Leivo joulukoristeita suolataikinasta


joulu askarteluohje suolataikina tontut
Askartele lasten kanssa suolataikinasta jouluinen seinäkoriste!

Suolataikinasta eli taikataikinasta on mukava leipoa lasten kanssa joulukoristeita itselle ja joululahjaksi! Näillä ohjeilla saat näyttäviä koristeita helposti. Nämä suloiset joulutaideteokset on taiteillut Eemil-Eepi.

Molemmissa malleissa suolataikina kaulitaan levyksi ja siitä otetaan piparimuoteilla koristeita. Muista jättää levy riittävän paksuksi, sillä tämä taikina ei kohoa! Kuivatuksen jälkeen koristeet voi maalata. Eemil-Eepi maalasi koristeet läpikuultavilla askartelumaaleilla.

Isoihin koristeisiin kannattaa laittaa sisälle rautalankaa, jotta koriste pysyy koossa. Muovaile rautalangasta sopivan muotoinen ja kokoinen häkkyrä, laita se koristeen takapuolelle, paina taikinan sisään ja lisää tarvittaessa päälle vielä hieman taikataikinaa, jotta rautalanka uppoaa kunnolla taikinan sisälle.

joululahjaidea tonttukoriste suolataikinasta
Lapset leipovat mielellään koristeita suolataikinasta!

Askartele jouluinen ihmishahmokoriste

Ihmishahmokoristeeseen meillä oli valmiina muotti, jossa kaksi ihmishahmoa piti käsistä kiinni – koko on noin 10×15 cm. Jos sellaista ei löydy, voit käyttää hyvin kahta ihmishahmoa ja liittää ne käsistä toisiinsa kiinni. Muista vahvistaa koriste rautalangalla kuten yllä on kerrottu!

Tee ihmishahmojen päihin kolot kiinnitysnauhaa varten. Jos haluat käsiin kulkuset, muista tehdä niillekin kiinnityskolot. Lisäksi teimme suolataikinasta koristeet ihmishahmoille: yhteen liitettyjen käsien päälle teimme sydänmuotilla sydämen ja vatsojen kohdille tähtimuotilla tähdet. Tämän jälkeen koristeet kuivatetaan ja maalataan. Loppusilauksena kiinnitysnauha ja siihen rusetti sekä halutessa kulkuset käsiin.

enkeli joulukoriste suolataikina ohjeAskartele enkeli- ja sydänkoriste

Enkeli- ja sydänkoristeeseen teimme piparimuoteilla enkelin ja eri kokoiset sydämet. Päällimmäiseen enkeliin sekä suurempaan sydämeen teimme sekä ala- että yläpäähän kolot kiinnitysnauhoja varten. Alimmaiseen sydämeen riittää kolo yläpäähän – jos haluat alimmaiseksi kulkusen, tee kolo myös alapäähän.

Nämä koristeet ovat niin pieniä, ettemme käyttäneet rautalankaa – teimme koristeista vain riittävän paksuja. Lopuksi kuivaa ja maalaa koristeet sekä lisää kiinnitysnauhat.

Voit kehitellä myös omanlaisia koristeita sommittelemalla erilaisia hahmoja allekkain.

Suolataikinan ohje:

– 2 osaa jauhoja
– 2 osaa suolaa
– 1 osa vettä
(- pieni loraus ruokaöljyä)

Liuota suola lämpimään veteen ja sekoita joukkoon jauhot. Jos haluat taikinasta notkeamman, voit lisätä hieman ruokaöljyä.

Vinkki: Suolataikinaan voi hyvin käyttää vanhaksi jääneet suolat ja jauhot, joista ei enää viitsi leipoa.

Valmiit koristeet voi kuivata uunissa 125 asteessa. Jos kuivumisella ei ole niin kiire, koristeet kuivuvat myös vaikka lämpimän leivinuunin päällä tai uunin sisällä jälkilämmössä.

PS: tienaa arpa jouluarvontaan tykkäämällä tästä julkaisusta Facebookissa! (Lisätietoa arvonnasta blogissa otsikolla Jouluinen arvonta.)


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *