Ideoita eteiseen: heijastinseinämä, kirnu mailatelineenä ja pottatuoli


eteinen säilytysratkaisut
Ikkunanurkkauksessa mm. pottatuoli.

Eteinen on kodin tiloista yksi vaikeimmista: mitä useampi henkilö perheessä on, sitä enemmän on takkeja, kenkiä, lakkeja, ulkohousuja, hanskoja, pipoja, hattuja, sateenvarjoja, heijastinliivejä, heijastimia, taskulamppuja ja kaikkea muuta tarpeellista. Saati sitten harrastusvälineitä kuten erilaisia kypäriä (pyöräily, jääkiekko, karting jne.), mailoja, palloja ja pukuja (meillä esim. karting ja Taekwon-Do).

Miten ihmeessä eteisen saisi pidettyä kunnossa ja miten sinne saisi paikan kaikelle?

Meillä ulko-ovesta saavutaan noin kymmenen neliön eteiskuistiin, johon on yritetty järjestää monenlaisia säilytyspaikkoja, kaappeja ja koreja – kaikille ja kaikelle oma paikkansa. Toivottavasti näistä ideoista olisi apua jollekulle toisellekin. ?

eteinen sisäovi
Tervetuloa peremmälle Koikkelaan!

(Tässä ikuisuusprojektissa listoja ja verhotangot uupuvat vielä eteisestä, mutta älkää niistä välittäkö. ?)

Vanhat kokopuiset kaapit ovat kauniita ja kestäviä ja niihin mahtuu paljon tavaraa. Meidän eteiskuistilla on kolme vanhaa puukaappia. Hengarillisessa (enkelikoristeisessa) kaapissa on hengaritakkien alapuolella tilaa koreille, joissa on erilaisia ulkotavaroita kuten frisbeitä ja palloja.

Kaapin päällä on Eepin ja minun Taekwon-Do-laukut – sieltä ne on nopea ottaa harjoituksiin lähtiessä. Viereisessä naulakkokaapissa on takkien alapuolella reilusti tilaa erilaisille kypärille, joita onkin nelihenkisessä perheessä melko paljon.

eteisen sisustus säilytysratkaisut
Kaappiseinä ja Roosan seinäkoukut.

Näiden kaappien alaosissa on valtavan isot laatikot, joissa säilytämme kesäisin talvisia asusteita (pipoja, hanskoja, huiveja jne.) ja talvisin kesäasusteita (lippiksiä, kesähattuja jne.). Sieltä ne saa helposti vaihdettua eteiskaappien koreihin. Kaappien päällä olevissa koreissa säilytetään harvemmin käytettyjä harrastusjuttuja.

Kolmannessa, hyllyllisessä kaapissa on jokaiselle perheenjäsenelle oma hyllynsä – korkeusjärjestyksen mukaan Roosalla alin ja Renillä ylin – ja lisäksi pari yhteistä hyllyä, joilla on mm. sadeasuja. Omilla hyllyillä on jokaiselle omat korit lakeille ja hanskoille, lisäksi on tilaa ulkohousuille ja fleecepaidoille.

eteiskaappi säilytysvinkki
Jokaiselle on oma hylly ja omat korit.

Roosalle ja Eepille on seinillä omat, sopivalla korkeudella olevat seinäkoukut, joihin he voivat laittaa jatkuvasti käytössä olevat takkinsa. Yhden ikkunan alapuolella on tällä hetkellä kaksi hyllyä Roosan ja Eepin kengille – tulossa on kolmannes, jahka saan hankittua kauniit hyllynkannattimet.

Kumppareita ja muita sotkuisempia kenkiä varten on kenkäkaukalo/kenkämatto toisen ulkoparioven edessä – parioven toista puolta käytetään harvemmin.

eteisaula kengät harrastusvälineet
Lasten kenkähyllyt, kenkäkaukalo, karting-asut.

Eteiskuistin kauimmaisessa nurkassa on lähes kattoon yltävä kenkäkaappi, jossa ovat minun ja Renin kengät. Kenkäkaapin sivulla on koukkuja heijastinliivejä ja sateenvarjoja varten. Vieressä, sähköpääkeskuksen edessä, on pystynaulakko, johon on kätevä laittaa kosteat vaatteet kuivumaan. Jos on tulossa vieraita, naulakko tyhjennetään heitä varten.

kenkäkaappi naulakko
Kenkäkaappi ja naulakko.

Yhden kaapistoseinän nurkkaan jää juuri sopiva tila vanhalle korkealle kirnupytylle, jossa säilytetään sähly- ja jääkiekkomailoja, sekä pienemmälle sateenvarjotelineelle, jossa säilytetään pienempiä mailoja, pitkää kenkälusikkaa ja muita pitkiä tavaroita.

mailat säilytysvinkki kirnu
Kirnu ja sateenvarjoteline mailatelineinä.

Heijastimia tarvitaan pimeään vuoden aikaan jatkuvasti ja ne ovat aina hukassa. Miksi kauniit heijastimet pitäisi laittaa kaappiin piiloon, kun seinällä ne ilahduttavat ympäri vuoden? Päätimme Eemil-Eepin kanssa ottaa kapea, vaikeasti hyödynnettävä seinätila ikkunan ja ulko-oven välissä käyttöön ja laitoimme heijastimet siihen pieniin metallikoukkuihin.

heijastimet säilytys seinäkoriste
Heijastimet seinällä.

Aurinkolasit ja aurinkolasikotelot ovat toinen asia, jotka ovat aina hukassa ja väärissä paikoissa. Ikkunan toiselle puolelle jäävään kapeaan kohtaan laitoin erilaisia vanhoja seinäkoreja, joihin kuhunkin mahtuu muutama aurinkolasikotelo. Lisäksi Roosa-Ilonan kaunis rivallinen aurinkolasikotelo on alimpana omassa koukussaan.

Aurinkolasikoteloiden alla on kätevä vanha pottatuoli, jonka kansi aukeaa ja paljastaa ison laatikkotilan. Perusteellisen klooripesun jälkeen tuoli toimii nyt uudessa roolissaan: istuen on tietenkin mukava laittaa kenkiä jalkaan, mutta tärkeä on myös säilytystila, johon voi laittaa hieman likaiset pihatouhuvaatteet odottamaan seuraavaa leikkikertaa.

eteinen säilytysvinkki
Vanhat seinäkorit aurinkolasikoteloille.

Pottatuolin viereen ikkunan alle laitoin kangaspussukoita, joissa on tossuja ja villasukkia.

Kauniin pienen pöydän päällä on puisessa astiassa taskulamppukokoelma valmiina uloslähtöön. Hyllyllä on kori ulkoilukinttaita varten. Kaappiosassa on esimerkiksi puutarhahanskoja pussissa. Kaapin vieressä mustassa korissa on lisää ulkovarusteita kuten pesisräpylöitä.

Eteisen lattia on tehty kivitason paloista. Sommittelin keskelle lattiaa kompassin. Kivilattia on käytössä kätevä: se kestää ja on helppo pitää puhtaana. Lattialämmityksen ansiosta lattia on mukavan lämpöinen ja kuivattaa kengät helposti.

eteislattia kivilattia kompassi
Kivipaloista sommittelemani kompassi.

Näillä järjestyksillä eteinen pysyy suhteellisen siistinä – tai ainakin siistiminen on nopeaa, kun kaikelle on paikkansa. Vielä kun saisi hankittua muutaman seinäkoukun takeille sekä lasten kolmatta kenkähyllyä varten hyllynkannattimet sekä asennettua verhotangot ja loput listat, eteinen olisi vallan ihana ja toimiva. Kahdessa ikkunassa on kauniit ikkunavalot, jotka on ihana sytyttää illalla vastaanottamaan kotiintulijoita. ?

Mukavia pimeneviä iltoja!
? ? ? Muistakaahan heijastimet! ? ? ?

Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *