Askartele avaruusraketteja vessapaperihylsyistä


askartelu avaruusraketti teeseitse
Avaruusraketit valmiina nousuun. 1 – 2 – 3 – 4 – LÄHTÖ!

Vessapaperihylsyistä saat askarreltua hienoja avaruusraketteja, joilla voi ampaista avaruuteen ja lentää kaukaisiin galakseihin! Kyytiin voi lastata avaruuslentäjiä, matkalla tarpeellista tavaraa tai vaikka eläimiä.

Videolla näet Eepin ja Roosan rakettitestauksia sekä valmiiden rakettien lähdön kauas ulkoavaruuteen!

Idean raketeihin saimme Pinterestistä, mutta muokkasimme mallia lasten mieleisiksi. Eepin ja Roosan raketeista tulikin aika hienot, vai mitä? ?

Avaruusraketeista saa helposti muokattua omanlaisen mm. pituutta muuttamalla (eli käyttämällä vähemmän tai enemmän vessapaperihylsyjä) sekä koristelemalla ja värittämällä eri tavoin.

Kuvien raketeissa on kummassakin käytetty yksi talouspaperihylsy ja kolme vessapaperihylsyä. Alimpana on talouspaperihylsy, jossa on kaksi luukkua. Lisäksi Roosan raketissa on kolmas luukku yhdessä vessapaperihylsyssä.

askarteluohje lasten raketti
Raketteja tuunailtiin moneen otteeseen. Tällaisia niistä lopulta tuli.

Luukut ovat lattiallisia. Roosan rakettiin tehtiin luukuille ovet leikkaamalla kukkien kuvia lehdistä.

Yksi Eepin raketin luukuista on nosto-ovellinen eli luukun saa kiinni liu’uttamalla raketin yläosan luukun päälle ja auki liu’uttamalla yläosaa ylöspäin. (Tämän takia Eepin raketti näyttää lyhyemmältä luukun ollessa kiinniasennossa.)

Lapset värittivät rakettinsa väriliiduilla ja kylkiin kirjoitettiin niiden nimet – Nopea 4400 ja Roosa. Lisäksi raketeihin liimattiin joitain lehdistä leikattuja kuvia koristeeksi.

Rakettien lisäksi teimme saman tyylisesti pienet liput telineineen, jotka voi asettaa rakettien lähtöpaikalle tai vaikka ottaa mukaan uudelle planeetalle laitettavaksi.

? ?? Säihkyviä seikkailuja rakettien parissa! ?? ?

Avaruusrakettien valmistaminen

Tarvitset:
– vessapaperihylsyjä
– talouspaperihylsyjä
– pahvia raketin jalkoja varten
– lehdistä leikattuja kuvia luukkujen oviksi ja raketin koristeeksi
– koristelua varten väriliituja tmv.
– teippiä
– sakset

vessapaperihylsystä lelu
Paperihylsyt saa sisäkkäin viiltojen avulla. Luukkuihin syntyy lattia painamalla luukun hylsyn sisälle.

Sommittele rakettiin luukkujen paikat. Huomaa, että alimmaista luukkua ei kannata laittaa liian alas, jotta saat kiinnitettyä raketin jalat paikoilleen. (Etenkin Roosan raketissa alin luukku olisi kannattanut sijoittaa ylemmäs näin jälkiviisaana.)

Piirrä luukku/luukut ja leikkaa ne yläosasta auki. Tee luukusta hieman korkeampi kuin paperihylsyn sisämitta.

Taita luukku paperihylsyn sisäpuolelle niin, että siitä syntyy samalla lattia luukulle. (Katso kuvat ylhäällä.)

Saat paperihylsyjä sisäkkäin leikkaamalla rullan päähän viiltoja noin sentin välein ympäriinsä (kts. kuva ylhäällä). Tällaisen viiltopään saa nätisti toisen rullan päälle. Rullia ei tarvitse kiinnittää toisiinsa mitenkään muuten – ne pysyvät jämäkästi paikoillaan sisäkkäin.

Ylimmäiseen paperihylsyyn tehdään raketin nokka leikkaamalla yläpäähän viiltoja noin parin sentin välein ja taittamalla suikaleet keskelle yhteen.

Yläpäähän voi jättää pienen tilan, jos sinne haluaa asettaa lipun, kuten Roosan raketissa. Lippu leikattiin pahvista yhtenäisenä kappaleena: paksuhko suikale, jonka toisessa päässä on kolmio.

raketit valmistuvat ja kaunistuvat väreillä
Eepi ja Roosa värittivät rakettinsa väriliiduilla. Oikealla raketin jalka.

Leikkaa pahvista raketille kolme jalkaa. Jalat ovat suunnilleen kolmion mallisia, pisimmältä sivultaan (eli korkeudeltaan) noin 15 senttimetrisiä.

Jalat kiinnitetään rakettiin viiltojen avulla: leikkaa yksi kolmion kulmista tylpemmäksi ja leikkaa viilto noin puoleen väliin asti.

Sovita jalkaa rakettiin eli työnnä raketin alaosa viiltoon. Jos jalka tökkää luukun lattiaan, voit leikata jalan suikaleosaa hieman lyhemmäksi. (Katso kuva yllä.)

Väritä rakettien kaikki osat vahaliiduilla tmv.

Leikkaa luukuille hieman niitä isommat ovet (esimerkiksi aikakauslehdestä jotkin kuvat, kuten Roosan raketissa hienot kukat) ja teippaa ne yläosastaan luukun yläpuolelle.

Ovi tulee kuperalle, koska raketti on pyöreä. Tee oveen muutama pystyviilto, jotta sen saa taitettua ylös ja luukkua voi näin käyttää.

Voit koristella rakettia vielä kuvilla, tarroilla tmv. Vain mielikuvitus on rajana. ?

Lipputeline

Tarvitset:
– vessapaperihylsyn
– pahvia
– teippiä
– sakset
– väriliituja tmv. koristelua varten

Tee vessapaperihylsyyn nokka samoin kuin avaruusrakettiin eli tee päähän viiltoja parin sentin välein ja taita viillot yhteen.

Leikkaa pahvista lippu varsineen.

Väritä ja koristele lipputeline ja lippu.

Laita lippu telineen nokkaan ja teippaa nokka kiinni.


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *