Karjalaseurojen Pohjolan Piirin kyykkäkilpailut


Lauantaina pelattiin Karjalaseurojen Pohjolan Piirin kyykkäkilpailut. Olin mukana Paavolan Karjalaseuran voitokkaassa naisjoukkueessa. (Kuvat: Ahti Pyörnilä)

Lauantaina 4.8. vietettiin kauniissa kesäsäässä Karjalaseurojen Pohjolan Piirin kyykkäkilpailuja Paavolassa. Minä sain kunnian olla osana Paavolan Karjalaseuran naisten joukkuetta. Ja voi kuinka hauskaa meillä oli!

Pohjolan Piirin kyykkäkisoissa kisattiin kolmessa sarjassa: miehet, naiset ja yli 70-vuotiaat. Joukkueita oli Oulusta, Vihannista ja Paavolasta. Kisan järjesti Paavolan Karjalaseura.

Paavolan naisten joukkueessa oli lisäkseni Heidi Vilmusenaho ja Sirkka Pietarila. Ennen kilpailun alkamista ihmettelimme, kuinka kummassa voi jännittää niin kamalan paljon! Kädetkin hieman tutisivat jännityksestä! ?

Mikä ihmeen kyykkä?

 

Paavolan Karjalaseuran naisjoukkueen Heidi Vilmusenahon ja Sirkka Pietarilan tyylinäytteitä. (Kuvat Ahti Pyörnilä)

Kyykässä heitetään kartulla (eli pullon mallisella, suurella puumailalla) kyykkiä (eli puisia lieriöitä) pois neliön malliselta pelialueelta. Jotkut sanovat peliä karjalaiseksi keilaamiseksi – sitähän se tavallaan onkin. Erona on se, että keilaamisessa riittää keilojen kaatuminen, kun taas kyykässä kyykät pitää saada pelineliön sisältä ulos.

Kyykkää pelataan 1-4 hengen joukkueissa, kaksi joukkuetta kerrallaan vastakkain. Yksinkertaistetusti se joukkue voittaa, joka saa enemmän kyykkiä pelineliön ulkopuolelle eli jolle jää vähiten pisteitä. Pistelasku on siis kyykässä ”väärin päin”: mitä enemmän pisteitä, sitä huonommin on mennyt.

Kyykkä on vanha karjalainen pihapeli, jota on harjoitettu etenkin Karjalan pohjoisissa kylissä vuosisatojen ajan. Suosittu peli oli jäädä unohduksiin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa, kunnes 1950-luvulla Karjalan Sivistysseura toi kyykän taas esille.

Kyykän pelaamisen tarvitaan karttuja eli mailoja, kyykkiä eli puisia lieriöitä sekä tasainen sorakenttä, kooltaan vähintään 7×22 metriä. Varsinainen pelikenttä, joka piirretään soraan, koostuu kahdesta neliöstä sekä niiden välisestä alueesta.

Kyykät kootaan kahden kyykän torneissa pelineliön sisäviivalle – molempiin pelineliöihin oma rivi. Oman joukkueen kyykkärivistöä yritetään saada pois pelineliöstä heittämällä karttua toisesta, kauempana olevasta pelineliöstä.

Sama pelineliö on siis toisaalta oman joukkueen heittoneliö ja toisaalta vastapelurien karttualue eli se alue, josta he yrittävät saada kartut pois. Heittäessä pitää siis varoa vastapelaajien karttuja, jotka voivat olla ympäri heittoaluetta.

Tässä lyhyt oppitunti kartun heittämisestä:

Jotta pelin aloitus ei olisi liian helppoa, ensimmäiset heitot heitetään kauempaa niin kauan, kunnes saadaan ensimmäinen oma karttu pois pelialueelta. Tämä aloitus on usein kinkkinen pala, koska alkuheittomatka on todella pitkä – naisilla 10 metriä, miehillä 15 metriä. Joukkueen saatua yhden omista kyykistään pelialueen ulkopuolelle saavat he siitä lähtien heittää lähempää – naiset 8 metristä, miehet 10 metristä.

Kyykän pelaaminen käy tosiaankin urheilusta. Kartut painavat mallista riippuen 1-3 kiloa (liekö enemmänkin?) ja sitä kun nakkelee pitemmän aikaa 8-15 metrin päästä voimalla, koko kroppaa apuna käyttäen, niin kyllä kuulkaa tietää urheilleensa! Onneksi ei kisoissa ollut kuin kolme naisjoukkuetta! ?

Lähteet ja lisätietoja: Kyykkäliitto, Karjalan liitto ry

Kuinkas kyykkäpeli kulki?

Naisten sarjan voittajat eli Paavolan Karjalaseuran naisjoukkue! Vasemmalta Sirkka Pietarila, Heidi Vilmusenaho ja Kirsi-Maria Hiltunen (kuva Heljä Rahikkala). Pikkukuvassa minä Roosan kanssa – huomaa hienot Ovat juureni Karjalassa -paidat molemmilla! (Kuva: Eemil-Eepi Mäki-Uuro)

Olimme Paavolan naisporukalla harjoitelleet muutamana edellisenä keskiviikkona kyykkää. Ainoa aikaisempi kokemukseni kyykänpeluusta oli samaisista kisoista vuosia sitten, kun kylmiltään pistimme naisten joukkueen pystyyn – siis osallistuimme kisaan täysin harjoittelematta, ex tempore paikan päällä! Tiesihän sen miten siinä kävi: minä en tainnut saada yhden yhtä kyykkää poistettua pelialueelta! ?

Aiempi kisakokemukseni ei siis ollut mitenkään rohkaiseva – siinä lienee yksi syy tämän kertaiseen jännitykseen! Harjoituksissakin heitot olivat toimineet miten milloinkin – välillä onnistuneet, välillä menneet mihin sattuu. Kartun heittäminen kun ei ole helppoa, vaikka parhaita pelaajia katsomalla siltä näyttäisi!

Urheilukentällä oli kaksi kyykänpeluualuetta: naisten mitoituksella pienempi ja miesten mitoituksella suurempi. Ensimmäinen ottelu naisten pelialueella oli Paavola vastaan Vihanti. Meidän joukkue sai kunnian aloittaa ottelun. ?

Ihme kyllä, peli kulki omalta osaltani aluksi paremmin kuin harjoituksissa! Yhdellä heittovuorolla, jolla saa heittää kaksi karttua, taisin saada yhteensä peräti viisi kyykkää pois pelialueelta! ? Ilmeisesti tarvitsin kisan aiheuttamaa jännitystä, jotta peli kulki ja sain tsempattua.

Vähäinen pelaushistoria näkyi kuitenkin siinä, että hyvää jaksoa kesti vain hetken aikaa – jossain vaiheessa kartut taas lentelivät mihin sattuu eli iloisesti ohi. Onneksi sain silti viimeiset heittoni taas onnistumaan jotenkin ja sain karttuja pois alueelta.

Onneksi joukkukaverini heittivät myös useimmiten hyvin ja saimme kuin saimmekin yhteispelillä puristettua voiton Vihannista! Seuraavaksi vastassa oli Oulun joukkue. Erät olivat tasaisemmat, mutta selvisimme siitäkin kisasta voittajina. Niinpä meidän joukkue voitti naisten sarjan! ?

Paavolan Karjalaseura voitokkaana

Karjalaisten Pohjolan Piirin kyykkäkisojen miesten sarjan voitti Paavolan Karjalaseura, kuten monina vuosina aiemminkin. Miesten joukkue sai hienon kiertopokaalin, jonka vastaanotti Eero Honkamäki joukkueen puolesta. Vasemmalta: Mauri Honkamäki, Jarkko Virtanen, Antti Honkamäki ja Eero Honkamäki. (Kuvat Heljä Rahikkala)

Paitsi naisten sarjassa, Paavolan Karjalaseura oli muissakin sarjoissa voitokas. Kuten monina aiempinakin vuosina, miesten sarjan voiton vei Paavolan Karjalaseuran joukkue. Yli 70-vuotiaiden sarjan vei Paavolan ja Vihannin Karjalaseurojen yhteisjoukkue.

Karjalaseurojen Pohjolan Piirin kyykkäkisojen 2018 tulokset

Miehet joukkuekilpailu:

  1. Paavolan Karjalaseura (Eero Honkamäki, Mauri Honkamäki, Antti Honkamäki ja Jarkko Virtanen)
  2. Vihannin Karjalaseura (Jarkko Rautionaho, Petri Vanhatalo, Jukka Kallio ja Leo Lomu)

Miehet yli 70-vuotiaat parikilpailu:

  1. Paavolan Karjalaseura (Lauri Utunen ja Jarmo Peltokangas)
  2. Oulun Karjalaseura (Esko Salmela ja Pauli Lutjonen)

Naiset parikilpailu:

  1. Paavolan Karjalaseura (Kirsi-Maria Hiltunen, Sirkka Pietarila ja Heidi Vilmusenaho)
  2. Oulun Karjalaseura (Raili Salmela, Arja Pullinen ja Heljä Rahikkala)
  3. Vihannin Karjalaseura (Ritva Myllylä, Aija Haukka ja Kirsti Sämpi)

Kyykkää kokeilemaan?

Paavolan Karjalaseuran miesten kyykkäjoukkueen tyylinäytteitä. Vasemmalta Antti Honkamäki, Jarkko Virtanen, Eero Honkamäki ja Mauri Honkamäki. (Kuvat Ahti Pyörnilä)

Mikäli kyykkä kiinnostaa, kannattaa ottaa selvää oman paikkakunnan karjalaseuran toiminnasta. Ainakin Kyykkäliiton sivuilta löytyvissä karjalaseuroissa pelataan takuuvarmasti kyykkää seurojen välisissä kilpailuissa asti. Muissakin karjalaseuroissa lienee vapaita kyykkäharjoituksia. Monet karjalaseurat järjestävät myös esittelyiltoja, joissa voi mennä kokeilemaan lajia.

Kyykkää pelataan muuallakin. Esimerkiksi Lahden Kortteliliigan lajivalikoimaan kuuluu kyykkä. Akateemisissa piireissä kyykkä on uudessa nousussa ja esimerkiksi Oulun yliopistossa on aktiivinen Oulun Akateeminen Mölkky- ja Kyykkäseura ry, johon pääsevät Oulun yliopistosta valmistuneet tai siellä opiskelevat ja työskentelevät.

Akateemiset kyykän MM-kisat järjestetään vuosittain Tampereella. Tämän vuoden kyykkäkisoissa yleisessä sarjassa oli 512 joukkuetta, naisten sarjassa 128 joukkuetta ja Pro-sarjassa 16 joukkuetta. Yhteensä kilpaili siis mahtavat 656 joukkuetta! Hienoa, että vanha, hieno karjalainen peli on saanut paljon uusia harrastajia ja vieläpä ulkomailtakin! ?

Myös lapset voivat harrastaa kyykkää pienemmillä kartuilla ja pienemmällä pelialueella. Haaveissa siintää, että joku päivä Paavolan Karjalaseurallakin on lasten kyykkäjoukkue. Jospa Roosa ja Eepikin innostuisivat harjoittelemaan ja kisaamaan.

Suosittelen kyykkää kaikille ja etenkin heitto- ja pihapeleistä innostuneille! Käykää ihmeessä kokeilemassa!

Ja ensi kesänä aion itse harjoitella rutkasti enemmän. On se vaan niin hieno laji!

Hauskoja kyykkähajoituksia ja -kilpailuja!

PS: En kilpailuilta ehtinyt itse kameraa käyttämään, joten sain kuvamateriaalia Karjalaseurojen Pohjolan Piirin puheenjohtajalta Ahti Pyörnilältä ja sihteeriltä Heljä Rahikkalalta. Kiitos heille kuvien käyttöluvasta.

Videomateriaalia sain Paavolan Karjalaseuran miesten kyykkäjoukkueen Antti Honkamäeltä, joka tsemppasi ja valmensi meitä lauantain kisoissa. Kiitos hälle koko joukkueen puolesta.

Ja kiitos Paavolan Karjalaseuran emännälle Kaisa Karjalaiselle ja apureille Liisa ja Sari Hiltuselle maittavasta jauhelihakeitosta!


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *