Oletkos koskaan maistanut makoisia voikukkia? Suosittelen – niistä saa ihania ruokia! Nämä öljyssä paistetut, rapeat voikukat ovat ihanan makeita ja tulisia, slurps! Nämä herkut käyvät tulisista karkeista! ?
Voikukasta voi syödä kaikki osat – juuret, lehdet, kukat, kukannuput. Kaiken lisäksi voikukat ovat terveellisiä – niissä on mm. C-vitamiinia, flavonoideja ja karotinoideja. Muista kerätä voikukkia vain puhtailta paikoilta – ei esimerkiksi nurmikolta, jota pidetään lyhyenä bensakäyttöisellä ruohonleikkurilla. Kukinnot kannattaa kerätä juuri kun ne aukeavat, aurinkoisella ilmalla.
Voikukan kukinnot kannattaa huuhdella huolellisesti ennen niiden käyttöä. Niitä voi myös liottaa hetken aikaa kylmässä vedessä, jotta mahdolliset öttiäiset lähtevät pois. Halutessasi voit leikata osan vihreistä osista pois, esim. uloimpia lehdykkeitä. Jos leikkaat nykeröstä hieman, näet helposti, onko kukka tuore – jos kukan sisällä näkyy mustaa, se ei enää ole oikein tuore. Itse en ole sellaisia käyttänyt. (Jos leikkaat liikaa vihreää osaa pois, kukinto ei enää pysy koossa.
Rapeat voikukat
1 dl voikukan kukintoja
paistamiseen rypsiöljyä
Chilikastikeseos:
1 dl makeaa chilikastiketta
1 rkl maissitärkkelystä (esim. Maizena)
1 tl sitruunaesanssia
Sekoita kaikki chilikastikkeen aineet keskenään.
Pyörittele voikukan kukinnot chiliseoksessa.
Laita pannulle rypsiöljyä niin paljon, että pohja peittyy.
Paista kukinnot öljyssä kullan ruskeiksi.
* * * * * * * * * * * * *
? ? ? Makoisia herkkuhetkiä! ? ? ?
Lisätietoa voikukasta löytyy mm. Askel terveyteen -artikkelista.
Viimeisessä kuvassa on öljyssä paistettuja, rapeita voikukkanökeröitä vasemmassa reunassa. (Näyttävät jostain syystä tosi mustilta, vaikka oikeasti eivät olleet palaneita! ?)
Oikealla puolella on luonnon parsaa eli maitohorsman alkuja. Maitohorsmat kannattaisi kerätä keväällä pieninä ja punertavina. Kasvaessaan isommiksi, horsman varret muuttuvat puumaisiksi. Horsmapöheikköjä voisi yrittää niittää mahdollisimman matalalta, jolloin ne kasvaisivat uudelleen ja pääsisi taas kerämään nuoria horsman alkuja.