Leivontaohje: Siirappipiparkakkuja!


leivontaohje siirappipiparkakut
Koristellut siirappipiparkakut maistuvat sekä lapsille että aikuisille juhlissa tai muuten vain herkutteluhetkenä. Alla ohje näihin herkullisiin kekseihin!

Eilen vietettiin Roosa-Ilonan 2-vuotissynttäreitä. Pikkuneiti oli ihmeissään ja onnellinen, kun tupa tuli täyteen lapsia ja aikuisia, sai monenlaisia paketteja, joista ilmaantui uusia ihania leluja, joilla leikkiä, ja pöydät notkui herkkuja, joita sai syödä kylliksi asti.

Edeltävä viikko vierähti mukavasti synttärijuhliin valmistautuessa. Eräs lasten kanssa tehdyistä synttäriherkuista oli siirappipiparit, joista jo aiemmin laitoin kuvan Facebookiin. Näistä pipareista osa koristeltiin yhdessä.

Ainakin meillä piparit ovat suosittuja herkkuja. Ja niitä on aina yhtä ihana leipoa – samalla saa syödä masun täyteen ah-niin-ihanaa taikinaa! Taikinaa kannattaakin tehdä kerralla paljon, jotta makustelun jälkeen siitä jää oikeasti leivottavaakin!

leivontaohje piparkakkuja
Lasten kanssa on kiva leipoa erimallisia pipareita.

Siirappipipareiden ohjeen löysin Maija keittää -kirjasta, jonka olen joskus aikanaan saanut äidiltä. Kirja on ilmestynyt alunperin vuonna 1949, joten siitä löytyy monenlaisia perinteisiä ruokia ja herkkuja – sellaisia, joita isovanhempamme ovat aikanaan tehneet.

Suosittelen Maija keittää -kirjaa, jos sen jostain kirpputorilta tai antikvariaatista löydätte. Tällä hetkellä kirjasta ei taida olla uutta painosta myynnissä.

Alta löytyy siirappipiparkakkujen ohje. Muokkasimme ohjetta sen verran, että käytimme leivinjauhetta soodan sijasta sekä kaardemumman ja appelsiininkuoren sijaan perinteisempiä piparkakkumausteita inkivääriä ja pomeranssinkuorta.

Paistolämpötilana käytettiin kiertoilmauunissa 175 astetta (normaalissa uunissa 200 astetta). (Kirja on sen verran vanha, että paistolämpötilat uupuvat.)

leivontaohje vanhan ajan piparkakut
Lapset koristelevat mielellään pipareita tomusokeripäällysteellä ja nomparelleilla.

Valmiit piparit koristelimme. Teimme seoksen tomusokerista ja kaakaosta, johon lisäsimme voisulaa ja hieman vettä. Seoksesta pitää tulla riittävän napakka, jotta se pysyy piparin päällä eli nestettä ei tarvita paljoa.

Lisää voisulaa / vettä vähän kerrallaan. Jos seos hupsahtaa liian nestemäiseksi, lisää hieman tomusokeria.

Tomusokeri-kaakaoseos levitettiin lusikalla piparin päälle ja näin saatu pinta dipattiin lautasella, jossa oli nomparelleja. Nämä koristelut onnistuvat ihan hyvin pieniltä lapsiltakin, vaikkakin sotkuun kannattaa varautua. 🙂

Ja ei kun herkuttelemaan!

Siirappikakkujen leivontaohje

leivontaohje koristeelliset piparkakut(kirjasta Maija keittää, 14. painos, Gummerus 2001)

Aineet:

300 g voita
100 g sokeria

2 dl siirappia
2 tl soodaa (tai 3-4 tl leivinjauhetta)

2 munaa
100 g sokeria

Mausteita:
1 tl hienonnettua kaardemummaa (tai inkivääriä)
2 tl hienonnettua neilikkaa
2 tl hienonnettua kanelia
2 tl hienonnettua appelsiininkuorta (tai pomeranssinkuorta)

600-650 g hienoja vehnäjauhoja

Leivontaohje:

Voi vatkataan 100 g sokerin kera vaahdoksi.
Siirappi ja sooda vatkataan keskenään syvällä lautasella haarukalla.
(Huom. Jos käytät leivinjauhetta, sekoita ne vehnäjauhoihin.)

Vatkaa munat ensiksi sinänsä, sitten 100 g sokerin kera vaahdoksi kulhossa hyvällä vatkaimella.
Voivaahtoon lisätään voimakkaasti puukauhalla vatkaten ensiksi siirappivaahto, sitten munasokerivaahto.
Seos maustetaan hienonnetuilla mausteilla.
Viimeksi lisätään jauhot seulomalla.
Taikina saa kovettua kylmässä.

Koekakku paistetaan.
Jauhomäärä tarkistetaan.
Taikinasta kaulitaan vähän jauhotetulla pöydällä ohuita levyjä.
Siitä otetaan muotilla ohuita piparkakkuja, jotka ladotaan rasvatuille (tai leivinpaperilla päällystetyille) pelleille ja paistetaan kauniin ruskeiksi.


Seuraa Koikkelasta kajahtaa -blogia Sinulle sopivalla tavalla:
Facebook Instagram RSS-syöte
Tilaa uusimmat tarinat suoraan sähköpostiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *