Matkavinkkejä lapsiperheille osa 3: kaupunkiseikkailut kävellen bongaillen poliiseja, patsastellen patsaita, temppuillen ja herkutellen!


perhe toreilla Suomessa ja maailmalla
Lasten kanssa matkustavien vinkeissä edetään nyt kävelyretkiin kaupungeissa. Esimerkiksi toreilla ja turuilla on kiva juoksennella ja hassutella, oli sää mikä tahansa! Kuvissa ollaan reissussa Raahessa, Kuopiossa ja Itävallan Grazissa. Lisää vinkkejä jutussa!

Mitä tehdä lasten kanssa kaupunkilomalla? Tästä löydät testattuja vinkkejä lapsiperheen kaupunkimatkoihin!

Lasten kanssa kaupunkikohteissa matkustaessa kannattaa varata aikaa kävelyretkiin. Päivä kaupungilla käyskennellen hurahtaa katsoessa ja ihmetellessä kaikkea hauskaa, uutta ja mahtavaa.

Monet aikuisille arkiselta tuntuvat jutut, joita ei välttämättä edes huomioi, voivat olla lapsille tosi jännittäviä ja ihmeellisiä. Kävelyretkellä ei koskaan tiedä, mihin törmää. Kannattaakin kulkea avoimin mielin ja katse valppaana! Katsokaa ja ihmetelkää maailmaa lapsen silmin! ?

Kun on paljon uutta nähtävää, lapsi ei välttämättä huomaa kaikkea. Niinpä kannattaa välillä sanoa ”Vau, katsopa mikä tuolla on!” ja herättää lapsen kiinnostus uusia juttuja kohtaan.

lapset syövät jäätelöä
Jäätelö maistuu säällä kuin säällä! Sekä Suomen kylmissä kesäsäissä, kuten vuoden 2017 kesällä Outokummussa, että lämpimässä auringonpaisteessa kuten Itävallan Wienissä (kuva vuodelta 2016)!

Lasten kanssa ei kannata pitää kiirettä, vaan antaa heidän rauhassa määrätä tahdin. Välillä voi pysähdellä katsomaan jänniä juttuja, kiipeillä tai parkourata (eli leikkiä) jossain tai vaikka pysähtyä kahville ja munkille tai jäätelölle. ?

Toisaalta kannattaa muistaa, että lapset eivät jaksa olla yhdessä paikassa kovin kauaa. Jos haaveissasi on istuskella kaikessa rauhassa vaikkapa kahvilan terassilla kaupungin vilinää katselemassa, voit heittää haaveillesi hyvästit – jollei kahvilassa sitten ole lasten leikkipaikka, jolloin HEITÄ ei saa sieltä millään ilveellä pois! ?

Turvallisia paikkoja lasten kanssa ovat esimerkiksi kävelykadut, torit, puistot – niissä lapset saavat rauhassa juoksennella, eikä tarvitse varoa autoja. Lapsilla pitää olla jatkuvasti hauskaa tekemistä ja katsomista, etteivät he ala kitisemään. Ainakin näin on meidän touhukkaiden kanssa!

lapsi juoksee kaupungilla
Turvallisilla paikoilla, joissa ei ole vaaraa autoista, lapsen voi antaa juoksennella, temppuilla ja parkourata. Tässä mallia näyttää Eepi 4-vuotta, paikkana Murcia Espanja vuonna 2014.

Juotavaa ja syötävää kannattaa tarjota lapsille riittävästi etenkin kuumina päivinä. Ja mikäs sen helpompaa hoitaa, koska kaupungit ovat yleensä täynnä kahviloita, jäätelökojuja ja muita herkkupaikkoja.

Paitsi jos satut olemaan liikenteessä siesta-aikaan Etelä-Euroopassa, kuten Espanjassa, jolloin auki olevan paikan löytäminen on työn ja tuskan takana – koettu on monta kertaa. Kannattanee pitää varalta mukana jotain pientä naposteltavaa ja etenkin juotavaa.

kaupunkimatkailu lasten kanssa
Lomalla saa herkutella – ja herkkupaikkojahan kaupungeissa riittää! Roosa ihmettelee Sacher-kakkua, jota maisteltiin missäs muualla kuin Itävallassa. (Kuvat vuodelta 2017.) Sieltä myös toinen kuva: Eepi haukkaamassa jättijäätelöä! Kolmannessa kuvassa Eepi istuu hauskassa pikkukahvilassa Espanjan Murciassa. (Kuva vuodelta 2014.)

Tässä blogipostauksessa annetaan vinkkejä seuraaviin juttuihin, joihin voi törmätä missä päin maailmaa tahansa:

 • Bongaa poliisiauto ja poliisi! ?
 • Leiki puistojunalla, tsuku-tsuku ?
 • Pärskeitä suihkulähteellä ⛲
 • Patsastele patsaita ja muuta julkista taidetta ?
 • Katsasta rakennuksia ja rauniota ⛰
 • Tallaile kauniita kävelyreittejä kuten rantakatuja ja kukkuloita ?
 • Sulosointuja katusoittajilta ja muita esiintyjiä ?
 • Ihastele erikoisia näyteikkunoita ?
 • Jännitystä kävelytunneleissa ?
 • Odottamattomat vastaantulevat erikoisuudet ?

Mitäs erikoisuuksia vastaamme on tullutkaan? Missä kävelytunnelissa Eepi ja Roosa ovat jännittäneet? Mitä esiintyjiä on ihailtu? Lue eteenpäin niin selviää! 

Tässä blogipostauksessa Eepi ja Roosa kävelyseikkailevat seuraavissa paikoissa:

 • Espanja: Cartagena, La Manga, Los Alcazares, Murcia
 • Itävalta: Graz, Villach, Wien
 • Slovenia: Bled
 • Suomi: Helsinki, Kuopio, Oulu, Outokumpu, Raahe, Turku

Bongaa poliisiauto ja poliisi! ?

kaupunkimatkailu lasten kanssa
Vau mitä poliisiautoja! Eepi 4-vuotta onnellisena hienon poliisiauton vieressä. Roosa 3-vuotta pääsi poseeraamaan peräti kahden poliisisetän kanssa! Molemmat kuvat Espanjan Murciasta, vuosilta 2014 ja 2018.

Meidän lapsille poliisiautot ovat mahtavuutta – etenkin ulkomailla nähdyt erilaiset poliisiautot. Kaupungilla kulkiessa poliisiautoja voi nähdä vilahtavan ohi. Hyvällä tuurilla löytyy pysäköity poliisiauto vieläpä ystävällisten poliisien kanssa!

Roosasta ja etenkin Eepistä, joka on ehtinyt matkustaa useammin, on monia kuvia poliisiautojen kanssa. Roosa pääsi peräti samaan kuvaankin kivojen poliisien kanssa! Voi sitä ilon ja jännityksen määrää!

Varmaan moni lapsi haaveilee poliisien ammatista, joten mikäs mukavampaa kuin tavata kyseisen ammatin edustajia ja heidän hienoja kulkupelejään. Kun vielä moottoripyöräpoliisin tapaisi! ?

lasten kanssa kaupungilla
Espanjan Policia sekä Itävallan Wienissä bongattu Polizei.

Toinen mahtijuttu olisi ambulanssit ja paloautot, mutta yleensä ne suhahtavat niin nopeasti ohi, ettei niitä ehdi paljoa ihailla. Harvemmin niihin törmää parkissa missään, jos ei mene varta vasten käymään paloaseman lähettyvillä kuikkimassa autoja.

Leiki puistojunalla, tsuku tsuku! ?

kaupunkimatkailu lasten kanssa
Espanjan Los Alcazaresista löytyvää Marques de Polargue -junaa on pitänyt käydä tervehtimässä moneen otteeseen. Toinen vanha juna löytyi Espanjan Murciasta.

Espanjassa olemme törmänneet monissa paikoissa puistojuniin keskellä kaupunkeja. Toisiin niistä saa mennä leikkimäänkin.

Los Alcazaresissa olevaan Marques de Polargue -junaan tutustuimme Eepin ollessa 4-vuotias (vuonna 2014). Kävimme leikkimässä junan luona useampana päivänä ja junasta tuli Eepille niin rakas, että hän oppi junan nimenkin! Nimi oli niin vaikea, etten itse tahtonut millään muistaa sitä, mutta Eepi muisti sen aina!

Mennessämme tänä kesänä Espanjaan Eepi muisti yhä vielä junan nimen! Toki junakaveria piti käydä tervehtimässä ja tällä kertaa mukaan pääsi pikkusysteri Roosakin. Kyllä lapsilla oli hauskaa junaleikeissä! ?

Löytyypä Suomestakin ihan junapuisto, Uudenkaarlebyyn museorautatiepuisto, josta kerroin edellisessä postauksessa, mutta kyseiseen puistoon täytyy varta vasten mennä. Suosittelemme silti sitäkin. ?

Pärskeitä suihkulähteillä ⛲

kaupunkimatkailua lasten kanssa
Suihkulähteet kiehtovat ja hämmästyttävät! Ensimmäisessä kuvassa Eepi 4-vuotta Espanjan Murciassa, toisessa kuvassa Roosa 3-vuotta ja Eepi 8-vuotta Itävallan Wienissä.

Suihkulähteet kiinnostavat lapsia – on hauska katsoa veden loisketta. Veden pulppuamisessa on jotain lumoavaa, joka kiehtoo ainakin meidän perheen lapsia ja aikuisia! ⛲

Suihkulähteitä on varmasti joka kaupungissa – toisissa näyttävämpiä, toisissa vähäeleisempiä. Yhtä kaikki niiden äärelle kannattaa pysähtyä tutkailemaan, mistä se vesi oikein tulee ja minne se menee.

Myös aikuisen kiireinen ja myllerrety mieli rauhoittuu veden solinaan. Vai mitä sanoisitte näistä hienoista suihkulähteistä? ?

kaupunkimatkailu lasten kanssa
Itävallan Wienissä riittää klassisen kauniita suihkulähteitä katseltavaksi, kuvat vuodelta 2017. (”Kun vain nyt yltäisi näkemään jotain!”, ihmettelee Roosa 2v.) Espanjan Murciassa on suuria vesiryöppyjä, kuva vuodelta 2014. (Eepi taitaa juuri kuvaushetkellä ihmetellä jotain ötökkää, joka on kivipaadella!)

Patsastele patsaita ja muuta julkista taidetta ?

kaupunkimatkailu lasten kanssa
”Mikä ihme tämä on?” Tätä hassua metallista patsasta ihmeteltiin aika pitkään – näin lasten näkökulmasta. ”Mahtava valas!” Molemmat julkiset taideteokset löytyivät Cartagenasta Espanjasta (vuosi 2018).

Matkoilla ja kävelyretkillä kaupungeissa törmää jos jonkinmoiseen taiteeseen julkisivumaalauksista patsaisiin. Niitä kannattaa pysähtyä tutkimaan. Lapsetkin innostuvat monenlaisista asioista – eivät toki kaikesta taiteesta, mutta kannattaa aina kokeilla! Lapset osaavat yllättää.

Esimerkiksi Oulusta löytyy lapsien (ja turistien) suosikkipatsaita. Torilla on kuuluisa Toripolliisi, joka on pystytetty vanhan ajan oululaisten toripoliisien kunniaksi keräysvaroin 30 vuotta sitten. Oletkos kuullut sutkautuksen: ”Herra on hyvä ja hajjaantuu!”?! ?

kaupunkimatkailu lasten kanssa
”Toripolliisilla tavataan!” Eepi otti kuvan allekirjoittaneesta ja Roosasta Oulun Toripolliisin luona. Roosa Oulun Tiernapojat-patsaan edessä. Eepi kiipeilee hienossa kukkapatsaassa, joka löytyi Turusta.

Uudempi Tiernapojat-patsas sopii myös Ouluun paremmin kuin nenä päähän – onhan Oulussa, Tiernapoika-kaupungissa, tiernapoikaperinteitä jo 140 vuoden ajalta. Meidän lapsia kiinnostaa kyseinen patsas, sillä siinähän on lapsia hienoine kruunuineen ja miekkoineen! Mahtavaa, eikö totta? ?⚔

Turusta löytyi valtavan suuri päivänkakkara, jonka vartta pitkin lapset kävelivät. Eepi ja Roosa ihastuivat päivänkakkaraan, kuten myös me aikuiset! ? Tällaista taidetta, joka on sekä kaunista että käytettävissä lasten leikeissä, olisi ihana saada lisää puistoihin!

Katsasta hienoja rakennuksia ja raunioita päivällä ja iltahämärissä

kaupunkimatkailu lasten kanssa
Tähän rakennukseen Roosa ihastui, eikä olisi millään halunnut lähteä eteenpäin (Cartagena, Espanja 2018). Roosa ja iskä kävelemässä kauniilla sillalla (Murcia, Espanja). Iltahämärissä kaupunki näyttää aivan eriltä – Roosa tanssahteli Villachin kävelykadulla kesäiltana 2016.

Kyllä, lapsetkin osaavat ihastella erilaisia rakennuksia ja ympäristöjä etenkin, kun ne eroavat jollakin tavalla tutuista vastaavista. Ainakin meidän lapset tykkäävät välillä ihmeellisten talojen hämmästelystä – välillä, mutta ei tokikaan kovin kauaa kerrallaan.

Esimerkiksi Roosa kiinnostui Espanjan Cartagenassa valtavasti mahtavasta vanhasta rakennuksesta ja olisi halunnut päästä sisälle asti tutkailemaan paikkoja. Kyse oli kuitenkin yliopistorakennuksesta, joten emme menneet sisälle. Aika pitkän aikaa Roosa ihaili taloa sitten ulkoapäin ennen kuin suostui lähtemään jatkamaan kävelyä.

Raunioita löytyy sieltä täältä vanhoissa kaupungeissa ja niitähän on mahtava tutkailla. Esimerkiksi Espanjan Cartagenassa oli ympäri vanhaa kaupunkia Antiikin Rooman aikaisia raunioita.

kaupunkimatkailu lasten kanssa
Raunioita on kiva tutkailla! Taekwon-Doa harrastava Eepi halusi kuvaa varten näyttää siltä kuin hän löisi pylvään maahan! ? (Ja vain kuvaa varten!)

Rakennukset näyttäytyvät eri vuorokauden aikoina aivan eriltä. Iltahämärissä iltavalaistuksessa kaupunki on jännittävä. Monia tärkeitä rakennuksia on valaistu erikoisella ja hienolla tavalla ja niitä kannattaa käydä bongailemassa.

Tallaile kauniita kävelyreittejä kuten rantakatuja ja kukkuloita ?

kaupunkimatkailu lasten kanssa
Rantakaduilla on kiva kävellä yhdessä. Kuvat Slovenian Bledistä vuodelta 2017 ja Espanjan Cartagenasta vuodelta 2018.

Lapset nauttivat kauniista, erilaisista maisemista ja näkymistä siinä missä aikuisetkin. On hauska kävellä kauniilla rantakaduilla tai kaupungin kukkuloilla.

Rannoilla on monesti lintuja tai muita eläimiä, joita lapset tykkäävät katsella. Vesi ja eläimet eivät lapsia kyllästytä.

Rantakahviloissa ja -ravintoloissa on kiva piipahtaa syömässä ja herkuttelemassa. Ja jos satutte löytämään rantaravintolan, jossa on vieläpä lapsille leikkipaikka, mikäs sen hienompaa loman viettoa! Tai tehkää kuten me: kun löysimme mukavan leikkipuiston, söimme eväitä penkeillä ja lapset saivat välillä leikkiä.

kaupunkimatkailu lasten kanssa
Kukkuloilta ja silloilta näkee hienoja maisemia! Kuvat Espanjasta – ensimmäinen hienon niemen nokasta La Mangasta, toinen Cartagenasta.
kaupunkimatkailu lasten kanssa
Roosa 4-vuotta tykkäsi matkustaa matkarattaissa pupun kanssa ja tutkia hienoja maisemia kävelyretkellämme Wienin keskustassa (vuosi 2014). Eepi katseli sillalta maisemia merelle La Mangassa Espanjassa (vuosi 2018).

Sulosointuja katusoittajilta ja muita esiintyjiä ?

kaupunkimatkailu lasten kanssa
Roosa ihastui niin paljon nuoreen kitaristipoikaan, ettei olisi millään malttanut jatkaa matkaa (Murcia, Espanja 2018). Wienissä vuonna 2016 vastaan tuli Reo Matsumoto soittamassa hand-panilla lumoavaa musiikkia! Välillä seikkailijaa väsyttää ja pitää päästä sylimatkustamaan.

Kaupungeissa, nykyään myös Suomessa, tulee vastaan jos jonkinmoisia esiintyjiä, joita on hauska jäädä katsomaan lasten kanssa. Kaduilla voi olla kaikkea panhuilun soitosta performanssitaiteeseen, patsaan esittämisestä jonglööraukseen.

Sekä Roosaa että Eepiä kiinnostavat kovasti katusoittajat ja heitä on jääty kuuntelemaan monessa paikassa. Molemmat ovat innokkaasti myös viemässä kolikoita soittajille palkaksi hienosta musisoinnista.

Tämän kesän Espanjan reissulla Murciassa tuli vastaan nuori kitaristipoika, jota Roosa jäi ihastuneena kuuntelemaan. Häntä ei meinannut millään saada lähtemään eteenpäin. Lopulta Roosa vilkutti pojalle haikeana hyvästiksi.

Wienissä vastaan tuli erikoisen kuuloista musiikkia, joka lähti vieläkin erikoisemman näköisestä, ufomaisesta soittopelistä. Osoittautui, että kyse oli muusikko Reo Matsumotosta ja soitin on nimeltään hand-pan. Ostimme Matsumoton demon – musiikki on kertakaikkisen lumoavaa. Suosittelen kuuntelemaan YouTubesta!

Ihastele erikoisia näyteikkunoita

kaupunkimatkailu lasten kanssa
Eepi ihasteli Itävallan Wienin kävelyretkellä vitriiniä täynnä upeita Disney-hahmoja sekä mahtavaan lelukauppaan, jolla oli luonnollisen kokoinen Hämähäkkimies keulahahmona!

Edellisessä blogipostauksessa kerroin, kuinka Roosan kanssa törmäsimme Itävallan Wienin reissullamme ihanan suloiseen näyteikkunaan, joka oli täynnänsä vanhoja nalleja. Samaisella reissulla Eepi törmäsi kahteen mahtavaan juttuun.

Ensimmäinen oli vitriini täynnä upeita Disney-hahmoja: mm. Eepin suosikit Roope Setä ja Aku Ankka, Nalle Puh ja kaksi seitsemästä kääpiöstä, Vilkas ja Jörö. Löydätkö muuten kaikki hahmot kuvasta?

Toinen mahtavuus oli lelukauppa, jonka kyltin yläpuolella ulkoseinässä oli oikeankokoinen Hämähäkkimies! Kauppakin osoittautui yhtä superhienoksi kuin kylttikin – kolme meidän perheestä löysi itselleen ihanuuksia kyseisestä kaupasta.

Eepi osti noin 50-senttisen Boba Fet -nuken, Roosa löysi mm. Hello Kitty -lampun ja minä löysin noin 16-senttisen Legolas-keräilyfiguurin! ? (Kyllä, olen Tolkien-fani ja suosikkini on Legolas Greenleaf!)

Jännitystä kävelytunneleissa ?

kaupunkimatkailu lasten kanssa
Cartagenasta löytyi mahtava kävelytunneli, joka oli kuin suoraan satujen linnasta tai vuoren onkalosta! Etenkin Roosaa jännitti ja ehkä jopa pelottikin luolaan meneminen.

Jännitystä lasten elämään tuovat hämärät kävelytunnelit. Etenkin aurinkoisena kesäpäivänä tunnelit näyttävät pimeiltä ja jännittäviltä!

Pitkän alikulutunnelin kautta meneminenkin on lapsille pieni seikkailu! Tunneleissa on mukava hihkua ja kiljua, koska ne kaikuvat niin hienosti!

Mutta vielä jännemmäksi hetki menee, jos sattuu löytymään luolamainen tunneli. Tällainen hauska kävelytunneli löytyi kävelyretkellämme Espanjan Cartagenasta.

Lapsille kokemus oli tosi jänskä ja hauska! Sisälle mentiin pienestä, kivenjärkäleiden reunustamasta aukosta kuin johonkin vuoren onkaloon tai linnan salakäytävään. Itse tunnelikin oli kuin suoraan vanhan ajan linnasta.

Odottamattomat vastaantulevat erikoisuudet ?

kaupunkimatkailu lasten kanssa
Roosa pääsi oikean F1-auton kuskin paikalle Itävallan Grazissa – ja kyllä hän olikin tohkeissaan! Red Bull -tiimiä oli tullut kaupungille esittäytymään Itävallan osakilpailuviikonloppuna. Roosa-ressukkaa pelotti iso pingviini.

Joskus vastaan voi tulla jotain erikoista ja ainutlaatuista. Sillä välin kun Eepi ja Reni olivat viettämässä F1-täyteistä viikonloppua Spielbergissä, olimme me Roosan kanssa Grazissa. Yllätykseksemme F1 tuli vastaan myös siellä: Red Bull -tiimiä oli esittäytymässä mukanaan oikea F1-auto. Ja Roosa pääsi istumaan oikeaan Formula1-autoon! Kyllä neiti oli messevänä istuessaan kyydissä! ?

Samaisella torilla käveli vastaan myös iso pingviini-maskotti. Roosa hieman jännitti ja pelottikin valtava ilmestys, kuten kuvasta näkyy. ?

Eepi ja Reni tulivat samana iltana takaisin F1-reissultaan ja ehtivät parahiksi näkemään Red Bull -tiimin rekan. Ikävä kyllä itse Formula-auto oli jo lastattu rekkaan.

formula1 lapsi
Eepi ehti F1-kisareissulta parahiksi Graziin näkemään Red Bull -tiimin rekan.

Tänä kesänä Helsingin keskustaan pyöräillessämme ihmettelimme kovasti, miksi eräs katu oli suljettu liikenteeltä ja kadun varret olivat täynnä katsojia. Pysähdyimme lähistölle kahvikupposelle ja munkille, kunnes mysteeri hetken päästä selvisi: oli alkamassa sambakarnevaali! ?

Niinpä menimme lasten kanssa muiden katsojien joukkoon ihastelemaan pukuloistoa ja kuuntelemaan ihania rytmejä. Lapset lyhyinä pääsivät eturiviin, kun taas minä yritin katsella taaempaa sekä lapsia että tanssijoita.

Roosa intoutui taputtamaan musiikin mukana ja hieman tanssimaankin- rytmit olivat niin mukaansatempaavat! Etenkin, kun ohitse tanssi lasten sambakoulu – silloin lapsikatsojatkin intoutuivat mukaan! Ja hauskaa oli!

kaupunkimatkailu lasten kanssa
Joskus ajoitus osuu nappiin tietämättä – Helsingin keskustassa alkoi sambakarnevaalikulkue juuri samaan aikaan, kun pyöräilimme paikalle! Niinpä jäimme ihastelemaan pukuloistoa ja riemukasta tanssia.
?? Ihmetellään maailmaa lasten silmin! ??
? ? ?  Riemukkaita ja yllätyksellisiä kävelyretkiä! ? ? ?
kaupunkimatkailu lasten kanssa
Roosa-Ilona ja Eemil-Eepi toivottavat mukavia kaupunkiseikkailuhetkiä! ?

PS: lisää hauskoja matkavinkkejä perheellisille luvassa! Pysy kuulolla! ?


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

2 Replies to “Matkavinkkejä lapsiperheille osa 3: kaupunkiseikkailut kävellen bongaillen poliiseja, patsastellen patsaita, temppuillen ja herkutellen!

 1. Tämä ihana postaus suloisine kuvineen vahvistaa sen, että lapsien kanssa voi vierailla monenlaisissa paikoissa. Kaikki on kiinni asenteesta. Kun lapsen pääsevät tutustumaan erilaisiin ihmisiin ja paikkoihin pienestä pitäen, he osaavat arvostaa myös lähiympäristöään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *