Terveellisiä ja herkullisia nokkoslettuja, nam!


ruokaohje nokkosletut
Nokkosohukaiset maistuvat herkullisilta!

Oletkos jo maistanut nokkoslättyjä? Nämä herkulliset ohukaiset käyvät paitsi herkutteluhetkiin, myös vaikka lounaaksi tai illalliseksi. Niitä voi syödä hillon tai marjojen ja kermavaahdon kanssa, kuten normaaleja lättyjä, tai ruokaisampana versiona vaikka smetanan ja kalan tai paistetun jauhelihan ja juustoraasteen kanssa. Herkkusuina tykkäämme lasten kanssa eniten nokkosohukaisista hillon kanssa, slurps! ?

Herkullisten lättyjen turvin saa lapsetkin syömään vitamiinipitoisia nokkosia! Ainakin meillä lapset ovat huonoja syömään mitään kasviksia… Mutta lätyistä ei tarvitse paljastaa, mitä ne sisältävät. ? Meillä harrastetaan siis piilokasviksia – mietin aina, mihin saisin piilotettua tervellisiä ja vitamiinipitoisia juttuja. Esimerkiksi surrautuskeittoon saa piiloon vaikka mitä! ?

nokkosletut taikina
Nokkoslättytaikina

Nokkosissa on runsaasti C-vitamiinia, karoteeneja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Ja luontohan on nokkospuskia väärällään, kun vain etsii oikeista paikoista! Syöntiin tarkoitetut nokkoset kannattaa kerätä puhtailta paikoilta. Navettojen seinustat ja muut hyvin ravinteikkaat paikat kannattaa unohtaa, koska nokkonen sitoo itseensä nitraatteja.

Nokkoset kannattaa kerätä nuorina, kun ne ovat noin 5-10 senttiä pitkiä eli keväällä tai alkukesästä. Myöhemmässä vaiheessa voi käyttää lehtiä, kunhan nokkonen ei vielä kuki. Jos haluaa nokkosherkkuja koko kesän, nokkospuskat voi niittää välillä lyhyeksi, jolloin saa taas kohta uutta, nuorta kasvustoa. Kannattaa muuten käyttää kerätessä kunnon hanskoja ja pitkähihaista paitaa, jos ei halua nokkosihottumaa! ?

Ennen käyttöä nokkoset kannattaa huuhdella kylmällä vedellä ja ryöpätä eli kiehauttaa 1-5 minuutin ajan. Kiehauttamisen jälkeen huuhtele nokkoset kylmällä vedellä, jotta kypsyminen lakkaa. Tämän jälkeen nokkoset eivät enää polttele, vaan niitä voi käsitellä ja syödä. Painele nokkosista vedet pois ja hienonna veitsellä, silppurilla tai sauvasekoittimella. Ryöpättyjä nokkosia voi pakastaa vaikkapa palloksi puristettuna.

hortoilu nokkosten ryöppäys
Nokkoset kannattaa ryöpätä ennen ruoaksi käyttämistä.

Huom: nokkosvesi on ravinteikasta kasteluvettä kukille, joten käytä keitinvesi kasteluun! Nokkosvedellä voi myös torjua kirvoja suihkuttamalla sitä suoraan kasveihin.

Ja tässä herkkuohje:

Nokkosletut

2 munaa
1-2 dl ryöpättyjä ja hienonnettuja nokkosia
4 dl maitoa
2 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
1 dl vehnälesettä
1 tl suolaa
2 rkl ruokaöljyä tai sulatettua voita

Paistamiseen voita.

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi.

Kuumenna lettupannu ja lisää voita ennen lettujen paistamista.
Tee ohuita lättyjä ja paista kullan ruskeaksi molemmin puolin.

Kumppaneita nokkoslätyille:
– marjahillo tai marjat (+ kermavaahto), slurps ?
– smetanaa ja kalaa
– paistettua ja hyvin maustettua jauhelihaa sekä juustoraastetta

Ja ei kun herkuttelemaan! ???

??? Herkullisia hetkiä kaikille! ???

Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *