Matkavinkkejä lapsiperheille osa 1: 5 hienoa linnaa Suomessa ja muualla Euroopassa


kotimaan matkailu lasten kanssa
Linnanherra Eemil-Eepi! Kuvat on otettu Olavinlinnan Pikku Herttuan salissa. Olavinlinna on Eepin kaikkien aikojen suosikkipaikka, arvaatkos miksi? ⚔♚

Mitä tehdä lasten kanssa lomalla ja matkoilla? Yksi hieno vaihtoehto on tutustua lasten kanssa erilaisiin linnoihin! 🏰

Usko tai älä, linnat innostavat lapsia: linnoissahan on asunut kuninkaita, kuningattaria, linnanherroja, linnanneitoja, ritareita ja muita mahtavia hahmoja! Eihän sellaisesta voi tulla tylsää tarinaa?

Linnat ovat usein hienoja, koristeltuja paikkoja, joissa voi kuvitella neitojen, herrojen, ritarien ja kuninkaallisten kulkeneen. Saattaapa löytyä kultaisia yksityiskohtiakin, jotka kiinnostavat Roope sedän oppipoikia kuten Eemil-Eepiä. 👑

Meidän lapset rakastavat kaikenlaisia seikkailuja, ritarijuttuja, kuninkaallisia, naamiaisia ja muuta mahtavaa. Niinpä Eepi ja Roosa-Ilona ovat onnesta soikeina päästessään kiertämään Oikeisiin Linnoihin. Vielä kun saa itse pukeutua sopiviin varusteisiin, kuten ritariksi! ⚔

Tässä joitain linnoja, joissa Eepi ja Roosa ovat tähän mennessä päässeet käymään. Suosikkipaikka on Savonlinnassa sijaitseva Olavinlinna. Sinne etenkin Eepi olisi halunnut heti takaisin uudelleen! Sinne siis tiemme käy toistekin.

kotimaan matkailu lasten kanssa
Lapset tykkäsivät leikkiä Olavinlinnassa ritareita! Muistoksi hienosta vierailusta ostettiin molemmille puiset miekat.

Tässä blogipostauksessa esiteltävät viisi linnaa:

  • Olavinlinna, Savonlinna
  • Turun linna, Turku
  • Bledin linna, Bled, Slovenia
  • Concepción linna, Cartagena, Espanja
  • Schlossbergin linna, Graz, Itävalta

Maailma on täynnänsä toinen toistaan hienompia linnoja – katso esim. Neuschwansteinin linna Saksassa, Mosznan linna Puolassa, Versailles Ranskassa ja Man Singh palatsi Intiassa – joten nähtävää ja koettavaa riittää loppuiäksi. 😍

Olavinlinna, Savonlinna

kotimaan matkailu lasten kanssa
Matkalla Olavinlinnaan lasten kanssa. Tutustuminen linnaan kannattaa aloittaa kävelemällä rantapuistossa, josta on hienot näkymät linnaan.

Olavinlinna on yksi Suomen tunnetuimmista paikoista ja se kerää matkailijoita sekä Suomesta että ulkomailta. Eikä ihme – Olavinlinnaan kannattaa matkata ainakin kerran elämässään. 👍 Eri vuorokauden ja vuodenaikoina – keskikesän poutapilvien keskellä tai syksyn kuutamolla iltavalaistuksessaan – linna näyttäytyy erilaisissa tunnelmissa.

Kävimme lasten kanssa Olavinlinnassa heinäkuussa. Savonlinnan Oopperajuhlat olivat alkamassa samana päivänä, kun vierailimme linnassa, mutta väkeä ei ollut silti paljoa linnassa, ihme kyllä.

Osallistuimme Olavinlinnan opastetulle kierrokselle, jolla kuulimme hienoja tarinoita ja saimme tutustua yhteen linnan torneista. Torneihin ei pääse sisään kuin opastetuilla kierroksilla, joten kierrokseen kannattaa osallistua.

kotimaan matkailu lasten kanssa
Olavinlinnan opastetulla kierroksella pääsee kapuamaan yhteen torniin sisälle. Lapsille olisi tarjolla oma opaskierroksensa. Me kävimme normaalilla kierroksella, mutta hyvin lapset jaksoivat kuunnella.

Olavinlinnassa on kierroksia sekä lapsiperheille että aikuisryhmille. Me osallistuimme tavalliselle kierrokselle, joka sattui sopivasti alkamaan juuri, kun saavuimme linnaan. Eepi ja Roosa jaksoivat kuunnella hyvin, vaikka sisältöä ei oltukaan suunniteltu lapsille.

Olavinlinnan torniin nouseminen oli lasten mielestä jännittävää. Torniin johtavat kivestä rakennetut kierreportaat, jotka ovat aika jyrkät. Heikkopäisempää saattaa hieman hirvittää.

Paras osa Olavinlinnasta oli Roosan ja etenkin Eepin mielestä kuitenkin Pikku Herttuan sali, jossa sai tutustella monella tavalla konkreettisesti linnan elämään.

kotimaan matkailu lasten kanssa
Olavinlinnan Pikku Herttuan salissa oli mahtavia ritarin varusteita testattavaksi. Ja Eepi oli onnellinen! Hän muistelee vieläkin kaiholla tuota Ihanaa Päivää.

Salissa oli monenlaisia aikakauden vaatteita kuten linnanneitojen ja palvelijoiden pukuja. Eepin mielestä parasta olivat ritarin ja kuninkaan vaatteet ja varusteet, joita testattiin ahkerasti, kuten kuvistakin näkee.

Roosa oli sen verran pieni, että vaatteet olivat hänelle aivan liian suuria ja painavia, joten hän keskittyi esimerkiksi suureen karttapalapeliin. Herttuan salissa oli monenmoista hauskaa lapsille ja lapsenmielisille – kannattaa tutustua. 👍

kotimaan matkailu lasten kanssa
Roosa teki mielellään palapeliä, jossa oli vanha kartta hassuine kuvituksineen kuten merihirviöineen. Ensimmäisessä kuvassa linnan asukkaita. Huomaatko kuvassa jotain erikoista? 😏

Olavinlinnan historiaa lyhyesti: taistelujen melskettä ja vankeja

Olavinlinnan perusti Viipurin käskynhaltijana toiminut ritari Erik Akselinpoika Tott vuonna 1475. Linnan sijainti kahden vesireitin risteyskohdassa, jyrkällä kalliosaarella, on erinomainen puolustuksellisesti.

Vuosien ja vuosisatojen aikana Olavinlinnassa on käyty monia taisteluita. Esimerkiksi kesällä 1714 linnan väki antautui venäläisille piirityksen päätteeksi. Olavinlinnassa on toiminut varuskunta vuoteen 1847 asti ja sen jälkeen hetken tutkintovankilana.

Olavinlinnassa on riehunut tulipalo kahteen otteeseen 1870-luvulla, minkä jälkeen valtio otti hoitaakseen linnan muinaismuistona.

kotimaan matkailu lasten kanssa
Olavinlinnassa on jännittäviä paikkoja ja juttuja. Eepi-ritari soittaa hälytyskelloa. Roosa seisoo tornin asuinhuoneessa sekä ihmettelee kaupungille aukeavaa näkymää. Pupu reissaa turvallisesti omassa repputuolissaan. 😍

Maailmankuulu oopperalaulaja Aino Ackté keksi pitää oopperajuhlia Olavinlinnassa 1910-luvulla. Vuotuiset Savonlinnan oopperajuhlat Olavinlinnassa aloitettiin vuonna 1967.

Lisää tietoa Olavinlinnan historiasta löydät Kansallismuseon sivuilta.

Turun linna, Turku

kotimaan matkailu lasten kanssa
Turun linnaan tutustumassa. Eemil-Eepi ihailee hienoa mukulakivipihaa.

Turun linna on toinen Suomen tunnetuimmista paikoista ja todellakin käymisen arvoinen. 👍

Turun linnassa kävimme Roosan ollessa vajaan vuoden ikäinen. Jostain kumman syystä en löytänyt vierailusta kuin pari kuvaa. Kävimme kyllä linnassa sisällä ja kiertelimme sen hienoissa saleissa.

Turun linnassa kulkeminen on erikoista – välillä ollaan ylhäällä, välillä alhaalla, välillä erikoisilla välitasanteilla. Matka tuntuu poukkoilulta labyrintissä! Ilman opastauluja voisi olla hieman hukassa. Linnan sokkeloisuus johtuu kuulemma monista pommituksista, joiden johdosta linnaa on korjailtu monia kertoja.

Turun linnan eräästä salista on tehty askarteluhuone, jossa mekin kävimme touhuamassa. Lapset askartelivat peilit liimaamalla kullan ja hopean väriseksi maalattuja makaroneja hopeanhohtoisen pahvilautasen ympärille. Eepi taiteili lisäksi hienon lipun.

Turun linnassa on lapsille hieno pikkuritarikierros, jossa etsitään aarteita, kuunnellaan tarinoita ja lopuksi ritareiksi puetut lapset lyödään ritareiksi! Linnavierailullamme aikataulut eivät osuneet yksiin kierroksen kanssa, mutta ehkä joku päivä.

Turun linnassa on tarjolla muutakin mielenkiintoista: Turun linnan turnajaiset ja Keskiaikapäivä Turun linnassa. Taitaa olla Turun linnan kierroksia luvassa tulevaisuudessakin. 👌

kotimaan matkailu lasten kanssa
Eepi ja Roosa askartelivat Turun linnassa hienot lipun ja peilin.

Turun linnan historiaa lyhyesti: vankila ja renessanssiajan hovi

Turun linnan tarina alkoi leirikastellista, joka rakennettiin 1280-luvulla. Paikka oli silloin saarella, sillä vesi on sittemmin laskenut yli 3 metriä.

Vaasa-kuninkaiden aika 1500-luvulla oli Turun linnan loisteliainta ja tapahtumarikkainta aikaa. Puolustus muutettiin päälinnan ulkopuolelle, joten päälinna muutettiin asuinpalatsiksi.

Osa linnasta on lähes aina ollut vankilana. Viimeiset vangit siirrettiin Kakolaan vuonna 1891.

Juhana Herttuan asuessa Turun linnassa 1556-1563 elettiin linnassa loisteliasta renessanssityylistä hovielämää. Juhanan vaimo, Puolan kuninkaan tytär Katarina Jagelionica toi mukanaan Turun linnaan mm. jalokiviä, kultaa ja globeliineja. Turun linnassa vietettiin juhlia ja järjestettiin turnajaisia.

Turun linnasta on tuhoutunut osia monissa sodissa. Keskiajalla viholliset piirittivät linnaa ja yrittivät rikkoa sitä muurinmurtajien avulla. Pisin piiritys (vuonna 1364) kesti peräti kahdeksan kuukautta ja loppui vihollisen sytytettyä linnan tuleen.

Tykkien tultua osaksi sodankäyntiä Turun linna muuttui vanhanaikaiseksi: sitä oli helppo pommittaa ympäröiviltä kukkuloilta. Tuhoisin Turun linnan pommitus oli vuonna 1941. Tuolloin kaksi linnan katolle osunutta pommia aiheutti tulipalon, joka tuhosi kaikki linnan puurakenteet.

Lisää Turun linnan historiaa löydät Turun linnan sivuilta.

Bledin linna, Bled, Slovenia

Sloveniassa lasten kanssa
Bledjärven rannalla, omalla saarellaan, korkealla kalliotörmällä sijaitsee hieno linna. Bled on Slovenian tunnetuimpia ja suosituimpia paikkoja kauniiden maisemien vuoksi. Eepin mielestä linnan hienoin anti oli ritarivarusteet kuten haarniska.

Bledin linna näyttää romanttiselta seisoessaan ylväästi kalliokielekkeellä, kauniin järven yläpuolella. Myös näkymät linnasta ympäröivälle järvialueelle ovat mahtavat. Suosittelemme aluetta. 👌

Kiipesimme Eepin kanssa Bledin linnaan kukkulaa mutkittelevien polkujen ja portaiden kautta. Linna sijaitsee yli 100 metrin korkeudella, joten portaita ja kiivettävää riitti mukavasti – eri lähteiden mukaan 200-400 porrasta. Hyvin Eepikin silti jaksoi.

Roosa matkasi vaunuissa, joten häntä ei kävelyreittiä perille saatu. Reni lähtikin Roosan kanssa autolle ja ajoi pitempää reittiä ylös linnan parkkipaikalle. Linnaan pääsee siis tutustumaan myös huonompijalkainen ajamalla suoraan ylös.

Sloveniassa lasten kanssa
Lähtiessämme Bledin linnaan sää muuttui yhtäkkiä pilviseksi, mutta onneksi sadetta ripotteli vain hetken aikaa. Sää vuorien välissä tuntuu muuttuvan nopeasti.

Ennen linnaan tutustumista uimme suoraan linnan alapuolella olevilla uima-altailla: järven rantaosaan on laitettu uima-allasmaisia kehikoita, joiden sisäpuolella lapsetkin voivat turvallisesti uida.

Kuten kuvista näkyy, Eepille jäi uimapaitakin lähtötohinoissa päälle. Juuri, kun lopettelimme uintia ja aioimme lähteä linnaa kohti, alkoi satamaan. Mutta onneksi kuuro meni yhtä nopeasti ohi kuin tulikin ja pääsimme Eepin kanssa kävely- ja porrasreitille.

Linnan sisällä on museo, jossa esitellään Bledin historiaa. Mielenkiintoisin juttu Eepin mielestä oli tietenkin ritarihaarniska ja muut ritarivarusteet.

Linnan piha-alueella oli seppä, jonka avustuksella sai lyödä oman muistokolikon. Eepikin pääsi kokeilemaan sepän työtä – se oli hieno elämys se. Muistoksi jäi sekä Eepille että Roosalle oma hieno kolikko.

Bledin linnan historiaa lyhyesti: maanjäristyksen runnoma tuplarakennelma

1000-luvun vaihteessa Bledin linnan paikalla oli pelkkä muurien ympäröimä torni. Ensimmäinen linna rakennettiin 1010-luvulla. Keskiajan loppupuolella linnaan rakennettiin lisää torneja ja puolustusta paranneltiin.

Slovenia Bledin linna
Bledin linnasta on huikeat näkymät järvelle, Bledin kaupunkiin ja vuoristomaisemiin.

1500-luvulla linna kärsi pahoin maanjäristyksessä. Nykyinen ulkoasu on peräisin tuhon jälkeisistä korjauksista.

Bledin linnassa on tuplarakenne: linnan sisäosa rakennettiin linnanherrojen asuttavaksi, kun taas linnan ulko-osassa oli palvelijoiden asuntoja.

Lisää tietoa Bledin linnasta löydät esimerkiksi Bledin sivuilta.

Ajoimme muuten Blediin pikkuteitä Itävallan Villachista. Tie kiemurtelee pitkin vuoristoa ja maisemat ovat mahtavat! Suosittelemme! 👍 

Concepción linna, Cartagena, Espanja

Espanjassa lasten kanssa Cartegena
Concepción linna (oikea kuva, keskellä näkyvät laatikot) näkyy hyvin läheiseltä kukkulalta, jolla on vanhoja raunioita kuten vanha, pyöreä torni.

Concepción linna (espanjaksi Castillo de la Concepción) on Cartagenan keskustassa Murcian maakunnassa. Linna näyttää ihmeen modernilta – siinä on kuin kaksi laatikkoa päällekäin – mutta on itse asiassa vanha, 1300-luvulta.

Oikeastaan hienointa Concepción linnassa on näkymät muualle. Jännitys alkaa maisemahississä, jolla pääsee nousemaan linnakukkulalle. Pääsee kukkulalle toki kävellenkin kiemurrellen mutkaista tietä pitkin, mutta hissi on sinällään hieno kokemus.

Lapsia taisi jännittää aika paljon hississä ja sen jälkeisessä siltakäytävässä, jonka seininä on vain säleikkö. Itseäkin alkoi pelottaa käydessäni lyhyessä, kapeassa ulokkeessa hissin vieressä. 😱

Espanjan Cartagenassa lasten kanssa
Concepción linnakukkulalle pääsee maisemahissillä, joka on ainakin lapsille ja meille korkeanpaikan kammoisille jännittävä kokemus!

Säleikköseinien välistä olisi hyvin mahtunut tipahtamaan tavaroita. Kulkiessani käytävällä Eepin lompakko kädessä (joka jostain syystä oli sillä hetkellä minulla, eikä Eepin taskussa), Eepi tuumasi, että pitikin antaa sinulle kömpelölle tuo lompakko! Mutta onneksi mitään ei tipahtanut alas, ei edes minulta! 😅

Hissistä selvittiin sekä ylös että aikanaan alas. Linnan piha-alueella ja tasanteilla oleili riikinkukkoja siellä täällä ja olipa siellä lintulampikin. Ylös linnaan käveltiin vielä joitakin portaikkoja pitkin.

Linnan sisällä on museo, jossa kerrotaan Cartagenan historiasta. Linnan muuria pääsee kävelemään ympäri – näkymät ovat hienot ympäri Cartagenaa.

Espanjassa lasten kanssa
Concepción linnasta on hienot näkymät ympäri Cartagenaa.

Concepción linnan historiaa lyhyesti: keskeneräinen ja osin tuhottu kierrätysrakennus

Cartagena on kaunis, vanha satamakaupunki, joka on perustettu 300-luvulla ennen Kristusta. Ympäri kaupunkia ja sen kukkuloita löytyy erilaisia linnoja ja linnoituksia, sillä Cartagena on aina ollut tärkeä merivoimakeskus.

Concepción linnan rakentaminen aloitettiin 1200-luvulla käyttäen alueelta löytyviä Rooman aikaisia raunioita ja roomalaisia hautakiviä. Linnan kivet ovat siis vielä vanhempia kuin itse linna – silloista kierrätystä!

matkailuvinkkejä lapsiperheille
Concepción museossa on mm. ritarihaarniska sekä Cartagenan perustajan, kenraali Hasdrubalin (Hasdrubal El Bello eli Hasdrubal the Fair), patsas.

Linnan rakentaminen jäi kesken rakennuttajien hävitessä taisteluita. Linna oli puolustuksellisesti tärkeä 1500- ja 1600-luvuilla, mutta 1700-luvulla sen merkitys hävisi. Linnaa jopa hävitettiin osittain 1800-luvulla, joten se ei enää ole siinä muodossaan kuin se aikoinaan oli.

Linnakukkula muutettiin kaupunkipuistoksi 1920-luvulla. Linnan sisäosa muutettiin museoksi.

Lisätietoja Concepción linnasta löytyy mm. castles.nl-sivustolta.

Cartagenassa on myös linnamaisempi linna, tai oikeammin linnoitus, torneineen. Siellä emme ole ehtineet käydä, mutta eiköhän joku päivä tie johda sinne. 🏰

Schlossbergin linna, Graz, Itävalta

matkailuvinkkejä lapsiperheille
Schlossbergin linna sijaitsee kukkulalla, jonne johtavat kiemurtelevat portaat. Grazin kuuluisin rakennus lienee kukkulalla sijaitseva kellotorni. Eepi innostui linnassa olevista tykeistä.

Schlossbergin linna sijaitsee Grazissa, Itävallan toiseksi suurimmassa kaupungissa. Roosa oli Itävallan reissullamme vasta 1,5-vuotias, joten matkasimme kukkulalle matkarattaiden kanssa autotien reunaa. Kuvassa näkyvät kukkulalle vievät kiemurtelevat portaat (260 porrasta) jäivät siis testaamatta.

Schlossbergin linnaan pääsee myös maanalaisella hissillä sekä hieman erikoisemmalla vehkeellä, mutta siitä myöhemmin tässä matkavinkkisarjassa. 😊

Eräs Grazin kuuluisimmista rakennuksista on pieni kellotorni, joka sijaitsee Schlossbergin linnakukkulalla. Kellotorni on hyvä maamerkki ja toimii Grazin tunnuksena.

matkailuvinkkejä lapsiperheille
Schlossbergin linnakukkulalta on loisteliaat näkymät ympäri Grazia. Vasemmanpuoleisessa kuvassa keskellä näkyy itämaistyylinen paviljoki.

Schlossbergin kukkulalla sijaitseva puisto on kaunis pensaineen ja kukkaistutuksineen. Matkalla kukkulan laelle on hieno itämaistyylinen paviljonkin, jonne voi istahtaa ja vaikka syödä eväitä, kuten me teimme.

Näkymät kukkulalta ympäri Grazia ovat hienot. Jo niiden takia kannattaa kavuta Schlossbergiin.

Schlossbergin linnan historiaa lyhyesti: kaupunkilaisten pelastama linnoitus

Schlossbergin kellotorni sekä Schlossbergia ympäröivä 400-metrinen linnoitus on rakennettu 1500-luvulla. Kukaan ei ole pystynyt valloittamaan Schlossbergia.

Itävallan Grazissa lasten kanssa
Matkalla Schlossbergin linnaan löytyi hieno valtaistuin lapsille! Mikähän tarkoitus tällä lienee oikeasti ollutkaan?

Vuonna 1809 Schlossberg oli lähellä joutua tuhotuksi Napolin voittaessa Habsburgin suvun, mutta Grazin asukkaat pelastivat tilanteen. Kaupunkilaiset joutuivat maksamaan suuria summia ranskalaisille, jotta he eivät Napoleonin käskystä tuhoaisi Schlossbergin rakennuksia.

1800-luvun puolivälissä Schlossbergin kukkula muutettiin romanttiseksi puistoksi, mikä se on tänäkin päivänä.

Lisää Schlossbergistä voit lukea mm. Grazin turistisivuilta.

🏰 ⛲ 🏯 Lumoavia matkoja linnoihin lasten kanssa! 🏯 ⛲ 🏰

PS: lisää vinkkejä lapsen kanssa matkaaville tulossa! Pysy kuulolla! 😘

Voisit tykätä myös näistä:


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

2 Replies to “Matkavinkkejä lapsiperheille osa 1: 5 hienoa linnaa Suomessa ja muualla Euroopassa

  1. Upeat kuvat ja antoisa linnakierros. Kiitos.
    Ihanaa, että olette vieneet lapsia näihin paikkoihin. Heillä riittää muisteltavaa vielä pitkään reissun jälkeenkin.
    Oikein hyvää juhannusta teidän perheelle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *