Kaseiinimaalatut tapetit sabluunalla


värikäs koti itse maalatut tapetit
Kaseiinimaalattua seinää valmiissa olohuoneessa. Kaseiinimaali on terveellinen, hengittävä ja myrkytön sisämaali.

Kerroin joulun alla muistoja olohuoneen pinkopahvin laittamisesta. Kesällä 2008 oli lopulta vuorossa olohuoneen seinien tapetointi.

Olin haaveillut jo pidemmän aikaa oman tapetin maalaamisesta, joten suunnittelin kuvion ja tein sabluunat piirtoheitinmuovikalvoihin. Kuvioiden lisäksi päädyin pystyraitoihin.

Innostuin omien maalien tekemisestä, joten päätin kokeilla kaseiinimaalin tekemistä ja sillä maalaamista.

Itse maalausurakka olikin melkoinen… Aikataulut painoivat päälle ja olin töissä viikot, joten jouduin sattumien summasta heräämään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, olikohan kello neljä vai vielä vähemmän, ja maalasin siitä iltamyöhään asti.

maaliohje kaseiinimaali sabluuna
Kaseiinimaalilla voi maalata suoraan pinkopahville.

Rojahdin maalausurakan jälkeen väsyneenä sänkyyn ja aamulla töihin. Mutta sain kuin sainkin urakan tehtyä! Ja vieläpä kunnialla! ? Meinasi kyllä usko loppua välillä…

Kaseiinimaalin tekeminen oli mukavaa puuhaa ja helppoa, kun sai vain tarvikkeet hankittua. Kaseiinijauhetta löysin eräästä verkkokaupasta. Kyseinen jauhe on maidon heraosaa eli hyvinkin turvallinen ja luontoystävällinen aine siis ☺.

Eri värisiä pigmenttipurkkeja tilasin verkkokaupasta ison läjän, koska innostuin tekemään monenlaisia maaleja itse. Sävyjen sekoittaminen on ihanaa puuhaa!

Kaseiinimaalipinta kosketuskuivuu onneksi nopeasti, joten ehdin hyvin koristemaalata seinät noin 16-17 tunnin aikana. Kuivuminen lopulliseen kuosiin kestää parisen viikkoa, minkä jälkeen pinta kestää pyyhkimistä.

Valmis maalipinta on himmeä ja mielestäni hyvin kaunis. Koska liuottimia ei käytetä, maali sopii hyvin allergikoille ja astmaatikoille ja on luontoystävällinen. Välineiden pesuun riittää pelkkä vesi tai saippuavesi.

kaseiinimaalilla maalattu seinä tapetti
Itsetehty kaseiinimaali on luonnonmukainen ja sopii hyvin astmaatikoille.

Kaseiinimaalilla maalataan ohuita läpikuultavia kerroksia, joten jouduin pohjamaalaamaan pinkopahvin neljä-viisi kertaa ennen kuin olin tyytyväinen siihen. Pohjamaalauksen tein töpöttämällä pesusienellä – näin sain elävän pinnan. Lisäksi elävyyttä tuo se, että jokainen eri kerros pohjamaalia oli hieman eri sävyistä.

Kanervan värisen pohjan päälle maalasin pystyraidat leveällä pensselillä, vapaalla kädellä – näin sain eläväiset raidat. Lopuksi töpötin tekemieni sabluunoiden avulla kuviot raitojen sisälle.

Itse pidän valmiista lopputuloksesta todella paljon. Sävy onnistui mielestäni tosi hyvin ja etenkin talvihämärällä hämyvalaistuksessa olohuoneessa on aivan ihana tunnelma.

Suosittelen lämpimästi kaseiinimaalin kokeilemista ja omien tapettien tekemistä! Puuha oli ihanaa ja olohuonetta ja sen tunnelmaa osaa arvostaa, kun sen eteen on nähnyt vaivaa ☺

ohje kaseiinimaali
Sabluunalla maalattu tapetti suoraan pinkopahville.

Kaseiinimaalin ohje

1 l vettä
1 dl kaseiinijauhetta
1 tl soodaa tai booraksia (käytin soodaa)
1 dl pellava- tai soijaöljyä (käytin pellavaöljyä)

Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Maali sopii puu-, rappaus- ja tasoitepinnoille, kuitulevylle, tapetille jne.

(Ohje: www.puuproffa.fi)

Lisää maaliohjeita seuraa myöhemmissä blogikirjoituksissa ☺ 


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *