimeetvurstia – molemmista tulee todella maukasta. Makua saat vaihdeltua myös käyttämällä erilaisia tomaattimurskia. Kokeile mm. yrttimaustettua, chilistä tai valkosipulista tomaattimurskaa.
Jos on erityisen kiireinen hetki, voi jättää esimerkiksi sipulin pois ja käyttää tilalla vaikka sipulijauhetta tai -rouhetta makua antamaan. Muut vaiheet ovat nopeita.
Valkosipulijauheen sijaan voit käyttää tuoretta valkosipulia. Itse käytän mukavuussyistä jauhetta joka paikkaan – käyttö on nopeampaa ja helpompaa ja jauhe kestää periaatteessa ikuisesti kuivassa paikassa. (Toisin kuin se valkosipuli, joka tuntuu nahistuvan tosi nopeasti.)
Ravinnetietoutta ateriasta
Ravintoaineiltaan ateria on monipuolinen.
- Lihasta saa paljon proteiinia, kaikkia tarpeellisia aminohappoja, rautaa, sinkkiä, seleeniä, magnesiumia ja B12-vitamiinia. (Lue lisää Ruokatieto-sivusto)
- Tomaattimurska on varsinainen terveyspommi – kypsennys kun muuttaa tomaatin ravintoaineet sellaiseen muotoon, jota elimistön on helpompi käyttää! Tomaatti sisältää mm. karotenoideja, vitamiineja A, C ja E, kaliumia ja lykopeeni-antioksidanttia. (Lue lisää Kunto Plus-lehti)
- Sipuli on toinen terveyspommi. Se sisältää mm. vitamiineja A, B6 ja C, rautaa, kuparia, eri rikkiyhdisteitä, kversetiini-antioksidanttia, kalsiumia, fosforia, kaliumia, fluoria sekä kromia. (Lue lisää Hikipanta-sivusto)
- Pakastemaissista saa proteiinia ja B-vitamiinia sekä paljon energiaa. Pakastetussa muodossa kaikki ravinteet ovat tallella. (Lue lisää Me Naiset -lehti)
- Täysjyvämakaroni on terveellistä, sillä siinä on kaikki vehnänjyvän osat, eikä pelkästään sisustaa. Täysjyvämakaroni sisältää mm. vitamiineja B1, B6 ja E, kuitua, foolihappoa, rautaa, sinkkiä, seleeniä, jodia, natriumkloridia, mangaania ja riboflaviinia. (Lue lisää Hyvä Terveys -sivusto)
Käytetyt mausteet:
- Kurkuma on terveysvaikutuksiltaan niin monipuolinen, että sitä kannattaa käyttää jonkin verran joka päivä. Lue hyödyistä Annan artikkelista ja Ylen sivusto.
- Juustokumina ja mustapippuri ovat hyödyksi mm. ruoansulatukselle. Lisätietoa mm. Ylen sivusto ja Radio Nova.
- Valkosipulilla on monia terveysvaikutuksia, se mm. hoitaa flunssaa. Parhaan tehon saa, kun käyttää raakaa valkosipulia ja murskaa sen valmiiseen ruokaan. Lisätietoa mm. ET-lehti.
- Oreganossa on paljon antioksidantteja. Lue mm. MTV-uutiset.
- Paprikajauhe ja cayennepippuri kiihdyttävät aineenvaihduntaa. Cayennepippuri auttaa turvotukseen. Lisätietoa mm. ET-lehti ja Radio Nova.
Ruokaohje: täysjyväpasta ja meetvurstikastike
(Ruokailijoista riippuen 4-6 hengen ateria.)
Tarviset
- pussi täysjyväpastaa
- 200 g meetvurstia
- iso sipuli (tai kaksi pientä)
- tomaattimurskapurkki (n. 500 g)
- pakastemaissia n. 100 g (=puoli pussia)
- rypsiöljyä paistamiseen
- mausteet:
- paprikajauhetta
- cayennepippuria
- valkosipulijauhetta
- oreganoa
- kurkumaa
- juustokuminaa
- mustapippurijauhetta (mieluiten myllystä)
Laita täysjyväpasta kiehumaan paketin ohjeen mukaisesti.
Kuori ja pilko sipuli. Laita korkeareunaiseen paistinpannuun rypsiöljyä, sipulit ja mausteet ja anna kuullottua hieman.
Laita mausteita oman maun mukaan – itse maustan reilulla kädellä, sillä mausteet ovat terveellisiä. Meillä myös lapset ovat tottuneet mausteiseen ruokaan ihan pienestä pitäen. (Eepi jopa niin paljon, että rouskuttaa turkinpippuria kuin paprikaa… ?)
Pilko sillä välin meetvursti ja lisää paistinpannulle. Kaada joukkoon tomaattimurska – huuhdo purkki vesitilkalla ja kaada pannuun.
Lisää maissi. Sekoita ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen kannen alla sen aikaa, kun pasta valmistuu.
Voit halutessasi ripotella valmiin annoksen päälle juustoraastetta. Tarjoile lisukesalaatin kera. Makoisaa ruokahetkeä! ?
Vinkki: helppo keino mitata yhdelle ruokailijalle tarvittava spagettimäärä!
Ainakin minulle on ongelmallista tietää, paljonko spagettia tulisi keittää, jotta se riittää kaikille ja toisaalta, ettei jäisi kattilakaupalla jääkaappiin spagettia.
Daily Mail on julkaissut artikkelin ja videon, jolla annetaan näppärä vihje. Normaalin vesipullon suuaukko on sopivan kokoinen yhden hengen spagettiannokselle. Eli ota keittämätöntä spagettia sen verran, että saat sen mahtumaan pullon suusta sisään – siinä on yhden hengen annos. Ja ei kun mittamaan riittävä määrä!
??? ??? Hauskoja kokkailuja! ??? ???