Joulunviettoa Koikkelassa: kuvia ja tarinaa joulukuun ajasta


joulun aikaan
Joulukuun alussa riitti joulumyyjäisiä ja pikkujouluja – hauskimpana Ruukin FK-kerhon pikkujoulut uimisineen ja keilailuineen.

Joulu ja koko joulukuu on vierähtänyt vikkelään. Joulukuussa on ollut monenlaista menoa ja vilskettä ja vilinää: joulumyyjäisiä, pikkujouluja, joulun laittoa ja lasten kanssa touhuamista.

Ihan joulukuun alussa oli monet pikkujoulut ja joulumyyjäiset. Ruukin FK-kerho (eli paikallinen karting-kerho) järjesti jälleen ihanat perheiden pikkujoulut: käytiin keilaamassa, uimassa ja syömässä. Matkat hoituivat yhdessä tilauslinja-autolla.

Ja siellä kaikilla oli niin mukavaa! On ihanaa, että järjestetään tällaisia pikkujouluja, joihin koko perhe voi osallistua. Suosittelemme. ?

Piparkakku poikineen ja taikinahiiriä!

joulunviettoa
Joulunviettoon liittyy tietenkin pipareiden leipominen, joka on aina yhtä mukavaa puuhaa – ja lasten kanssa vauhdikasta!

Piparkakkujen tekemistä odotamme lasten kanssa aina yhtä malttamattomina! Silloinhan saa syödä taikinaa niin paljon kuin jaksaa. ? Teemme kolminkertaisen piparkakkutaikinan, koska onhan meitä kolme taikinansyöjääkin. ? (Reni ei jostain kumman syystä taikinasta tykkää. ?)

Tänä vuonna piparkakkutalkoot eivät menneet aivan kommelluksitta. Jotenkin kummasti olin unohtanut ostaa kaupasta voita (?!) ja sitä oli vain 1,5-kertaiseen taikinaan. Reni kävi kyllä kaupassa, mutta toi – yllätys yllätys – kaupasta valmiita piparkakkutaikinoita, eikä voita! ?

Niinpä teimme ensin sen 1,5-kertaisen taikina-annoksen ja seuraavana päivänä toisen 1,5-kertaisen taikinan. Onneksi teimme, koska siitä ensimmäisestä piparkakkutaikinasta ei ollut seuraavana päivänä kuin rippeet jäljellä. Tontut lie käyneet popsimassa suihinsa. ?

lapset koristelevat pipareita
Lapset koristelivat innokkaina joulupipareita. Moni pipari katosi saman tien parempiin suihin.

Kun pääsimme leipomaan, lapset leipoivat ensimmäiset pellilliset ja sen jälkeen koristelivat ja söivät pipareita lähes samaan tahtiin kuin niitä ehti paistua lisää. Leipojalla oli täysi työ saada uusia pellillisiä koristeltavaksi. ?

Lapset leipoivat ja koristelivat meidän tonttu Taavetille lahjaksi piparit, jotka jätettiin keittiöön glögimukillisen kanssa illalla nukkumaan mennessä. Yön aikana Taavetti oli popsinut pipareita ja tuonut lapsille joulukortit.

lasten tekemiä joulupipareita
Lasten leipomat ja koristelemat piparit ovat parhaita. ?

Taavetti on siis meidän kotitonttu, joka asustelee jossain meillä (emme tiedä varmasti missä) ja on meidän rantasaunassa asuvan Saunatontun kaveri. Taavetti on joskus hiippaillut ulkona lyhdyn kanssa ja ruukaa jättää lapsille kirjeitä ja kortteja. Näin joulun alla Taavetti tarkkailee, että lapset ovat (tai ainakin yrittävät olla) kiltisti ja toimittaa lasten lahjatoiveet Joulupukille.

Lapset leipoivat ja koristelivat piparit myös Joulupukille, joka vastaanotti jouluaattona keksit iloisesti yllättyneenä. Hän aikoi viedä piparit kotiin tuliaisina ja syödä yhdessä Joulumuorin kanssa. Sekä Joulupukki että lapset olivat onnellisia tästä makoisasta lahjasta. Ihanaa, että lapset ihan itse keksivät muistaa myös Joulupukkia. ?

Oi kuusipuu, oi kuusipuu!

joulunviettoa
Eepi ja Roosa sahasivat ja hakkasivat joulukuuset itse – Roosa leikkisahalla ja Eepi ihan oikealla pikkukirveellä. (Kuten kuvasta näkyy, kuusen alaoksat olivat ruskeita, mutta ne katkottiin, kun kuusi kotona katkaistiin oikeaan korkeuteen ennen sisälle vientiä.)

Kuusenhakuretkelle pääsimme aaton aaton aattona 22.12. ja kuuset koristelimme aatonaattona. (Edellinen viikonloppu olisi ollut loistava, mutta silloin juhlimme niitä pikkujouluja ja olimme joulumyyjäisissä.) Viikolla kuusenhakuun ei voi mennä, koska töistä tullessa on jo hämärää, eikä susien keskelle pimeään metsään viitsi lähteä kuusia valikoimaan.

Eepi ja Roosa ottivat omat kypärät ja kaatovehkeet mukaan: Roosa leikkisahan, joka näkyy myös kuvassa, ja Eepi pienen kirveen. Lapset olivat innokkaita apureita: Reni sahasi molempiin kuusiin alut, mutta lapset hoitivat itse kaadon. Roosa sahasi tohkeissaan leikkisahallaan ja taisi sillä saada jyystettyäkin! Eepi on jo hyvä työmiehen alku ja katkoi kirveellään molemmat puut.

joulukoti
Oikeat joulukuuset luovat ihanaa tunnelmaa ja tuoksua kotiin. ?

Kuusikahdeksikko koreana!

Kotiin saatiin kaksi hienoa oikeaa joulukuusta: kattoon asti yltävä, joka koristeltiin lähinnä vanhoilla joulukoristeilla, ja pieni kuusilapsi, jonka Eepi ja Roosa koristelivat. Lisänä saatiin ihanaa kuusen tuoksua, mitä ei voita mikään. ?

Mielenkiinnolla muuten odotan, miten kuusten neulaset tänä vuonna pysyvät – kuuset kun katkaistiin vähenevän kuun aikaan, eikä ohjeiden mukaisesti uuden kuun aikaan. Joinakin vuosina kuuset ovat alkaneet kasvaa ja niistä on saatu keiteltyä kuusenkerkkäsiirappia! (En vain ole pistänyt merkille, mikä kuun vaihe on ollut meneillään.) Katsotaan miten tällä kertaa käy.

joulukoti
Joulukuusia löytyy monelta puolelta taloa, yhteensä kahdeksan. Kuvassa näkyvät vintin aulan koristeilla kuorrutettu muovikuusi, olohuoneen pieni pöytäkuusi, jossa on vanhoja tonttuja, ja makuuhuoneen vanha kuusiraasu.

Olohuoneen kuusikaverukset eivät ole talon ainoat joulukuuset – yhteensä niitä on kahdeksan, jos kaikkein pienin pöytäkuusikin lasketaan mukaan (tai pitäisikö sanoa kuusivauva). Lapsilla on huoneissaan omat pienet tekojoulukuuset vilkkuvilla valoilla, makuuhuoneessa ja työhuoneessa on lapsuuteni aikaiset muovikuuset ja vintin aulassa / kirjastohuoneessa on iso, koristeilla kuorrutettu muovikuusi.

Lapsuuteni aikaiset muovikuuset ovat hyvin harvaoksaisia ja nykyisin jo harvaneulaisiakin – muovikuusistahan aina tahtoo varista neulasia koristellessa ja varastoidessa. Nähdessään kuusen ennen koristelua Eepi tuumasi: ”Tuo on kyllä ennemmin joulumänty!” Mutta joulunauhoilla kuorrutettuina ja koristeltuina nämäkin kuuset muuttuvat rumista ankanpojista joutseniksi. ?

Aattoaamun yllätykset tontulta

tonttu askartelu
Joulun aikaan ehdittiin askarrella yhtenä päivänä. Roosa suunnitteli tämän tontun itse. Aika ihana luomus, eikö totta? ?

Ja vihdoin saapui kauan odotettu jouluaatto! Jouluaattoaamuna lapsia odotti tonttu Taavetin jättämät joulukortit ja joulupaketit kuusen alla. Lisäksi itse Joulupukki oli kirjoittanut joulukortin Koikkelan väelle ja kirjoittanut terveiset Joulumuorilta, tontuilta ja poroilta.

Tonttu Taavetti valitsee kuusen alle lasten joulupaketeista sellaiset, joita lapset voivat käyttää hitaasti kuluvan aattopäivän aikana. Tällä kertaa kuusen alla oli esimerkiksi koko Koikkelan väen paketti, josta paljastui koripallokori oveen ja pallo. Aattopäivä sujui paljon helpommin, kun oli uutta hauskaa tekemistä. Suosittelemme aamulahjoja. ?

Aamulla kävimme perheen voimin pihasaunan lämmössä löylyttelemässä. Oli erikoista olla pihasaunassa aamupäivällä, kun oli vielä valoisaa – meidän rantasaunassa kun ei ole sähköjä, eikä siis valoja. Saunasta lähtiessä jätimme Saunatontulle ja tonttu Taavetille joululöylyt.

Joulupukki, Joulupukki, valkoparta, vanha ukki!

Joulupukki ja lapset
Jouluaattona saapuu rakas Joulupukki, jota on odotettu pitkään ja hartaasti.

Päivällä meille saapuivat mummo, pappa ja täti ja myöhemmin iltapäivällä toinen täti perheineen. Sen jälkeen alkoikin jännittävä Joulupukin odotus! Lapset kihersivät ja kihisivät jännityksestä. ?

Neljän jälkeen tuttu kopina kuului eteisestä ja valkopartainen vanha ukki saapui vieraaksemme. Lapsia jännitti ja he aluksi istuskelivat vähän matkan päässä, mutta juttelivat kyllä tosi reippaasti. Lapset kyselivät Joulupukin porojen nimiä ja kertoivat joululahjatoiveitaan. Yhdessä laulettiin Joulupukille Joulupuu on rakennettu sekä Joulupukki, Joulupukki.

Valokuvaa varten nuorimmat eivät uskaltaneet mennä Joulupukin polvelle, joten ukin syliin pääsivät reippaina Eepi, 8 vuotta, 12-vuotiaan serkkunsa kanssa. Hyvin pukki jaksoi pitää isoja poikia sylissä, vaikka ikää lie ukilla jo useampi sata. ?

lasten naamiaisasu
Hämähäkkimiehet ja Iron Man ovat vierailleet joka paikassa jouluaaton jälkeen. ?

Joulusäkkien tullessa lasten silmät tuikkivat kuin tähdet ja vipellys alkoi pakettien nimiä tutkaillessa. Into oli niin suuri, että oman paketin löytyessä kukin alkoi saman tien repiä lahjapapereita pois. Onneksi meitä aikuisia oli Joulupukin apurina, niin saatiin paketit jaettua.

Meidän lasten lempipaketeista paljastui, yllätys yllätys, kuinkas muuten kuin roooliasuja. Sekä Roosa että Eepi saivat hienot Spiderman-asut. Lisäksi Eepille tuli Iron Man -asu ja Roosalle Owlette-asu (eli yksi PJ Masks -hahmoista). Nyt nämä supersankarit ovat seikkailleet kaikkialla, missä olemme käyneet. ⚡️

jouluseimi
Roosa tervehtii Jeesus-lasta seimen äärellä.

Joulun aikaan kävimme tervehtimässä jouluseimessä nukkuvaa Jeesus-lasta. Paavolassa on joka vuosi kaunis havuilla, tähtinauhoilla ja jouluvaloilla koristeltu rakennelma jouluseimineen. Seimeä on mukava käydä katsomassa lasten kanssa. Ihana jouluperinne. ?

Joulun aikaan riittää ihanaa syömistä ja herkuttelua. Tässäpä vielä vinkkinä joulukinkunsulatusjumppaohje a’la Roosa 4v!

joulujumppa
Roosa näyttää mallia, kuinka kinkut ja muut herkut saa sulatettua jumpalla.

? ? ? Mahtavaa uutta vuotta kaikille! ? ? ?

PS: Muita jouluisia tarinoita ja juttuja löydät Joulu-kategoriasta.
PPS: Loppuvuonna kirjaprojektit ja muu elämä on vienyt paljon paukkuja, eikä blogille ole jäänyt energiaa ja aikaa niin paljon kuin aiemmin. Mielessäni olen kirjoittanut joka viikko monta mahtavaa postausta, mutta tänne blogiin asti on ehtinyt päätyä liian harva. Yritän ensi vuonna kirjoittaa useammin.
PPPS: Kuulisin mielelläni kommentteja kirjoituksistani (oliko jotain kivaa vai höpölöpöä tmv.), joten laittakaahan viestejä tulemaan! ?

Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *